Egyre népszerűbb a digitális rubel gondolata Oroszországban

-

Az orosz parlament alsóházában, az Állami Dumában felhívást tettek közzé a digitális rubel tartalékvalutává tételére.
Eközben Nyugaton aggályok merültek fel azzal kapcsolatban, hogy az orosz fiat új inkarnációját az országot elszigetelő szankciók kijátszására használhatják.

A digitális rubel tartalékvalutaként szolgálhat, mondja a törvényhozó

A növekvő nyugati szankciókkal szemben a moszkvai tisztviselők azon gondolkodnak, hogyan lehetne kijátszani azokat a korlátozásokat, amelyek már eddig is korlátozták Oroszország hozzáférését a devizatartalékaihoz és a globális pénzügyi piachoz.
Szergej Mironov, aki az ellenzéki „Egy igazságos Oroszország” frakciót vezeti a Dumában, a szövetségi kormányt, a központi bankot és a szankciókkal szembeni fellépéssel foglalkozó operatív központot a digitális rubel bevezetésére szólította fel – jelentette az orosz média és a Forklog.
A magas rangú parlamenti képviselő szerint a kezdeményezés célja a központi banki digitális valuta (CBDC) kibocsátása olyan konkrét célokra, mint a lakásépítési és egyéb építési projektek finanszírozása, valamint a termelési és közlekedési infrastruktúra fejlesztése.

„A digitális rubelnek teljes értékű befektetési és tartalékvalutává kell válnia Oroszország számára” – részletezte Mironov.

A képviselő úgy véli, hogy a CBDC az orosz gazdaság számára a szükséges finanszírozást az infláció növelése nélkül fogja biztosítani. A digitális rubeleket nem lehet külföldön letétbe helyezni vagy nem rendeltetésszerű célokra felhasználni – tette hozzá.
A nyugati szövetségesek attól tartanak, hogy Oroszország a kriptovalutákat – köztük a rubel digitális változatát – az ukrajnai inváziója miatt bevezetett szankciók kijátszására használhatja, és lépéseket tettek a kiskapuk bezárására.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Egy másik törvényhozó és a kriptoregulációs munkacsoport tagja, Alekszandr Jakubovszkij közelmúltbeli nyilatkozatai azt jelezték, miszerint Oroszország érdekelt abban, hogy a digitális valuták segítségével helyreállítsa a globális pénzügyekhez való hozzáférését.
Az orosz Központi Bank (CBR), amely határozottan ellenezte a kriptovaluták legalizálását, aktívan fejlesztette a digitális rubel projektet. A monetáris hatóság három évvel ezelőtt kezdett el gondolkodni egy CBDC létrehozásán.
2020 októberében közzétettek egy konzultációs dokumentumot, 2021 áprilisában pedig a bank közzétette a digitális rubel koncepcióját, amely felvázolta annak fő felépítését.
A digitálisrubel-platform tesztelése idén kezdődött, és a CBR február közepén jelentette be az első teljes tranzakciókat az egyes pénztárcák között. A várhatóan 2022 folyamán folytatódó tesztelésben egy tucat orosz bank vesz részt.
A Bank of Russia ragaszkodik ahhoz, hogy digitális valutája új lehetőségeket teremt az orosz állampolgárok, a vállalkozások és az állam számára.

Az Orosz Föderáció is igyekszik korlátozni az amerikai dollártól való függőségét. Tavaly októberben a külügyminisztérium utalt arra, hogy lehetséges a zöldhasú részleges kiváltása az orosz valutatartalékokban, és a jövőben más valutákkal, sőt digitális eszközökkel is lehet majd elszámolásokat lebonyolítani.

Olvastad már? Így árthat a kriptoiparnak az új szankciós törvényjavaslat

Forrás: news.bitcoin.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

A Morgan Stanley megemeli a Bitcoin ETF-ek tétjét

A Morgan Stanley nemzetközi befektetési bank több alapnak is lehetővé akarja tenni, hogy felfedezzék a Bitcoin ETF-eket. A Morgan Stanley amerikai multinacionális befektetési bank benyújtotta az...

Miért szabott ki Oroszország tilalmat a kriptovalutákra?

2024. szeptember 1-jétől Oroszország szigorú korlátozásokat vezet be a kriptovaluták forgalomba hozatalára. A korlátozás azonban kizárja a joghatósága alatt kibocsátott eszközöket. Anatolij Akszakov lépésének célja, hogy...

Solana (SOL) technikai elemzés 04.29.

Prémium Solana (SOL) A Solana (SOL) árfolyama az elmúlt napban esett, ami további eséstől való félelmet keltett. Ugyanakkor volt esély a trendfordulóra. Ha ez bekövetkezik, akkor a befektetők...

A legjobb mém érmék, amelyek készen állnak a májusi kitörésre

Vendégbejegyzés Miközben a 2024-es bikafutás egyre nagyobb lendületet vesz, a megfizethető mém érmék élénk érdeklődést váltanak ki a befektetőkből, akik a következő nagy nyereséget keresik. Ez a...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!