A kriptopiacok hanyatlásáért talán a 3 milliárd dolláros kínai Ponzi-rendszerből származó bitcoinok eladását lehet hibáztatni?

Augusztus 14-én Dovey Wan, a Primitive Ventures blokkláncalapú befektetési társaság alapító partnere hívta fel a figyelmet arra a tömeges eladásra, amelyet a PlusToken nevezetű csaló kínai befektetési séma visz véghez.

10 millió befektetőt vertek át

Wan szerint a PlusToken 2018 közepén jött létre, és a befektetések nagy hozamú megtérülését ígérte új belépőkért cserébe – ez a piramisjáték klasszikus struktúrája. 2019 elejére a projektnek állítások szerint több mint 10 millió tagja lett.

Wan összegyűjtötte azon tárcák adatait – beleértve a Bitcoint, Ethereumot és az EOS-t – amelyekről tudta, hogy kapcsolatban állnak a PlusTokennel, majd sürgősen figyelmeztette a tőzsdéket és az azon kívüli platformokat, hogy tegyék feketelistára ezeket a tárcákat.

Hozzátette, hogy a kínai rendőrség két hónappal ezelőtt őrizetbe vette rendszer egyik legfontosabb érintettjét, és kiderült, hogy a befektetők a csalás miatt összesen 3 milliárd dollárt veszítettek.

A címekkel együtt Wan a Peckshield könyvvizsgáló cég által megszerzett adatokat is felfedte, amely kimutatja a PlusToken tárcájának pénzforgalmát július elején, azaz amikor az eladások feltételezhetően megkezdődtek:

Szüntelen eladások

Az őrizetbe vétel ellenére a kriptovalutát valószínűleg nem lehet teljesen helyreállítani. Wan ezt így magyarázza:

 „Sok érintett BTC-cím PS2H-val kezdődik, amit általában „multi-sighez” használnak. A kulcsokkal pedig valószínűleg olyan emberek rendelkeznek, akik nincsenek letartóztatva, így a rendőrség nem tudja feloldani ezeket a tárcákat. Az EOS és ETH esetében ez eltérő eset lehet, azonban a rendőrség egyikhez sem tudott eddig hozzáférni.”

Az eladások hatásainak megfékezése érdekében azt javasolta, hogy a Peckshield és a Chainalysis blokkláncelemző cég figyelmesebben vizsgálja a pénzáramlásokat, ugyanis úgy tűnik, hogy a PlusToken 50-100 BTC-s kötegben továbbítja a tőzsdékbe vagyonát.

Kínai kereskedők többen is azt állították, hogy az elmúlt napokban egy ismeretlen cím folyamatosan 100 BTC-t dumpol a Binance kriptováltóra, amelynek Wan szerint köze van az esethez.

Amint arról a közelmúltban is beszámoltak, a CipherTrance blokkláncbiztonsági cég 2019-es évi összefoglalója a kriptográfia világának lopásairól szólt.

Olvastad már? 2019-ben már több mint 4,2 milliárd dollárt loptak kriptocsalásokkal

Ebben megállapították, hogy a PlusToken rendszer okozta a legnagyobb veszteséget, mivel állítólag 2,9 milliárd dollárt sikerült elsikkasztania a befektetőitől.

Forrás: cointelegraph.com


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .

Legyen szép napotok! 🙂