Szabályozni fogják a mesterséges intelligenciát Európában

-

Az Európai Parlament február 13-án szavazta meg az úgynevezett AI Act előzetes elfogadását.

A végső parlamenti szavazás áprilisban várható, ezzel pedig úttörőnek számító szabályozási csomagot léptetnek majd életbe az öreg kontinensen.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A parlamenti bizottság döntése alapján a törvénycsomag a lehető legszélesebb körben fogja lefektetni a működéshez szükséges alapszabályokat, kereteket, amelyek alapján az AI használható lesz a pénzszektor, az autógyártás, az elektronikai ipar, a repülés, a biztonságtechnika, vagy akár a rendfenntartás területén.

A szabályozás az olyan alapmodellek, generatív AI-k működésével foglalkozik, mint amilyen például a ChatGPT.

A jogszabályok különböző védelmi intézkedéseket fognak életbe léptetni, például a szellemi tulajdon védelme érdekében, amellyel a különböző alkotókat akarják támogatni.

A törvény emellett megtiltja, hogy az AI-t olyan alkalmazásokban használják, amelyek fenyegetést jelentenek az állampolgárok jogaira, például a biometriai adatok elemzésére, vagy éppen egyéni pontozási rendszer felállítására.

Az Európai Parlament döntése előtt nem sokkal Franciaországban tették meg az első lépést ezen a területen, ahol olyan intézkedéseket akartak hozni, amelyek változtattak volna a különböző AI-rendszerekre háruló adminisztratív terheken, és amelyek nagyobb védelmet biztosítanának az üzleti titkoknak.

A politikusok már tavaly decemberben megegyeztek, hogy új törvényeket kell hozni a mesterséges intelligencia számára, ezután kezdődött meg a törvénycsomag végső szövegezésének a pontos kidolgozása. A szöveg február elején került szavazásra, és akkor el is fogadták a tagállamok.

Az Európai Parlament a szavazásról kiadott nyilatkozatában, amelyet a közösségi médiában osztottak meg, úgy fogalmazott, hogy az új jogszabályok előrelépési lehetőséget biztosítanak az AI-nak.

A tavaszi szavazás után az elképzelések szerint 24 hónap áll rendelkezésre, hogy teljes mértékben életbe léptessék a tagállamok az új törvényeket, de több ponton már sokkal előbb is születhetnek ehhez kapcsolódó szabályozások.

2023 novemberében a területen működő cégek egy csoportja nyílt levélben fordult az EU szabályozóihoz, hogy ne próbálkozzanak az AI túlszabályozásával, mert azzal csak hátráltatják az innovációt.

A résztvevő 33 cég úgy nyilatkozott, hogy a túlságosan szigorú szabályozás megfojthatja az általános célú programok fejlesztését, és a régió így lemaradhat a versenyben.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


Az Európai Bizottság lépéseket tett, hogy egy irodát nyisson, amely kifejezetten az AI-ra fókuszál, és figyelemmel kísérje, hogy a jelenleg elérhető modellek megfelelnek-e az elvárásoknak, és nem jelentenek-e esetleg rendszerszintű veszélyt.

Emellett az iroda a kontinens AI-szektorát is támogatná, többek között tovább fejlesztenék az EU saját szuperszámítógép-hálózatát, amelyet az AI modellek tanításához tudnak használni.


Olvastad már? A Cardano közelgő frissítései megoldják az ADA problémáit?

Kiemelt kép

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

3 kriptó, amivel 100 dollárból 1000-ret csinálhatsz 2024-ben

Vendégbejegyzés Mivel a kriptopénzpiacon mindig bizonytalanság uralkodik, a befektetők időről-időre mérlegelik, hogy az esetleges veszteségek elkerülése érdekében ne-e inkább az eladás mellett döntsenek. Tény, hogy a kriptopiacok...

Michael Saylor: A szenátus akarja a Bitcoint

A SEC vitatott SAB 121 szabályának megsemmisítését célzó határozat elfogadását a kriptopénz-ipar jelentős jogalkotási győzelmeként ünnepelték. A MicroStrategy társalapítója, Michael Saylor az X közösségi oldalon ünnepelte...

A Bitcoin és a Coinbase viszonya – Több mint 1 milliárd dollárnyi BTC költözött és még több…

Egy friss elemzés egy bizonyos tőzsdéről történő Bitcoin-kiáramlás következetes mintázatát azonosította. Ezeket a kiáramlásokat több hónapon keresztül figyelték meg. Ez a mintázat hozzájárult ahhoz, hogy a...

Minden pénzüket visszakaphatják az FTX tőzsde károsultjai, de ennek nem mindenki örül

A friss információk alapján az FTX tőzsde a kintlévőségeinek akár a 118%-át is kifizetheti a károsult ügyfeleknek, de a dolog nem olyan egyszerű, mint amilyennek...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!