Így árthat a kriptoiparnak az új szankciós törvényjavaslat

-

Warren szenátor és csapata azzal a szándékkal dolgozta ki a törvényjavaslatot, hogy fokozza a szankciók hatását Oroszországgal szemben, de végül az egész kriptoipart leterheli általa.
Tegnap a Warren szenátor által vezetett csoport törvényjavaslatot terjesztett be a Digital Asset Sanctions Compliance Enhancement Act (Digitális eszközök szankciókövetési megfelelésének fokozásáról szóló törvény) címmel.

Próbáld ki a CoinCharliet, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A törvényjavaslat bizonyos óvintézkedéseket mutat be annak érdekében, hogy Oroszországot megfelelően megakadályozza, hogy a kriptókat a gazdasági szankciók kijátszására használja.
Amellett, hogy a kriptó nem tudja egymagában megmenteni Oroszországot, és hogy a legtöbb ország már alkalmaz kriptoszankciókat, a bevezetett óvintézkedések korlátozásokat alkalmaznak azokra a személyekre, akik kriptopénz-hálózatokat építenek, működtetnek és használnak, még akkor is, ha nincs tudomásuk vagy szándékuk arról, hogy bárkinek is segítenek kijátszani a szankciókat.
Mindenki, aki nyílt forráskódú szoftvert tesz közzé vagy megkönnyíti a hálózat résztvevői közötti kommunikációt, ebbe a meghatározásba esne, és maga is szankciókkal nézne szembe.

Mi történne, ha a törvényjavaslatot elfogadnák?

A törvényjavaslat szankciókat ír elő:

„Bárki, aki jelentős mértékben és anyagilag segítette, szponzorálta, vagy pénzügyi, anyagi vagy technológiai támogatást nyújtott, illetve árut vagy szolgáltatást nyújtott bármely [szankcionált] személynek vagy annak támogatására”.

Ez a homályos meghatározás nagyon hajlamos arra, hogy túlságosan kimerítő módon használják. Vegyük tehát röviden sorra az elsőként eszünkbe jutó szereplőket.

Minden csereplatform

A fenti mondatból ítélve a csereplatformok az „áruk vagy szolgáltatások” közvetlen velejárói. Bár a nem megfelelő tengerentúli kriptotőzsdék továbbra is a legjelentősebb fenyegetést jelentik a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelemmel szemben, ez a törvény nem csak őket célozza.
Mivel már most is illegálisan működnek, a további szabályozások nagyon keveset változtatnak a működésükön.
Ráadásul az amerikai elnök szükség esetén már most is másodlagos szankciókat hozhat létre a tőzsdékkel szemben. Ezért ez a törvény nem tesz mást, mint veszélyezteti az összes tőzsdei platform működését anélkül, hogy szilárd érveket kínálna a bűncselekmény mérésére.

Minden kulcsfontosságú szereplő

A fenti állítás mellett a törvényjavaslat lehetővé teszi:

„A pénzügyminiszter teljes és megkülönböztetés nélküli tilalmat vezessen be a tőzsdékre vagy a nem letétkezelő tranzakciókat elősegítő szervezetekre, amelyek bárkivel vagy bármely olyan kriptopénzcímmel üzletet kötnek, akiről ismert, vagy ésszerűen ismert, hogy oroszországi személyekkel áll kapcsolatban.”

Ez a kijelentés a fenti nyilatkozatban szereplő „anyagi vagy technikai támogatást nyújtó személyek” meghatározással együtt szó szerint mindenkit magában foglalhat, aki a kriptoiparban tevékenykedik.
Megszámlálhatatlanul sok ember járult hozzá olyan szoftverek létrehozásához, amelyeket harmadik felek vagy üzletkötésre használnak, vagy tranzakciókat küldenek szankcionált személyeknek.
Minden fejlesztő, aki a kódot létrehozta, és minden csomópont, validátor, bányász és minden más hasonló szerepkör, aki segíti a rendszer működését, szankcionálva lenne, ha ez a törvényjavaslat átmegy.

Ártatlan oroszok

Ezen állítások alapján mindenki, aki a szankcionált tevékenységek után tranzakciókat dolgoz fel, szintén bűnös lenne, hiszen az ő tranzakcióik segítenek a bányászoknak további blokkokat létrehozni, és ezáltal megszilárdítani a szankcionált tranzakció jóváhagyását.
Ez orosz állampolgárok millióira is vonatkozik, akiknek nagyobb eséllyel van közük a törvényjavaslatban meghatározott szankcionált tranzakciókhoz. Ezek az oroszok lehet, hogy ellenzik a háborút, és nincs más alternatívájuk a kriptón kívül, hogy megvédjék a személyes pénzügyeikből megmaradtakat.
A törvényjavaslat lehetséges hatókörét kommentálva egy ukrán kriptotőzsde alapítója Michael Chobanian azt mondta, hogy ezek az oroszok a valódi ellenzék Putyin ellen, és az utolsó dolog, amire szükségük van, hogy még több szankciót kapjanak magukra.
Kijelentette:

„Sok civil jogosan tart a lakossági betétek lefoglalásától, és meg akarja védeni a tőkéjét. A digitális eszközök vásárlása hatékony eszköz, amellyel az egyszerű orosz állampolgárok demonstrálhatják a Putyin-rezsim elleni ellenállásukat azáltal, hogy megtakarításaikat kivonják az orosz rubel pénzügyi rendszeréből”

Olvastad már? Sokan készek abbahagyni a munkájukat, hogy helyette NFT-játékokkal keressenek pénzt

Forrás: cryptoslate.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

Éledezik az Ethereum (ETH)

Prémium Az Ethereum utóbbi 2 napja kifejezetten pozitívan alakul, 11%-os emelkedésnek lehetünk szemtanúi Ha a Bitcoinnal állítjuk párja az ETH-t, kijelenthető, hogy sokkal jobban szerepel mint társa. Az...

Bitcoin (BTC) On-Chain analitikai elemzés

Miközben az FTX hirtelen összeomlását követően az általános kriptovaluta piac felépülésbe kezdett, a Glassnode egy új jelentésében megvizsgálta, hogy a Bitcoin folyamatos eladásai a...

Mark Mobius: a Bitcoin ára 10.000 dollár alá csökkenhet

Mark Mobius veterán befektető, a Mobius Capital alapítója arra számít, hogy a bitcoin ára 10.000 dollárra esik. Ennek ellenére azt mondta: „A kriptónak megvan a helye...

A Bitcoin 16 500 dollár fölé emelkedett

Prémium A Bitcoin árfolyama a 16 500 dolláros ellenállási szint fölé emelkedett. Tovább emelkedhet, ha a 17 000 dolláros küszöbszint felett zár. Az árfolyama bázist hozott létre...

50% Black Friday
kedvezmény a Kriptoworld-ön

Bármelyik Prémium csomagra felhasználható, 2022.11.30.ig! Prémium felhasználóként exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed. Kuponkód: Black Friday

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!