Mi az a genezis blokk?

-

Genezis blokknak nevezzük a blokkláncok legelső blokkját, amelyre aztán a lánc összes további eleme ráépül, és amely tulajdonképpen a hálózat indulási pontjának tekinthető.

A proof of work blokkláncok esetében, mint amilyen a Bitcoiné is, meghatározott mennyiségű munkát kell elvégezni, hogy a bányászok létrehozhassák a blokkokat, és nincsen ez másként a genezis blokk esetében sem.

A proof of stake szavazással működő hálózatoknál ezeket a blokkokat a fejlesztők hozzák létre, előre.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A genezis blokkok szerepe az, hogy a lánc további blokkjainak legyen mire visszahivatkoznia, mint kiindulási pontra, egyfajta horgonyként szolgálva.

Mivel minden blokk hozzá van kötve az előzőhez, így ezekre épül a bizalommentes rendszer, valamint ezek határoznak meg néhány kiindulási paramétert, például a bányászati nehézséget, vagy a blokkjutalmat.

Az Ethereum esetében például ez tartalmazza a fejlesztők által maguknak létrehozott, úgymond előbányászott jutalmat, a teljes készlet körülbelül 70%-át.

A genezis blokk a Bitcoin esetében

Genezis
Forrás: cointelegraph.com

A Bitcoin első blokkját a hálózat névtelen fejlesztője, Satoshi Nakamoto hozta létre, 2009 január 3-án, ezzel elindult az azóta is működő rendszer.

A blokk egy speciális üzenetet tartalmaz, egy újságcikk címét a The Times aznapi számából, amely a válság utáni bankmentő csomagról szól. Sokak szerint a bankok gátlástalansága volt az egyik inspiráció, amely Satoshit a Bitcoin létrehozására ösztönözte.

Satoshi idejében a bányászati nehézség összehasonlíthatatlanul kisebb volt a mainál, de a genezis blokk létrehozásához ennek ellenére el kellett végezni a megfelelő mennyiségű számítást, a munkát nem lehetett megspórolni.

A genezis blokkal jött létre a bitcoin, az első kriptopénz, a blokkért járó 50 bitcoin jutalommal.

A blokkjutalom mértéke meg van határozva a kódban, csökkenő mértékben, és 2140-ben fogja elérni a nullát, négy évente történő feleződés után. Ekkora fog forgalomba kerülni az összes, 21 millió bitcoin.

A genezis blokk a többi blokklánc esetén

A Bitcoin elindulása után számos kriptopénz másolta le a módszert. Az Ethereum is a proof of work módszerrel indult, de a genezis blokkja máshogyan került felépítésre, hogy a cég tulajdonosai és befektetői még a hálózat nyilvános elindulása előtt hozzájuthassanak a kriptopénzeikhez.

Genezis
Forrás: cointelegraph.com

A Litecoin viszont szinte teljes egészében lemásolta a Bitcoim módszerét, persze néhány különbséggel, például másik bányászati algoritmust használtak.

A Dogecoin genezis blokkjában szintén egy újságcikkre hivatkoznak, ez viszont a bitcoin egyre növekvő árfolyamáról szól, így a projekt két módon is tisztelgett a nagy előd előtt az induláskor.

A genezis blokkok összehasonlításával számos érdekességre lelhetünk, többek között időbélyegzőkre a múltból, főleg a régóta létező blokkláncok esetén, vagy éppen megtudhatjuk, hogy mely hálózaton mekkora blokkjutalommal indult el a rendszer.

Mára már több különböző megközelítést is ismerünk, de mindegyikben közös, hogy szimbolikus szerepük van a hálózatok elindulásában.

Mi van a genezis blokkokban?

A genezis blokk az első bejegyzés a blokkláncokon, amely megmutatja, hogy a kódban milyen követelményeket rögzítettek, milyen módon fog működni a hálózat.

A genezis blokk esetében már látni lehet, hogy a blokkokba mi fog belekerülni, ezek az időbélyegző, a blokk hash-értéke, a megelőző blokk hash-értéke (ez valójában nulla, mivel nincs megelőző blokk), a nonce szám, és a blokkjutalom.

A proof of work konszenzussal működő láncok esetén a nonce értéke sokkal fontosabb, mint máshol, és a blokkjutalom esetében is vannak eltérések.

A Bitcoin első blokkjáért járó 50 bitcoint nem lehet elkölteni, de az Ethereum esetében a készlet nagyját ezzel hozták létre.


A precíziós kereskedés itt kezdődik, Útmutató a TradingView sikeres használatához!

Emellett az sem ritka dolog, hogy a genezis blokkok esetében valamilyen különlegesebb üzenetet rögzítenek az adatok között, amelynek szimbolikus értéke van, vagy valamiről meg akarnak vele emlékezni a fejlesztők.

Ez a Bitcoin esetében a bankmentő csomagról szóló cikk lett, amely az átlagemberek szempontjából többlet inflációt, a pénz leértékelését hozta magával.

Olvastad már? Átláthatóbb kriptoipari szabályozást akar Gary Gensler, a tőzsdefelügyelet elnöke

Kiemelt kép

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A Hong Kong-i rendőrség négy embert keres a kripto befektető elrablása miatt

Az ügyet ismerő személyek szerint a támadás egy 1,9 millió dolláros kripto befektetési vitához kapcsolódott, amelyben az áldozat érintett volt. A hongkongi rendőrség négy férfit keres,...

Az Ethereum bikák kiszoríthatják a medvéket a piacról?

Az Ethereum (ETH) árfolyama az elmúlt 24 órában 7,30%-kal csökkenhetett, de egy kulcsfontosságú mutató értékelése azt sugallta, hogy a csökkenés hamarosan véget érhet. Az indikátor, amiről...

Top 3 új kriptovaluta 2024-ben | A vadászat az 1000% potenciálért💎

Vendégbejegyzés A 2024-es bikafutás soha nem látott izgalmat váltott ki a kriptovaluták piacán, a befektetők pedig a következő nagy dobás után kutatnak. A rengeteg lehetőség közül három...

Worldcoin (WLD) technikai elemzés 05.12.

Prémium Worldcoin (WLD) A Worldcoin (WLD) árfolyama dupla feneket képzett egy kulcsfontosságú támaszszint körül, ami potenciális felhalmozódásra utal. Amennyiben az OpenAI hétfői élő közvetítése pozitív hatással lesz a...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!