3 ok, amiért az ethereum ára 2021 végére 3000 dollár alá csökkenhet

-

A medvés kilátások az ethereum árfolyama és a kriptopénz momentuma közötti növekvő eltérés közepette jelennek meg.
Az Ethereum natív tokenje, az ether (ETH) november elején 4.867 dollár körül ért el történelmi csúcsot, aztán egy hónappal később közel 20%-ot zuhant a növekvő profitfelvételi hangulat következtében.
És most, hogy az ETH árfolyama 4000 dolláron állított fel kulcsfontosságú támaszszintet, a további eladások kockázata több technikai és fundamentális indikátor formájában is megjelenik.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Túl az emelkedő éken

Először is, úgy tűnik, hogy az ether kitört az „emelkedő ékből”, egy olyan medvés fordulót jelző mintázatból, amely akkor alakul ki, amikor az árfolyam két emelkedő – de konvergáló – trendvonal által meghatározott tartományon belül felfelé trendel.
Egyszerűen fogalmazva, ahogy az árfolyam közeledik az ék csúcspontjához, fennáll a veszélye annak, hogy a minta alsó trendvonala alá törik, ami sok technikai elemző szerint további veszteségeket jelez elő.
Ilyenkor a profitcéljuk a kitörési ponttól mérve az ék maximális magasságával megegyező hosszúságban jelenik meg.

ETH/USD heti árdiagram az emelkedő ékkel. Forrás: TradingView

Ennek eredményeképpen az ether emelkedő ékjének lefelé irányuló célpontja 2800 dollár közelébe kerül, ami szintén az 50 hetes exponenciális mozgóátlag (50 hetes EMA) közelében van.

Medvés eltérés

Az ether piacának medvés kilátásai annak ellenére jelennek meg, hogy a második legnagyobb kriptopénz eddig képes volt elviselni a kriptopiacokon az elmúlt hetekben tapasztalható masszív eladási nyomást.
A bitcoin (BTC) például közel 30%-ot esett majdnem egy hónappal azután, hogy november elején 69.000 dolláros rekordmagasságot állított fel, ami jóval nagyobb, mint az ether ugyanezen időszak alatt bekövetkezett csökkenése.

Ez sok elemzőt arra késztetett, hogy az etherre a bitcoin áresésével szembeni „fedezetként” hivatkozzon – akkor is, amikor az ETH/BTC több mint három éve a legjobb szintre emelkedett.
Ez azonban nem teszi jelentéktelenné azt a tényt, hogy az ether legutóbbi árfolyam-ralija egybeesett a heti relatív erősség indexének (RSI) csökkenésével, ami az ár és a lendület közötti növekvő eltérést jelzi.

ETH/USD heti árdiagram, amely az ár és az RSI közötti eltérést mutatja. Forrás: TradingView

Ráadásul a közelmúltbeli ETH árfolyam-visszaesés során az RSI oszcillátor is 70 alá esett, ami klasszikus eladási indikátor.

Fed „dot plot”

További lefelé mutató jelzést jelent az ether számára a december 14-én kezdődő kétnapos Federal Reserve politikai ülés is, amikor az amerikai jegybank megvitatja, hogy milyen gyorsan kell esetleg csökkentenie havi 120 milliárd dolláros eszközvásárlási programját, hogy elegendő rugalmasságot nyerjen a jövő évi potenciális kamatemelésekhez.

Éppen a múlt hónapban jelentette be a Fed, hogy havi 15 milliárd dolláros ütemben csökkenti a kötvényvásárlást, ami arra utal, hogy az élénkítés végül 2022 júniusára megszűnik.
Ennek ellenére a közelmúlt piaci jelentéseinek sora, amelyek a munkahelyi piac szigorodását és a tartósan növekvő inflációs nyomást mutatták, arra késztette a Fed tisztviselőit, hogy „talán néhány hónappal korábban” fejezzék be a szűkítést.


A piaci várakozások is kiigazodtak: a Financial Times 48 közgazdász körében végzett felmérése szerint az ösztönzés 2022 márciusára ér véget, és a válaszadók többsége a második negyedévben történő kamatemelést favorizálta.

A 2020 márciusát követő laza monetáris politika időszaka nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az ETH árfolyama több mint 3300%-os magasságba emelkedett.
Ezért a csapolás növekvő valószínűsége egyes elemzők szerint minden bizonnyal fékezheti a jelenlegi ralit, ha nem is a bikapiac egészét.


A piacok arra számítanak, hogy a Fed ezen a héten frissíti az irányelvekkel kapcsolatos nyilatkozatát és a gazdasági előrejelzések összefoglalóját (SEP).
Ennek során több központi banki tisztviselő módosítaná a dot plotot, hogy a vártnál korábbi kamatemelést részesítse előnyben az emelkedő inflációval szemben.

Olvastad már? Így vonulj nyugdíjba 40 évesen – mi az a FIRE mozgalom?

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!
Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

2 HOZZÁSZÓLÁS

Hozzászólások lezárva.

Legfrissebb bejegyzéseink

A Chainlink jelentős rallyra készül: 150-300%-os árfolyam-emelkedést jósol az elemző

A Chainlink (LINK) ebben az évben kiemelkedően teljesített, lenyűgöző növekedést mutatva a kriptopénz piacon. Bár 40%-kal az 52,70 dolláros történelmi csúcs alatt van, a LINK...

Top 5 kripto milliomos potenciállal 2024-ben: 💼💸

Vendégbejegyzés A piac a 2024-es bikafutástól hangos, a vadászat pedig a vagyonformálást ígérő kriptovalutákra folyik. A hatalmas választékban kulcsfontosságúvá válik a valódi milliomos-teremtési potenciállal rendelkezők pontos meghatározása. A...

Ripple vs SEC: Hogyan befolyásolhatja Biden kormánya az XRP-pert?

James "MetaLawMan" Murphy, a Murphy & McGonigle ügyvédi iroda alapítója és elnöke nemrég elemezte, hogy Joe Biden elnök kormányzati politikai kiigazításai hogyan befolyásolhatják a Ripple...

Most kell megvenni a Bitcoint? A legendás elemző feltárja a MAX profit kulcsfontosságú zónáit

A Bitcoin árfolyamának alakulása sok befektetőt értetlenül hagyott. Ez egy vásárlási lehetőség, vagy az előttünk álló problémák jele? Michaël van de Poppe neves kriptoelemző megosztotta legfrissebb...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!