A Bank of Japan jövőre indítja el a digitális jen kísérleti programját

-

A Bank of Japan három vezető bank és regionális intézmény segítségével készül saját központi banki digitális valutájának (CBDC), a digitális jennek a tesztkísérletére.

A kétévesre becsült kísérleti program a valuta több tranzakción keresztül történő tesztelésére, valamint az internetkapcsolat nélküli környezetben való működésének kipróbálására összpontosít.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Tesztelni fogja a japán jegybank jen CBDC-t

A Bank of Japan azt tervezi, hogy három vezető bankkal és több regionális intézménnyel együttműködve teszteli a CBDC, a digitális jen egy változatának működését – írja a Nikkei.

Az állítólag két évig tartó kísérleti programból származó eredmények kulcsfontosságúak lesznek a kormány döntése szempontjából, hogy ténylegesen kidolgozza-e a digitális jent.

A kísérleti program keretében különböző teszteket végeznek majd a valutával, hogy meghatározzák, hogyan viselkedik a mindennapi tranzakciók, például a befizetések és a pénzfelvételek során.

A bank emellett vészhelyzetekben is tesztelni fogja a működőképességét, amikor az internetkapcsolat korlátozott vagy egyszerűen nem áll rendelkezésre.

Ez lesz az első CBDC-teszt, amelyet a Bank of Japan más pénzintézetekkel közösen végez.

A bank 2021 áprilisa óta futtat egy proof-of-conceptet, amely a digitális jen megvalósíthatóságát, valamint alapvető funkcióit és jellemzőit teszteli.

Az intézmény 2021 márciusában jelentette be e tesztek második szakaszát.

Még nincs döntés a kibocsátásról

A tesztek azonban még mindig a valuta funkcióira összpontosítanak, és egyelőre nem született döntés a digitális jen esetleges kibocsátásáról.

A Bank of Japan elnöke, Haruhiko Kuroda március 29-én kijelentette, hogy a banknak jelenleg nem áll szándékában CBDC-t kibocsátani, és ezeknek a teszteknek az volt a célja, hogy felkészüljenek arra, hogy „a körülmények változásaira megfelelő módon reagáljanak, a teljes fizetési és elszámolási rendszer stabilitásának és hatékonyságának biztosítása szempontjából”.

A digitális valuta országos szintű bevezetését a jogrendszernek kellene támogatnia, amelynek meg kellene határoznia a valuta szerepét és a magánbankok jövőjét a kialakuló struktúrában.

Más országok, például Kína már kibocsátotta a CBDC-jét.

Az Európai Unió jelenleg egy kétéves tesztet folytat a digitális euró kibocsátásának megvalósíthatóságáról, a New York-i Federal Reserve Bank pedig november 19-én jelentette be, hogy kísérletet tesz egy, az elszámolások optimalizálására irányuló digitális dollár koncepciójának bizonyítására.


Olvastad már? Fairspin Million Dollar Race: 1.000.000 dollár vár a gazdájára

Forrás: news.bitcoin.com

Kiemelt kép: Tomoaki Saito

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Legfrissebb bejegyzéseink

Ezen mutatók azt sugallják, hogy itt az ideje, hogy vegyünk Bitcoin az áresés közepette

Az alacsony MVRV arány és a magas OI-súlyozott finanszírozási arány kedvező vásárlási lehetőséget mutat a Bitcoin befektetők számára. A Bitfinex kriptotőzsde elemzői szerint több on-chain metrika...

WordPress pluginok veszélyeire figyelmeztet a SlowMist csapata

A SlowMist, egy ismert blokklánc-biztonsági cég nemrégiben adott ki riasztást a megbízható weboldalak ellen indított újabb támadási hullámról, melyek WordPress kiegészítők sebezhetőségeit használják ki. A támadók...

Bikás mém érmék: Pepe, Raboo és Bonk robbanásszerű emelkedésre készülnek

Vendégbejegyzés Az olyan mém érmék, mint a Pepe, a Raboo és a Bonk nem csak túlélnek, hanem virágoznak is, ami potenciális robbanásszerű emelkedésre utal. Különösen figyelemreméltó a...

Új funkcióval oldaná meg a Solana a hálózati túlterhelést

Az Anza, a Solana mögött álló fejlesztőcsoport a teszthálózaton egy új frissítés, az Agave v1.18.12 bevezetését javasolta. Ez az új verzió egy központi tranzakciós ütemezővel...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!