Az elektromos autók miatt nincs elég áram Izlandon, mégis a bányászatot hibáztatják

-

Az izlandi kriptoipar „halad előre”, de még nem érte el teljes potenciálját, és számos előnyt – többek között az egyedülálló földrajzi elhelyezkedésből adódó előnyöket – még nem sikerült maximálisan kihasználni.

A Cointelegraph Gulli Gislason-nal, az izlandi Viska Digital Assets likvid token befektetési alap befektetési igazgatójával beszélgetett, hogy jobban megértse az északi ország előtt álló lehetőségeket és kihívásokat.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Gislason először is ismerős területet érintett: a 2008-as bankválságot, amely Izlandot szinte minden más országnál súlyosabban sújtotta.

A válságra válaszul az ország kormány tőkeellenőrzést vezetett be, korlátozva az izlandi korona, a nemzeti valuta mozgását.

Gislason elmondta:

„Ez tényleg felnyitotta az emberek szemét a kriptovalutákra mint eszközosztályra, és természetesen a blokklánc technológiára is”.

2014-ben ez a közérdeklődés tovább fokozódott, amikor az ország saját Satoshi Nakamotója – az álnéven futó Baldur Friggjar Óðinsson – a nemzeti személyazonosító adatbázisban szereplő 330.000 embernek Auroracoint airdroppolt.

„Soha nem lett belőle nagy valuta vagy ilyesmi” – mondja Gislason – „de valójában ezt a valutát airdropként kapták az izlandiak és mindenki, aki érdeklődött iránta. Ők csak igényt tarthattak a tokenjeikre. És néhány embernek sikerült átutalnia Bitcoinra.”

Gislason úgy véli, hogy országának még van mit tennie az elfogadás és a kriptooktatás terén.

„Bár [a Viska Digital] már körülbelül két éve aktívan kezel alapokat a kriptón belül, úgy vélem, hogy a kriptó mint eszközosztály kifinomultságának és elismertségének szintje még mindig nagyon korai, sőt, még koraibb, mint a körülöttünk lévő országoké” – mondta Gislason.

„Kicsit le vagyunk maradva, de teszünk azért, hogy Izland felkerüljön a térképre, és megismertessük a befektetői bázissal” – mondta Gislason.

Bőven van megújuló energia, de a termelés még mindig szűkös

Izland biztosan nem marad le a megújuló energiaforrások terén. Egyedülálló földrajzi adottságainak köszönhetően az ország áramtermelésének több mint egynegyedét geotermikus energiából állítják elő.

Az ország az eurázsiai és az észak-amerikai tektonikus lemezek találkozásánál fekszik, így a Föld geológiailag legaktívabb területeinek egyike.

A szigetország jelentős víz- és szélenergiával is rendelkezik, Izland teljes energiaellátásának 99,98%-a megújuló energiaforrásokból származik.

„Izland megújuló energiában gazdag ország” – mondta Gislason.

És ahogyan ő is rámutat, ez ideális a Bitcoin-bányászathoz:

„A Bitcoin-bányászok rugalmasan vásárolják az energiát, és az elmúlt években lehetővé tették az izlandi energiatermelők számára, hogy eladják a feleslegesen termelt áramot, és így felhasználják az egyébként elpazarolt energiát” – mondta Gislason. „Nincsenek víz alatti kábeleink az európai kontinens, az Egyesült Királyság vagy az Egyesült Államok felé. Tehát zárt villamosenergia-rendszer vagyunk”.

A Viska Digital Assets jól ismeri az ország bányaiparát. Alapítói közül hárman részt vesznek a Greenblocksban is, egy különálló Bitcoin-bányászati cégben, amely az amerikai BitDigital bányászokkal közös vállalkozásként működik.

Bár Izlandon hatalmas lehetőségek rejlenek a Bitcoin-bányászok számára, vannak kihívások is, amelyeket le kell küzdeni.

Az elektromos autók miatt kevés az energia Izlandon

„Az egész világhoz hasonlóan mi is támogatjuk az elektromos járművek importját, így az áram iránti kereslet megnőtt. Az új erőművek fejlesztése a szabályozási korlátozások miatt minimális volt, és ma a piac sok szempontból teljesen ki van merítve, és vannak energiahiányos időszakok” – ismerte el Gislason.

Ezt a nyomást az iparággal kapcsolatos környezetvédelmi aggályok is táplálják.

„Ez hamis narratívát hozott létre Izlandon, amely a Bitcoin-bányászokat az energiaipar számára nettó negatívnak állítja be, holott valójában az egyébként fel nem használt energia vásárlói voltak” – állítja Gislason.

És mi lesz a jövővel? Gislason optimista, és úgy véli, hogy a helyzet kezd jobb irányt venni, mivel a tisztviselők ráébrednek arra, hogy több energiára van szükség.

„Most már megértjük, hogy túl kevés erőművet gyártottunk” – mondta.

Végezetül Gislason elmondta a Cointelegraph-nak, hogy mit lát, amikor az iparág egészének jövőjét nézi.

„Úgy vélem, hogy az elfogadási s-görbe legizgalmasabb szakaszában vagyunk” – mondja Gislason. „Közeledünk ahhoz az időszakhoz, amikor ez sokkal inkább mainstream lesz […], és az olyan meghatározó szereplők, mint a BlackRock és mások, elkezdenek aktívan részt venni és pozitívan beszélni a Bitcoinról és az összes kriptoeszközről […] Azt hiszem, ez talán a legizgalmasabb időszak, amit a kriptóban eddig tapasztaltunk” – zárta gondolatait.

Olvastad már? A Bitcoin visszapattan, rövid időre 60.000 dollár alá esett: Mi a következő lépés?

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Hallatlanul megugrott az amerikai munkanélküliség, de a BTC és 99BTC remekel, vásároljunk most?

Olyan kritikus amerikai gazdasági adatok láttak napvilágot július 18-án, csütörtökön, amelyekről neked is tudnod kell, hiszen befolyásolhatják a Bitcoin jövőbeni értékét. Gyengélkedő munkaerőpiacra utal az,...

Breaking: Joe Biden hivatalosan is visszalép a 2024-es elnökválasztási versenytől

Joe Biden elnök vasárnap bejelentette, hogy befejezi újraválasztási kampányát. A döntés hátterében a demokraták körében növekvő aggodalmak állnak, hogy a 81 éves politikus nem tudna második...

3, egy kávéscsészénél olcsóbb érme, amelyek 2024-ben megváltoztatják az életünket ☕

Vendégbejegyzés A kriptopiac nyugalomban van a várva várt bikafutás előtt. Az Altcoinok jelenleg jó belépési ponton vannak, de máris emelkednek, és bármelyik pillanatban robbanásra készen állnak. A...

Nagyon optimista Bitcoin árelőrejelzés a Mechanism Capital részéről

A geopolitikai erők kezdenek megmozdulni a Bitcoin körül, egy elemző szerint bármi lehetséges a digitális valuta árfolyamát illetően. A Bitcoin potenciálisan elérheti az 1 millió dollár...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!