Miért olyan megbízható a blokklánc technológia?

-

A blokklánc technológia az utóbbi években robbanásszerűen terjedt el, különösen a pénzügyi szektorban, ahol a technológia a Bitcoin és egyéb kriptovaluták mellett vált ismertté.

A technológia azonban ennél sokkal több lehetőséget rejt magában, és biztonsági előnyei miatt számos iparágban nagy érdeklődés övezi.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


De mi teszi valójában a blokkláncot ilyen biztonságossá? Nézzük meg a technológia alapvető aspektusait, amelyek kulcsszerepet játszanak ebben.

Minden a teszteléssel kezdődik

A blokklánc technológia megbízhatóságának egyik alapköve kétségkívül a szigorú tesztelés.

Mint minden szoftver, program vagy applikáció, úgy a blokklánc alapú rendszerek is éles használatba kerülés előtt alapos tesztelésen esnek át.

De kezdjük az elejéről. A blokklánc nem más, mint egy láncszerű adatstruktúra, egy adatbázis, amely különféle tranzakciókat, értékes adatokat tárol.

Mivel maga a technológia decentralizált, azaz nincs központi irányító szerve vagy felügyelete.

Ezt úgy is mondhatnánk, hogy a hálózat minden egyes résztvevője azonos jogokkal és kötelezettségekkel rendelkezik az adatkezelés terén.

Ez a decentralizáció növeli a rendszer átláthatóságát és védelmet nyújt a manipulációval szemben, ami különösen lényeges lehet személyes adatok kezelésekor vagy pénzügyi tranzakciók esetén.

Így a blokklánc technológia forradalmi változásokat hozhat abban, hogy hogyan tároljuk és osztjuk meg az információkat, biztosítva ezek biztonságát és sértetlenségét.

Mivel a technológia nem hibátlan, a biztonságos működés érdekében a tesztelés nélkülözhetetlen. De hogyan lehet tesztelni a blokkláncok működését?

Szoftvertesztelési eljárások a blokkláncok esetén

A blokkláncok tesztelésére a már ismert szoftverfejlesztési eljárásokat alkalmazzák leginkább.

Maga a szoftvertesztelés nem más, mint egy minőségbiztosítási eljárás: vagyis a tesztelési eredmények képet adnak a program működéséről egy elvárt minőséghez képest.

A blokkláncok esetében a leggyakoribb tesztelési eljárások az egységtesztelés, az integrációs tesztelés és a terheléses tesztelés. Ezek a tesztek biztosítják, hogy a rendszer minden eleme

megfelelően működjön együtt, valamint, hogy képes legyen kezelni a várt és a váratlan terheléseket is.

A szimulációs tesztek és a teszt hálózatok – ilyen például a Bitcoin esetében a Testnet – pedig lehetőséget biztosítanak arra, hogy a tesztelésért felelős szakemberek valós körülmények között, de mégis kockázatmentesen próbálhassák ki az új funkciókat és frissítéseket.

Ezenfelül a blokklánc projektek gyakran alkalmazzák a bug bounty programokat is, amelyek jutalmazzák a külsős fejlesztőket és biztonsági szakértőket azért, ha hibákat vagy biztonsági réseket találnak a rendszerben, ezzel is növelve a blokklánc alapú megoldások biztonságát és stabilitását.

blokklánc

Biztonságos, de mégis akadnak rések

A blokklánc technológia alapja a kriptográfia, azaz a titkosítás tudománya.

Minden tranzakció, amely a blokkláncon keresztül történik, titkosítva van, ami garantálja, hogy az adatok nem olvashatóak vagy manipulálhatóak illetéktelen személyek által.

A blokkláncban használt leggyakoribb kriptográfiai technika a kriptográfiai hash funkció, ami egy egyirányú titkosítási folyamat, amely az adatokat egyedülálló és megismételhetetlen hash kóddá alakítja át.

Habár ezek manipulációja rendkívül nehéz, mégis akad a történelem során olyan eset, amikor a kibertámadóknak sikerült ezeket a kódokat manipulálni.

A leggyakoribb sebezhetőségek közé tartoznak napjainkban a kulcskezelési hibák, mint például a gyenge vagy ismétlődő jelszavak, valamint a kulcsok nem megfelelő tárolása.

A támadók kihasználhatják a szoftver hibáit, például az aláírás-ellenőrzési rutinokban vagy titkosítási algoritmusok implementációs hiányosságait, így ezeket sokkal szigorúbb feltételek mellett tesztelik ma már.

Miért jó a decentralizáltság?

A blokklánc, ahogy említettük, egy decentralizált adatbázis, ami azt jelenti, hogy nincs egyetlen irányító szervezete, ahol az adatok tárolódnak.

Ehelyett a blokklánc adatbázisa szerteágazó hálózaton oszlik meg, ahol a résztvevők vagy más szóval node-ok minden egyes tranzakciót ellenőriznek és rögzítenek.

Ez a megközelítés növeli az adatok integritását, mivel egy adott adat vagy tranzakció meghamisításához a hálózat több mint 50 százalékának adatait kellene egyidejűleg manipulálni, ami rendkívül nehéz, ha nem lehetetlen.

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A világ egyik legnagyobb hagyományos tőzsdéje bevezetné a bitcoin-kereskedést

A Financial Times arról számolt be, hogy a növekvő intézményi érdeklődésnek köszönhetően a világ egyik legnagyobb tőzsdéje saját bitcoin-kereskedelmi részleget akar indítani. A Wall Street...

Polygon (MATIC) technikai elemzés 05.17.

Prémium Polygon (MATIC) A Polygon (MATIC) azonban, megkülönböztetve a zavart piaci hangulatot, többé-kevésbé stagnáló piaci viselkedést tartott fenn. Noha az előre meghatározott ellenállási és támaszszinteken belül kereskedett, a...

Sui (SUI) árfolyam elemzés 05.17.

Prémium SUI A SUI árfolyama körülbelül 3%-os ugrást mutatott 267,202 millió dollár (+11,24%) kereskedési volumen mellett az elmúlt 24 órában, miután az elmúlt 30 napban 15,30%-os, az...

Andrew Tate, a Top G hatalmas bitcoin-befektetést tervez

Andrew Tate, korábbi kickbox bajnok és amerikai vállalkozó, a rajongói körében csak Top G, 100 millió dollárnyi bitcoint vásárolna. Tate egyértelművé tette, hogy elege lett...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!