A Bank of Canada aggodalmát fejezte ki a digitális valuták miatt

-

A Bank of Canada elemzői aggódnak a központi bankok által kiadott digitális valuták (CBDC-k) miatt, mivel egyre több ország kezd digitális tokeneket alkalmazni a papíralapú pénz helyett.

Az Egy központi bank által kiadott digitális valuta biztonsága és kényelme néven megjelent cikk szerint a CBDC-felhasználók három fő kockázattal szembesülhetnek, ha anonim módon tárolják digitális valutáikat.

  • A privát kulcsok elfelejtése, elhagyása
  • Az e-tárcák sebezhetősége, amely lopásokhoz vezethet
  • Különböző csalások és átverések
Három fő kockázat

Elemzők szerint a kockázatok megoszlanak majd a felhasználók és szolgáltatók között.
Az üzleti résztvevők és a CBDC-k végfelhasználói kihasználhatják a kulcskezelési és harmadik féltől származó biztonsági rendszereket, hogy ne történjenek lopások, miközben a tárcaszolgáltatók (a bankok és tőzsdék) hatalmas felhasználói vagyonokat irányítanak

„A bizonyítékok alapján elmondható, hogy meglehetősen gyakori, hogy a tárcaszolgáltatók visszaélnek helyzetükkel.”

Bármilyen digitális valuta utalásához szükséges a megfelelő felhasználóhoz tartozó privát kulcs. Ennek elvesztése azt jelenti, hogy a kérdéses cím hozzáférhetetlenné válik.
Tehát a kulcsok kezelése mondhatni kulcsfontosságú, ugyanis ezek elvesztése vagyonok eltűnéséhez vezethet (a hagyományos pénzügyekkel szemben).
A bank elmondása szerint ez elkerülhető, ha valaki egy megbízható kriptotárcát használ. Azonban a bank elmondása szerint a tárcaszolgáltatók nem vonhatók felelősségre, ha valaki elveszti a pénzét „attól függetlenül, hogy a kód sebezhetősége, vagy a felhasználó nemtörődömsége áll a háttérben.” Ez további kockázatokat jelenthet.

Érdemes lesz CBDC-t birtokolni?

A Bank of Canada szerint a kockázatok fényében a központi bankoknak a hagyományos bankjegyekhez és felhasználókhoz hasonló biztonságot kell nyújtaniuk, és „fokozott óvatossággal” kell kezelniük a CBDC-ket.
Azonban a szabályok betartása problémákat okozhat, mivel nem minden esetben bizonyítható, hogy ki a felelős a pénzek elvesztéséért:

„A felelősségi szabályok betartása még tovább bonyolíthatja a CBDC-k tervezését, ha minden ember és cég saját maga kezelné digitális tokenjeit.”

Hozzátette, hogy egyes felhasználók akár harmadik feleknek is kiadhatják vagyonukat, melyeket elképzelhető, hogy nem érhetnek el a hatóságok.
Mindeközben a bank elemzői szerint „Egy olyan CBDC megtervezése, amely univerzálisan elérhető, de csakis hitelesített közvetítőknél tárolható egy olyan technológiai kihívás, melyet érdemes lehet kikutatni.”
A cikk zárásként elmondja, hogy egyes országok, mint Szingapúr, Japán, Hongkong, az USA és Kína is úgy tervezi, hogy az elkövetkezendő évek során átállhat egy készpénzmentes rendszerre.

Olvastad már? Defitokeneket tesz elérhetővé a magyar CoinCash kriptováltó születésnapja alkalmából

Forrás: cryptoslate.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


 

Legfrissebb bejegyzéseink

Ripple technikai elemzés 06.04.

Prémium Ripple Az elmúlt hetekben a Ripple árfolyama emelkedő tendenciát mutatott, és egy figyelemre méltó támaszszintről állt talpra. Azonban még mindig van egy döntő ellenállási szint, amelynek...

2000 dollár lehet a tényleges Ethereum cél?

Az Ethereum, a második legnagyobb piaci tőkeértékű kriptopénz, a közelmúltban egy mérsékelt, 5%-os árfolyam-ugrást produkált az elmúlt héten. Ez az ármozgás azonban egybeesik a kereskedők jelentős...

A dollár katasztrofális helyzetbe kerülhet

Peter Schiff, az ismert aranyrajongó és közgazdász szerint az USA államadóssága, az ország gazdasága, és a dollárra leselkedő veszély nem múlt el. A politikusok nemrégiben...

Ismét emelkedni kezdett a bitcoin ATM-ek száma

Végre megtört a közel egy éve tartó eső trend, és ismét növekedett az újonnan üzembe helyezett ATM-ek száma, nagyjából 1400-zal. Az idei év első négy hónapjában...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!