Így vonulj nyugdíjba 40 évesen – mi az a FIRE mozgalom?

-

Mi az a pénzügyi függetlenség, és mit jelent korán nyugdíjba vonulni – mit hirdet a FIRE mozgalom?

A „pénzügyi függetlenség, korai nyugdíjba vonulás” (FIRE) egy olyan mozgalom, amelynek célja, hogy az idős kort jóval megelőzve nyugdíjba vonulhasson az, aki betart bizonyos irányelveket.
A FIRE Vicki Robin és Joe Dominguez 1992-es bestselleréből, a „Your Money or Your Life” című könyvből született, és a könyv egyik alaptételét testesítette meg: az embereknek minden kiadást aszerint kell értékelniük, hogy hány munkaórát vett igénybe a kifizetése.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A FIRE megértése

A FIRE nyugdíjazási mozgalom egyenesen a hagyományos 65 éves nyugdíjkorhatárt veszi célba, és azt az iparágat, amely arra ösztönzi az embereket, hogy erre tervezzenek.
Azzal, hogy jövedelmük nagy részét megtakarításokra fordítják, a FIRE mozgalom követői azt remélik, hogy képesek lesznek felmondani a munkahelyükön, és évtizedekkel a 65. életévük elérése előtt kizárólag a portfóliójukból származó kis összegű kifizetésekből élni.
Amint arról a Vox beszámolt, az elmúlt években különösen az ezredfordulósok karolták fel a FIRE-nyugdíjjal kapcsolatos törekvéseket. Az extrém takarékos életmód hívei több évig a munkaerőpiacon maradnak, és éves jövedelmük akár 70%-át is megtakarítják.
Amikor a megtakarításaik elérik az éves kiadásaik körülbelül 30-szorosát, vagyis nagyjából 1 millió dollárt, felmondhatnak a megszokott munkájukban, vagy teljesen visszavonulhatnak a munkától.
A fiatalon nyugdíjba vonulás utáni megélhetési költségeik fedezésére a FIRE hívei kis összegeket vesznek ki megtakarításaikból, jellemzően az egyenleg 3-4%-át évente.
A megtakarításuk nagyságától és a kívánt életmódtól függően ez rendkívüli szorgalmat igényel a kiadások nyomon követése, valamint a befektetéseik fenntartása és átcsoportosítása iránti elkötelezettség terén.
A FIRE mozgalmon belül több olyan FIRE-nyugdíjváltozat is kialakult, amely megszabja, hogy a FIRE mozgalom hívei milyen életmódot hajlandóak és képesek fenntartani – olvasható a Forbes Advisor beszámolójában.

  • Fat FIRE – ez a hagyományos életmódot folytató egyénnek szól, aki az átlagmunkásnál lényegesen többet kíván megtakarítani, de nem akarja csökkenteni a jelenlegi életszínvonalát. Ehhez általában magas fizetés és agresszív megtakarítási és befektetési stratégiák szükségesek.
  • Lean FIRE – ez a minimalista életmód és az extrém megtakarítások szigorú betartását igényli, ami sokkal korlátozottabb életmódot tesz szükségessé. Sok Lean FIRE-követő évi 25.000 dollárból vagy annál kevesebből él.
  • Barista FIRE – ez azoknak szól, akik a fenti két lehetőség között akarnak létezni. Felhagynak a hagyományos 8-tól 4-ig tartó munkával, de a részmunkaidős munka és a megtakarítások kombinációját használják fel, hogy kevésbé minimalista életmódot folytassanak. Az előbbi lehetővé teszi számukra az egészségügyi biztosítás megszerzését, míg az utóbbi megakadályozza, hogy a nyugdíjalapjukba nyúljanak.
Kinek szól valójában a FIRE?

A legtöbb ember azt gondolja, hogy a FIRE olyan embereknek szól, akik jelentős, általában hat számjegyű jövedelemre tesznek szert évente. És valóban, ha az a célod, hogy a 30-as vagy 40-es éveidben nyugdíjba menj, akkor valószínűleg ez a helyzet.
Azonban mindenki számára bőven van mit tanulni a mozgalom alapelveiből, amelyek segíthetnek az embereknek abban, hogy megtakarítsanak a saját nyugdíjas éveikre, és akár korán, ha nem is egészen 40 évesen, de elérjék a nyugdíjas éveiket.
És ne feledjük, a FIRE betűszó első része a pénzügyi függetlenséget jelenti, ami – ha elérjük – lehetővé teszi, hogy a nyugdíjba vonulás helyett olyasvalamit dolgozzunk, amit szeretünk, nem pedig olyasmit, amit muszáj csinálni.
A szerző, Robin azt mondja a könyvében, hogy a FIRE nem csak a korai nyugdíjba vonulásról szól, hanem megtanít arra, hogyan fogyasszunk kevesebbet, miközben jobban élünk.

Részletes tervezés

Mindenki számára fontos, hogy tervezzen a nyugdíjas éveire, mégis, a Federal Reserve System Board of Governors 2021. májusi jelentése szerint 2020-ban minden negyedik amerikainak egyáltalán nem volt nyugdíjcélú megtakarítása, míg 36%-uknak volt megtakarítása, de úgy érezték, hogy a nyugdíjterveik nem a megfelelő irányba haladnak.
A FIRE mozgalom hangsúlyozza a részletes terv készítésének és betartásának fontosságát – olyan elveket, amelyek bárkit segítenek a nyugdíjra való megtakarításban és a megfelelő vésztartalék fenntartásában.

Gazdasági fegyelem

A FIRE-nyugdíj elérése érdekében maximalizálni kell a bevételeidet, miközben minimalizálod a kiadásaidat.
A 40 éves nyugdíjba vonulás megköveteli, hogy a siker érdekében a végletekig menjünk el, de mindenkinek hasznára válhat, ha költségvetést készít és azt betartja, miközben mindent megtesz azért, hogy minél több pénzt keressen, akár úgy, hogy jobb állást szerez, akár egy másodikat, akár úgy, hogy mellékállású vállalkozások vagy bérbe adott ingatlanok birtoklásával további bevételi forrásokat teremt.

Bölcs befektetés

Senki sem érhet el biztos nyugdíjat anélkül, hogy ne fektetne be a nyugdíj-megtakarításaiba. A FIRE hívei jövedelmük nagyobb részét fektetik be, mint azt az átlagember tenné.
De az az elv, hogy minden hónapban a jövedelmed egy meghatározott százalékát félreteszed befektetésre – és ezt minél korábban elkezded – lehetővé teszi, hogy a nyugdíjcélú megtakarításaidat olyan szintre növeld, hogy azok későbbi éveidben pénzügyi stabilitást biztosítsanak számodra.

Mit jelent valójában a FIRE?

A FIRE rövidítés azt jelenti: „pénzügyi függetlenség, korai nyugdíjba vonulás”, és Vicki Robin és Joe Dominguez Your Money or Your Life című könyvéből származik, amely először 1992-ben jelent meg. Ennek átdolgozott és frissített változata 2008-ban, majd 2018-ban jelent meg újra.
A könyv célja Robin megjegyzései szerint nem az, hogy egy mestertervet közvetítsen a korai nyugdíjba vonuláshoz, hanem az, hogy megmutassa az embereknek, hogyan éljenek jól, miközben kevesebbet fogyasztanak, hogy a világ erőforrásainak kevesebb pazarlása mellett élhessenek teljesebb életet.
Vagy ahogy Robin fogalmazott:

„Ha azért élsz, hogy mindened meglegyen, akkor az, amid van, soha nem elég.”

Hogyan működik a FIRE?

A FIRE követői azt tervezik, hogy a hagyományos 65 éves nyugdíjkorhatárnál jóval korábban nyugdíjba vonulnak, és a jövedelmük akár 70%-át megtakarításokra fordítják, miközben még mindig teljes munkaidőben dolgoznak. Amikor a megtakarításaik elérik az éves kiadásaik körülbelül 30-szorosát, azaz nagyjából 1 millió dollárt, felmondhatnak a napi munkájukban, vagy teljesen visszavonulhatnak mindenféle munkaviszonyból.
A fiatalon nyugdíjba vonulás utáni megélhetési költségeik fedezésére a FIRE hívei kis összegeket vesznek ki megtakarításaikból, jellemzően évi 3-4%-ot. A FIRE követői mind a munkában töltött évek alatt, mind a nyugdíjas éveikben arra törekednek, hogy elutasítsák a túlzott fogyasztást, és egyszerűbb életmódot folytassanak.

Melyek a FIRE változatai?

A FIRE mozgalmon belül számos variáció létezik. A Fat FIRE egy könnyedebb próbálkozás arra, hogy többet takarítsunk meg, miközben kevesebbről mondunk le.
A Lean FIRE a minimalista életmód iránti elkötelezettséget követeli meg. A Barista FIRE azoknak szól, akik ki akarnak lépni a 8-től 4-ig tartó mókuskerékből, és hajlandóak csökkenteni a kiadásaikat, miközben csak részmunkaidőben dolgoznak ennek érdekében.
Természetesen a hagyományosabb pénzügyi tanácsadók is hajlandóak voltak beugrani a FIRE nyugdíjcélra és annak elérésére vonatkozó saját variációikkal.
Az egyik stratégia szerint a FIRE-befektetőnek mind az amerikai, mind a nemzetközi részvényeket és kötvényeket be kell vonnia a portfóliójába, ami 20%-kal növelheti a sikerességi arányt.

Olvastad már? Kiyosaki szerint jön a válság, és a bitcoint sem fogja kímélni

Forrás: investopedia.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!




Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

4 érme, amit ne hagyj ki 2024 májusában

Vendégbejegyzés A kriptovaluták sebesen fejlődő világában az altcoinok a digitális valuta-ökoszisztéma kiemelkedő szereplőinek számítanak. A kripto portfóliójukat diverzifikálni kívánó befektetők igen gyakran fordulnak az altcoinokhoz, hiszen...

A Morgan Stanley megemeli a Bitcoin ETF-ek tétjét

A Morgan Stanley nemzetközi befektetési bank több alapnak is lehetővé akarja tenni, hogy felfedezzék a Bitcoin ETF-eket. A Morgan Stanley amerikai multinacionális befektetési bank benyújtotta az...

Miért szabott ki Oroszország tilalmat a kriptovalutákra?

2024. szeptember 1-jétől Oroszország szigorú korlátozásokat vezet be a kriptovaluták forgalomba hozatalára. A korlátozás azonban kizárja a joghatósága alatt kibocsátott eszközöket. Anatolij Akszakov lépésének célja, hogy...

Solana (SOL) technikai elemzés 04.29.

Prémium Solana (SOL) A Solana (SOL) árfolyama az elmúlt napban esett, ami további eséstől való félelmet keltett. Ugyanakkor volt esély a trendfordulóra. Ha ez bekövetkezik, akkor a befektetők...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!