Utólag könnyű? Vitalik Buterin is nyilatkozott PlanB S2F modelljéről

-

Néhány éve a népszerű stock-to-flow (S2F) bitcoin ármodell álnevű megalkotója, a PlanB nagyon ismert bitcoin influencerré vált, és 1,8 millió Twitter-követőt gyűjtött össze.
Miután azonban az S2F ármodell nem vált valóra és jóval a 2022-es árcélok alá esett, PlanB-t és ármodelljét rengeteg kritika érte.
Kedden az Ethereum társalapítója, Vitalik Buterin adott hangot nemtetszésének, és azt mondta, hogy „a pénzügyi modellek, amelyek hamis biztonságérzetet adnak az embereknek”, „károsak lehetnek”, és megérdemlik, hogy kigúnyolják őket.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

PlanB készlet-áramlás ármodellje már nem olyan népszerű, mint egykor volt

A mostani hét adott is okot a gúnyolódásra, hiszen az emberek észrevették, hogy a bitcoin árfolyama nem követi a „Rainbow” árindikátort és PlanB híres stock-to-flow ármodelljét sem.
Az S2F modell álnevű alkotója évekkel ezelőtt, 2019. március 22-én keltette fel a kriptoközösség figyelmét, amikor „A Bitcoin értékének modellezése szűkösséggel” címmel közzétett egy Medium-bejegyzést.
Amikor a dolgok 2020 végén és 2021-ben bullishba fordultak, PlanB kijelentéseit és ármodelljét tiszteletben tartották, és időnként – meg kell hagyni – az elemző előrejelzései is helytállóak voltak.
2021 januárjában a bitcoin (BTC) USD-ben kifejezett értéke látszólag az S2F modellt követte, és akkoriban PlanB azt mondta: „a bitcoin stock-to-flow modell a pályán [van]… mint az óramű”. 2021 júniusának vége felé PlanB frissítést adott a „2021-re vonatkozó legrosszabb forgatókönyvéről”.
Az elemző így fogalmazott:

„A bitcoin 34.000 dollár alatt van, amit Elon Musk energia FUD-ja és Kína bányászati szigorítása vált ki. Van egy alapvetőbb oka is annak, hogy júniusban és esetleg júliusban gyengeséget látunk. Az én legrosszabb forgatókönyvem 2021-re (ár/on-chain alapú): Aug>47K, Szept>43K, Okt>63K, Nov>98K, Dec>135K.”


A „legrosszabb forgatókönyv” előrejelzéseinek közzététele után augusztus, szeptember és október látszólag elérte a PlanB által prognosztizált célokat.
Azonban, bár a BTC november 10-én 69K dolláron minden idők legmagasabb árfolyamát érte el, nem jutott a 98K dolláros tartomány közelébe, december pedig még csak meg sem közelítette azt.
A 2022-es első negyedév végére a BTC árfolyama tovább csúszott lefelé, és jelenleg a vezető kriptoeszköz árfolyama az S2F grafikonhoz képest messze elmarad a jósolt értékektől.
PlanB-t és ármodelljét a múltban a BTC ismert támogatói is kritizálták. Az Upstream Data tulajdonosa, Steve Barbour például egyszer így tweetelt:

„Az S2F-modell a használtautó-kereskedő megközelítése annak, hogy a bitcoint a Holdra mémeljék.”

Buterin szerint „a stock-to-flow most tényleg nem néz ki jól”

Az utóbbi időkben PlanB modelljét még hevesebben gúnyolták és nevetségessé tették. Anthony Sassano, az Ethereum szószólója szintén tweetelt az S2F modellről és a Plan B előrejelzéseiről.
„A »Stock to flow« modell annyira epikus kudarc, hogy PlanB-nek egyszerűen törölnie kellene a fiókját” – írta Sassano.
„Nem fogja azonban, mert sajnos még mindig van 1,8 millió követője, akik naponta felfalják az összes hópiumos szemetét.” A tweet ezután felkeltette az Ethereum társalapítójának, Vitalik Buterinnek a figyelmét, aki szintén hozzászólt a témához.
„A stock-to-flow most tényleg nem néz ki jól” – mondta Buterin retweetelve Sassano nyilatkozatát. „Tudom, hogy udvariatlanság kárörvendezni, meg minden, de szerintem azok a pénzügyi modellek, amelyek hamis biztonságérzetet és predesztinációt adnak az embereknek, […] károsak, és megérdemlik a gúnyt, amit kapnak. Emlékezzünk, kik támogatták az S2F-et, és kik gúnyolták még akkor is, amikor úgy tűnt, hogy pontosan leírja a trendvonalat” – tette hozzá az Ethereum társalapítója.

PlanB reagál, az elemző rajongói azt mondják, hogy „folytassa a posztolást”

PlanB válaszolt Buterin kijelentésére: kedden retweetelte a Tweetjét, némi kritikával a „sikertelen projektekkel” szemben.
„Egy összeomlás után egyesek bűnbakokat keresnek a sikertelen projektjeik vagy rossz befektetési döntéseik miatt” – írta Plan B.
„Nemcsak az újoncok, hanem [a] »vezetők« is áldozatul esnek a mások hibáztatásának és az áldozat szerepének. Emlékezzünk azokra, akik másokat hibáztatnak, és azokra, akik erősek egy összeomlás után.”
PlanB retweetelt egy olyan személyt is, aki azt írta, hogy „az Ethereum »ultrahangos« tokenomikája teljes egészében az S2F-en alapul”. PlanB később azt is kifejtette, hogy elemzéseit és grafikonjait ingyenesen osztja meg.
„Tehát INGYENESEN osztom meg az elemzéseimet és a grafikonjaimat” – írta Plan B kedden. „Soha nem mondtam senkinek, hogy vásároljon, vagy mit/mikor/hogyan/hányszor/mennyit vegyen.”
„Most a covid, a kínai tilalom, az orosz háború és az infláció minden eszközt lenyom, beleértve a bitcoint is… és valahogy néhány gyengébb ember engem hibáztat a befektetési döntéseiért? Béna.”


Ahogy fentebb említettük, az S2F-et is célkeresztbe vették, mert tévedett, de a „Rainbow” árfolyammutatót is gúnyolták az elmúlt két hétben.
Hasonló módon a Rainbow grafikon sem követte a BTC árfolyamát, de néhányan azt mondták, hogy néhány extra lila vonalat hozzá tudnak adni, hogy a grafikon újra működjön.
„Létrehoztam egy új és továbbfejlesztett modellt a rainbow charthoz” – tweetelte a @Levelsdennis nevű Twitter-fiók.
Közben több bitcoinos is szimpatizált PlanB-vel, és azt mondták neki, hogy folytassa a munkáját.
„Valóban. Folytasd a posztolást pls – élvezem a perspektívát, amit hozol” – mondta az 1 millió követővel rendelkező, @BTC_archive névre keresztelt népszerű Twitter-fiók az álneves elemzőnek.

Olvastad már? Mélypontra érhetett az ETH árfolyama

Forrás: news.bitcoin.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!




Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Gary Gensler: A Bitcoin nem jelent biztonságot

A Pénzügyi Szolgáltatások Bizottsága előtti szerdai meghallgatáson Gary Gensler, az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdebizottság (SEC) elnöke tisztázta álláspontját a Bitcoinról, és Patrick McHenry, a bizottság...

Kriptotárcák magyar kaszinójátékosoknak: A legjobb szolgáltatások

Vendégbejegyzés A kriptovaluták az elmúlt néhány évben teljesen forradalmasították az internetes fizetést. Számos kereskedő oldalán jelentek meg a digitális fizetőeszközök mint fizetési mód, így biztonságos és...

Hedera (HBAR) technikai elemzés 09.27.

Prémium Hedera (HBAR) A Hedera (HBAR) erős nyereséget könyvelhetett el szeptember 12-14. között. A rally 21,15%-ot jelentett, és alig több mint két napig tartott, de a HBAR egy...

Lido (LDO) technikai elemzés 09.27.

Prémium Lido (LDO) A Lido (LDO) medvés kilengése tovább folytatódott, és az árfolyam egy kritikus támaszszinthez közelít. A cikkírás idején az LDO 1,46 dolláron kereskedett, éppen az 1,4...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!