Így árthat a kriptoiparnak az új szankciós törvényjavaslat

-

Warren szenátor és csapata azzal a szándékkal dolgozta ki a törvényjavaslatot, hogy fokozza a szankciók hatását Oroszországgal szemben, de végül az egész kriptoipart leterheli általa.
Tegnap a Warren szenátor által vezetett csoport törvényjavaslatot terjesztett be a Digital Asset Sanctions Compliance Enhancement Act (Digitális eszközök szankciókövetési megfelelésének fokozásáról szóló törvény) címmel.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A törvényjavaslat bizonyos óvintézkedéseket mutat be annak érdekében, hogy Oroszországot megfelelően megakadályozza, hogy a kriptókat a gazdasági szankciók kijátszására használja.
Amellett, hogy a kriptó nem tudja egymagában megmenteni Oroszországot, és hogy a legtöbb ország már alkalmaz kriptoszankciókat, a bevezetett óvintézkedések korlátozásokat alkalmaznak azokra a személyekre, akik kriptopénz-hálózatokat építenek, működtetnek és használnak, még akkor is, ha nincs tudomásuk vagy szándékuk arról, hogy bárkinek is segítenek kijátszani a szankciókat.
Mindenki, aki nyílt forráskódú szoftvert tesz közzé vagy megkönnyíti a hálózat résztvevői közötti kommunikációt, ebbe a meghatározásba esne, és maga is szankciókkal nézne szembe.

Mi történne, ha a törvényjavaslatot elfogadnák?

A törvényjavaslat szankciókat ír elő:

„Bárki, aki jelentős mértékben és anyagilag segítette, szponzorálta, vagy pénzügyi, anyagi vagy technológiai támogatást nyújtott, illetve árut vagy szolgáltatást nyújtott bármely [szankcionált] személynek vagy annak támogatására”.

Ez a homályos meghatározás nagyon hajlamos arra, hogy túlságosan kimerítő módon használják. Vegyük tehát röviden sorra az elsőként eszünkbe jutó szereplőket.

Minden csereplatform

A fenti mondatból ítélve a csereplatformok az „áruk vagy szolgáltatások” közvetlen velejárói. Bár a nem megfelelő tengerentúli kriptotőzsdék továbbra is a legjelentősebb fenyegetést jelentik a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelemmel szemben, ez a törvény nem csak őket célozza.
Mivel már most is illegálisan működnek, a további szabályozások nagyon keveset változtatnak a működésükön.
Ráadásul az amerikai elnök szükség esetén már most is másodlagos szankciókat hozhat létre a tőzsdékkel szemben. Ezért ez a törvény nem tesz mást, mint veszélyezteti az összes tőzsdei platform működését anélkül, hogy szilárd érveket kínálna a bűncselekmény mérésére.

Minden kulcsfontosságú szereplő

A fenti állítás mellett a törvényjavaslat lehetővé teszi:

„A pénzügyminiszter teljes és megkülönböztetés nélküli tilalmat vezessen be a tőzsdékre vagy a nem letétkezelő tranzakciókat elősegítő szervezetekre, amelyek bárkivel vagy bármely olyan kriptopénzcímmel üzletet kötnek, akiről ismert, vagy ésszerűen ismert, hogy oroszországi személyekkel áll kapcsolatban.”

Ez a kijelentés a fenti nyilatkozatban szereplő „anyagi vagy technikai támogatást nyújtó személyek” meghatározással együtt szó szerint mindenkit magában foglalhat, aki a kriptoiparban tevékenykedik.
Megszámlálhatatlanul sok ember járult hozzá olyan szoftverek létrehozásához, amelyeket harmadik felek vagy üzletkötésre használnak, vagy tranzakciókat küldenek szankcionált személyeknek.
Minden fejlesztő, aki a kódot létrehozta, és minden csomópont, validátor, bányász és minden más hasonló szerepkör, aki segíti a rendszer működését, szankcionálva lenne, ha ez a törvényjavaslat átmegy.

Ártatlan oroszok

Ezen állítások alapján mindenki, aki a szankcionált tevékenységek után tranzakciókat dolgoz fel, szintén bűnös lenne, hiszen az ő tranzakcióik segítenek a bányászoknak további blokkokat létrehozni, és ezáltal megszilárdítani a szankcionált tranzakció jóváhagyását.
Ez orosz állampolgárok millióira is vonatkozik, akiknek nagyobb eséllyel van közük a törvényjavaslatban meghatározott szankcionált tranzakciókhoz. Ezek az oroszok lehet, hogy ellenzik a háborút, és nincs más alternatívájuk a kriptón kívül, hogy megvédjék a személyes pénzügyeikből megmaradtakat.
A törvényjavaslat lehetséges hatókörét kommentálva egy ukrán kriptotőzsde alapítója Michael Chobanian azt mondta, hogy ezek az oroszok a valódi ellenzék Putyin ellen, és az utolsó dolog, amire szükségük van, hogy még több szankciót kapjanak magukra.
Kijelentette:

„Sok civil jogosan tart a lakossági betétek lefoglalásától, és meg akarja védeni a tőkéjét. A digitális eszközök vásárlása hatékony eszköz, amellyel az egyszerű orosz állampolgárok demonstrálhatják a Putyin-rezsim elleni ellenállásukat azáltal, hogy megtakarításaikat kivonják az orosz rubel pénzügyi rendszeréből”

Olvastad már? Sokan készek abbahagyni a munkájukat, hogy helyette NFT-játékokkal keressenek pénzt

Forrás: cryptoslate.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

Így készültek fel a Bitcoin bálnák a kriptopénzpiac növekedésére

A CryptoQuant vezérigazgatója szerint a bálnák long pozíciókat nyitottak, amikor a Bitcoin elérte a 29.000 dollárt, és 2023. augusztus elején megkezdték a felhalmozási fázist. Ki Young...

A Bitcoin adoptálása növekszik, mivel a BTC árai átlépik a 40.000 dollárt

A 2022 áprilisa óta először a 40.000 dolláros árszint fölé emelkedő rally közepette a Bitcoin (BTC) birtokában lévő címek száma meghaladta az 50 milliót. A Santiment...

Fogadjon a jövőre: 2024-es iGaming trendek

Vendégbejegyzés Az iGaming világa az elmúlt évtizedben jelentősen fejlődött, izgalmas kilátásokat teremtve mind a játékosok, mind az iparági szakértők számára. Az ágazati jelentésekből kiderül, hogy az elkövetkező...

A Bloomberg kripto szuperciklust jósol

A Bitcoin (BTC) árfolyamának közelmúltbeli emelkedése egy új kripto szuperciklus kezdete lehet, amely a világ legnagyobb kriptopénzét elképesztő 500.000 dollárig repíti. A Bloomberg hétfői jelentése szerint...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!