A befektetési alapok nem tudnak csak úgy bitcoint venni

-

A legendás befektető, Paul Tudor Jones nemrégiben adott egy interjút a CNBC-nek, ahol szóba került az infláció is.
A múlt heti hivatalos számok alapján az USA esetében 13 éve nem volt ilyen magas a pénzromlás, így a Tudor Investment alapítója úgy véli, 5%-nyi allokációt érdemes bitcoinban tartani.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A nagy alapok érdeklődnek is a BTC iránt, de van néhány faktor, amely miatt nem olyan egyszerű beszállniuk a piacra.
Forrás: MutualFundDirectory.org

A világ 50 legnagyobb alapja összesen 78,9 billió dollárt kezel. Ha ennek csak az 1%-a kerülne kriptopénzbe, a piacra frissen érkező 789 milliárd dollár több lenne, mint a BTC jelenlegi 700 milliárd körüli kapitalizációja.
A befektetési szektor viszont nem így működik, nem lehet csak úgy 1%-ot betenni bármibe, pláne nem 5%-ot. Vegyük sorra, milyen akadályok merülhetnek fel!

Kockázat

A kriptobefektetés még mindig egyfajta mumusnak számít a nagy alapok számára, mivel nagyon is odafigyelnek a lehetséges kockázatokra.
A SEC legutóbb alig két hete adott ki egy újabb figyelmeztetést a befektetők számára, amely alapján a bitcoin határidős piaca nem mentes a volatilitás, a szabályozatlanság, és a csalók hatásától.
Persze ehhez hozzávehetjük, hogy több hagyományos részvény is van a piacon, amelyek nagyobb volatilitást produkálnak a kriptopénzeknél, a hivatal mégis inkább a bitcoinra fókuszál.
Ez utóbbi 90 napos volatilitása 90%, a DoorDash, egy 49 milliárd dolláros vállalat 96%-os volatilitást mutat ugyanebben a periódusban, a Palantir, szintén USA-beli 44 milliárdos tech-cég, 87%-os volatilitással büszkélkedhet.

LÉGY TE A KRIPTOWORLD CSÁSZÁRA

Nehéz a direkt beszállás

A legtöbb alap esetében szigorúan meg van határozva, hogy mibe fektethetnek. Az arany, mint nyersanyag, a műalkotások, vagy akár a földterület nem számít különleges eszközosztálynak, az alapok mégsem birtokolhatják ezeket közvetlenül.
Ugyanígy hiába lehet egyszerűen és gyorsan bitcoint venni, közvetlenül nem tehetik meg a cégek. Erre lettek kitalálva az ETF, ETN papírok, és a különböző Trust termékek.
Ez viszont szinte szervezetenként változik, minden alapnak megvan a saját belső szabályzata, hogy mit vásárolhat, és mit nem.

A szabályzás és a felügyelők is beleszólnak

Az alapok menedzsereinek sokszor teljes döntési hatásköre van a kezelt tőke tekintetében, de a jogszabályokat nekik is követniük kell, és elszámolással tartoznak a vezetőik, adminisztrátoraik irányába.
Sok esetben például a SEC jóváhagyása kell, ha például a CME Bitcoin határidős termékét megvennék. Van rá mód, de foglalkozni kell vele.
A határidős szerződések ráadásul nem hosszú távú tartásra lettek kitalálva, és az árazásuk sokszor lényegesen eltér a spot piacok árfolyamától.

A bankok sem szeretik

A pénzintézetek jelentős szereplők a piacon, néhányuk egyben a legnagyobb alapkezelőnek is számít.
Ezt a kapcsolatot pedig nem szabad lebecsülni, hiszen a saját alapjaik mellett a bankok gyakran más alapok befektetői is egyben.
Az összefonódások pedig egészen messzire elvezethetnek, és igencsak összetett bonyolultságú pénzügyi konglomerátumokat eredményeznek.
Ennek a végeredménye, hogy adott bank könnyedén beleszólhat, hogy adott alap mit tarthat a portfóliójában.
A Bitcoin még nem számít közvetlen rizikófaktornak az iparág óriásai számára, de a világ közel 100 billió dolláros befektetési alapjait a hozzáértés hiánya, a szabáylozatlanság és a kockázatkerülés egyelőre visszatartja a beszállástól egy teljesen új eszközosztályba.

Olvastad már? Hogyan alakítsd ki kriptovaluta portfóliódat kezdőként 2021-ben? – A BitPadre tippjei

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!
Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

ArbitrageScanner Dubajban! Hogy lehet pénzt keresni a blokklánc elemzéssel és a kripto arbitrázzsal?

Vendégbejegyzés A kripto Side Event az ArbitrageScanner.io által - a legjobb kereskedési eszközök kriptopénz arbitrázshoz, on-chain elemzéshez. Csatlakozz hozzánk egy exkluzív side eventre Dubaiban, amelyet az...

Ethereum (ETH) technikai elemzés 04.14.

Prémium Ethereum (ETH) Az Ethereum (ETH) befektetők bajban lehetnek, mivel az árak a pszichológiai 3.000 dolláros támaszszint alá süllyedtek. A múlt héten megnövekedett bálna-aktivitás és felhalmozás volt tapasztalható,...

A TON coin riasztása: Itt a top 5 kriptovaluta, amibe azonnal be kell fektetni!

Vendégbejegyzés A kriptopénzek piaca az aktivitás és az izgalom megugrásának tanúja, mivel jelentős fellendülés látszik a láthatáron. A 2024-es bikafutás kibontakozásával a befektetők lelkesen keresik az ígéretes...

Kriptogyémántok csiszolatlanul: Az altcoinok amelyek 500%-os hozamot ígérnek

Vendégbejegyzés A kriptopénzek növekedésének ugrásszerű növekedése az utóbbi időben számos alternatív coint hozott reflektorfénybe. Mivel a figyelem most már a bevált óriásokon túlra tolódik, a kevésbé...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!