A bankcsődök miatt leminősítették az amerikai bankszektort

-

A múlt hét során két nagy bank is bedőlt az USA-ban, ezzel minden idők második és harmadik legnagyobb bankcsődjét okozva.

Ennek hatására a Moody’s, a világ egyik legnagyobb minősítő intézete úgy nyilatkozott, hogy a banki működési környezetben gyors leromlást tapasztalnak, ezért az USA bankszektorának az általános minősítését stabilról negatívra változtatták.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A Moody’s megfogalmazása alapján egy héten belül két nagy banknak a csődje elegendő indok a leminősítésre.

A Silvergate Bank önkéntes likvidációt jelentett be a múlt héten, a Silicon Valley Bank bankpánik áldozata lett múlt csütörtökön.

A Szövetségi Betétbiztosító, az FDIC pedig vasárnap jelentette be, hogy átvette az irányítást a Signature Bank felett is.

Az SVB bedőlése a legnagyobbnak számít a Washington Mutual 2008-as csődje után.

„Meg kell változtatnunk a minősítésünket stabilról negatívra, figyelembe véve a banki működési környezet gyors romlását, amelyre a bankpánikok is rávilágítanak a Silicon Valley Bank és a Silvergate Bank, valamint a Signature Bank esetében.”

A minősítő intézet elmondása alapján az USA kormányának a kezesség-vállalalása ellenére is megfigyelhető, hogy a bankbetétesek, és az ügyfelek körében drasztikus mértékben lecsökkent a bizalom a bankrendszer irányába.

Ehhez ráadásul hozzá jön az is, hogy az esetleges banki problémákat, a vagyonkezelési menedzsment hiányosságait különösen felerősíti a jelenlegi, gyorsan növekedő kamatokkal jellemezhető gazdasági környezet.

A Moody’s elemzői szerint a Fed közbelépése megelőzheti az ügyfelek veszteségét, és kezelheti a likviditási problémákat, de az USA bankrendszerében még mindig rengeteg olyan befektetői pozíció van, ahol veszteség mérhető az értékpapírokon, és a lakossági bankbetéteken nincsen biztosítás.

Ennek eredményeképpen viszont az ügyfelek elkezdhetik máshová vinni a pénzüket, mégpedig akár tömegesen is, ez pedig már komoly hatással járhat a bankok tőkeerősségére, a likviditásukra, a bevételeikre.

A Moody’s a Fed közbelépéseként arra hivatkozik, hogy a Pénzügyminiszter, Janet Yellen a héten bejelentette, hogy egy 25 milliárd dolláros alapot hoznak létre, hogy az SVB-hez hasonló helyzetbe került bankok számára mentőcsomagot tudjanak nyújtani.

A Goldman Sachs elemzői, több más piaci szereplővel egyetértve úgy vélik, hogy a Fed elnöke, Jerome Powell ebben a hónapban már nem fog újabb kamatemelést bejelenteni.

A Moody’s viszont úgy véli, a Fed folytatni fogja a monetáris szigorítást, tehát kamatot emel, ez viszont további bankokat számára okozhat kihívást.

Ahogy a kamatok növekednek, a bankoknak többet kell fizetni az ügyfeleknek, így csökkennek a bevételeik.

„Úgy véljük, hogy a bankokra nehezedő nyomás tovább fog nőni, és a további monetáris szigorítás ezt fel is erősítheti, ha a kamatok magasan maradnak, míg az infláció vissza nem tér a Fed által meghatározott szintre.”

zeta

Olvastad már? A Binance coin 300 dollár feletti ármozgása

Forrás: news.bitcoin.com

Kiemelt kép: Esther Addy

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

Ezért indította el a Tottenham a digitális szurkolói tokent

A Chiliz és a Socios a Tottenham Hotspur-rel együttműködve elindította a SPURS Fan Tokent, amely a sport világszintű ökoszisztémáját bővíti. A szurkolói elkötelezettség erősítése felé tett...

A PEPE 4.negyedéve ígéretesen indul, folytatódik-e a növekedés?

Aligha volt unalmas fejezet a Pepe (PEPE) békás témájú termék rövid történetében. A mémcoint szeszélyes árfolyam-ingadozásai, amelyek egy portfóliót megalapozhatnak vagy megtörhetnek, sok kriptopénz megfigyelő érdeklődését...

Jövő héten kezdődik az FTX tőzsde alapítóinak a büntetőpere

Sam Bankman-Fried, a becsődölt FTX tőzsde alapítója és ügyvezetője a jövő héten áll a bíróság elé. A vádak között csalás, összeesküvés, értékpapír-csalás, és pénzmosás is...

Miért érdemes odafigyelni az Arbitrumra?

Az Arbitrum nagyjából egy hete indította el a saját fejlesztési programját, egyfajta ösztöndíjat, és már most látszik a hálózati változásokból, hogy a kezdeményezés megfelelő útra...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!