A bankok kriptovaluta kitettségét korlátozni kell

-

A kanadai pénzügyi szabályozó új irányelveket javasolt a banki és biztosítási szektor kriptokitettségére vonatkozóan.

Az Office of the Superintendent of Financial Institution (OSFI) legújabb iránymutatása javaslatokat adott a pénzintézeteknek a kriptoeszközökkel szembeni kitettség tőke- és likviditási kockázataira vonatkozóan.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Az OSFI közölte, hogy a legújabb iránymutatások,

„tükrözik a változó kockázati környezetet és a nemzetközi fejleményeket”.

Az OSFI közölte, hogy a kripto kitettségre vonatkozó iránymutatásait a Bázeli Bankfelügyeleti Bizottság által 2022 decemberében közzétett javaslatokra reagálva dolgozta ki.

A két iránymutatás-tervezet egy szövetségi szinten szabályozott bankok és egy másik biztosítótársaságok számára készült.

A javaslat szerint a digitális eszközöket két nagy csoportba kell sorolni: i. tokenizált hagyományos eszközök és stablecoinok, valamint ii. fedezetlen kriptoeszközök.

Továbbá a bankok számára a fedezetlen kriptoeszközök esetében legfeljebb 1%-os kitettségi limitet kellene megállapítani.

Az iránymutatások megemlítik,

„A bankoknak külön kell értékelniük a tokenizált hagyományos eszközt ezen elvárások alapján, és nem szabad feltételezniük, hogy egy adott kezelésre való jogosultságot csak azért, mert a hagyományos (nem tokenizált) eszköz megfelel. Például a tokenizált eszköznek más piaci likviditási jellemzői lehetnek, mint a hagyományos (nem tokenizált) eszköznek”.

A jelentés kitért arra is, hogy a hitelezők milyen arányban vehetik birtokba a digitális eszközt biztosítékként, jóllehet törvényes módon.

Az OSFI konzultációs időszaka szeptember 20-án zárul. A hatóságok 2025 első negyedévében hajtják végre ezeket az iránymutatásokat.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


Márciusban az amerikaihoz hasonló kriptorobbanások megfékezésére irányuló intézkedések?

Nem Kanada az egyetlen nagy ország, amely aggódik a nagy pénzintézetek digitális eszközökkel szembeni kitettsége miatt.

A globális kriptoipar az Egyesült Államokban és általában a világon márciusban hatalmas felfordulásnak volt szemtanúja több olyan bank összeomlása miatt, amelyek kitettséget mutattak a kriptoeszközökkel szemben.

A kripto-barát Silicon Valley Bank (SVB) márciusban omlott össze, amikor az anyavállalat borzalmasan kezdett teljesíteni a tőzsdén.

Nem sokkal később több kriptotársaság is elkezdte kivonni a pénzét a bankból.

A Silvergate Bank, egy jelentős kriptofókuszú bankintézet szintén a működés beszüntetése és eszközeinek likvidálása mellett döntött nagyjából ugyanebben az időben.

Néhány napon belül a New York-i hatóságok bezárták a kripto-barát Signature Bankot, ami miatt az is leállította a működését.


Olvastad már? A Binance a vádak ejtését kéri a Piacfelügyelet által indított perben

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Nagyon optimista Bitcoin árelőrejelzés a Mechanism Capital részéről

A geopolitikai erők kezdenek megmozdulni a Bitcoin körül, egy elemző szerint bármi lehetséges a digitális valuta árfolyamát illetően. A Bitcoin potenciálisan elérheti az 1 millió dollár...

A Solana egy 900%-os emelkedést tartogathat 1000 dollárig, de CSAK HA…

A július 15-21. hét folyamán a Solana (SOL) visszaszerezte a 150 dollárt, majd magasabbra emelkedett, és a 173 dolláros cikkírásakor 17% -ot tett ki. A...

Vajon Ethereum ETF kereskedés új altcoin rallyt indít? Az utolsó esély az altcoinok olcsó megvásárlására?

Vendégbejegyzés A kriptopiac mostanában a vihar előtti csendet éli. A szemek az Ethereumra szegeződnek, mivel egy ETF esetleges bevezetése komoly rallyt indíthat el. Az altcoinok vonzó belépési...

A Bitcoin most már a francia nyugdíjbiztosításokban is szerepel!

A VanEck az Inter Investtel együttműködve egy innovatív tőzsdén kereskedett kötvényen (ETN) keresztül bevezeti a Bitcoint a francia nyugdíj-előtakarékossági tervekbe. Ezzel az úttörő együttműködéssel a...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!