3,7 millió dollárnyi bitcoint kerestek zsarolóprogramjukkal a hackerek

-

Egy hírhedt zsarolóprogram, a Ryuk számos nagy jelentőséggel bíró szervezetet támadt már meg. Most az is kiderült, mennyit kerestek

Olvastad már? Beújít a legnagyobb svájci bank a kriptopénzekkel

Death Note koppintás

A Ryukot egy Grim Spider nevű csoport készítette és azzal robbant be a köztudatba, hogy számos szervezet adatait törte fel és titkosította. A csoportról korábban azt gondolták, hogy egy szervezett észak-koreai csapat lehet, mivel a Ryuk egy korábbi Hermes nevű vírushoz hasonló módon támadott. Azóta ezt a feltételezést cáfolták.

A csoportról annyi már kiderült, hogy valószínűleg hatalmas japán anime és manga fanok. Ryuk ugyanis egy kitalált karakter a Death Note nevű animében, aki unalmában azzal üti idejét, hogy halállistákat teljesít.
A Grim Spider már tavaly óta „halállistákat” közöl, adatbázisokat és biztonsági másolatokat támadva, melyekért váltságdíjat követel kriptopénzek formájában. A csapat egy jelentős kanadai étteremláncot támadt meg korábban, és bitcoinban követelték a váltságdíjat.
Arra figyelmeztették a Recipe Unlimited étteremláncot, hogy kihasználtak egy biztonsági rést és „a legerősebb katonai algoritmusokkal titkosították az adataikat”.

„A végső ár azon múlik, milyen gyorsan válaszoltok” írta az üzenet, minden egyes nap késlekedés további 0.5 bitcoint jelent.

Egyre merészebb célpontok

A Grim Spider az összes eddigi támadását nagy cégek és kormányok intézetei ellen indította. Korábban több ezer gépet fertőztek meg a TrickBot nevű vírussal, ezután kiválogatták, mely számítógépek tartoztak fontos emberekhez, majd ez alapján folytatták támadásaikat.

Második lépésként zárolták az áldozatok merevlemezét és titkosították azok tartalmát, váltásdíjat követelve. A díj mértéke áldozatonként változó, a McAfee & CrodStrike elemzése szerint több mint 3,7 millió dollárnyi bitcoint szereztek eddig.
A CrowdStrike a következőt írta:

„Az eddigi megfigyelt legkisebb váltságdíj 1,7 bitcoin és a legnagyobb 99 bitcoin volt. Legalább 52 különböző tranzakciót figyeltünk meg 37 különböző bitcoincímen keresztül (a cikk írásakor), eddig összesen 705,8 bitcoint utaltak a Grim Spidernek, ami több mint 3,7 millió dollárt ér.

 
Forrás: btcnn.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyd ki a többi hírt, és iratkozz fel hírlevelünkre. Ne felejtsd el nyomon követni oldalunkat a Facebookon az Instagramon és a Telegramon. Legyen szép napod!

Legfrissebb bejegyzéseink

A Morgan Stanley megemeli a Bitcoin ETF-ek tétjét

A Morgan Stanley nemzetközi befektetési bank több alapnak is lehetővé akarja tenni, hogy felfedezzék a Bitcoin ETF-eket. A Morgan Stanley amerikai multinacionális befektetési bank benyújtotta az...

Miért szabott ki Oroszország tilalmat a kriptovalutákra?

2024. szeptember 1-jétől Oroszország szigorú korlátozásokat vezet be a kriptovaluták forgalomba hozatalára. A korlátozás azonban kizárja a joghatósága alatt kibocsátott eszközöket. Anatolij Akszakov lépésének célja, hogy...

Solana (SOL) technikai elemzés 04.29.

Prémium Solana (SOL) A Solana (SOL) árfolyama az elmúlt napban esett, ami további eséstől való félelmet keltett. Ugyanakkor volt esély a trendfordulóra. Ha ez bekövetkezik, akkor a befektetők...

A legjobb mém érmék, amelyek készen állnak a májusi kitörésre

Vendégbejegyzés Miközben a 2024-es bikafutás egyre nagyobb lendületet vesz, a megfizethető mém érmék élénk érdeklődést váltanak ki a befektetőkből, akik a következő nagy nyereséget keresik. Ez a...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!