Egy brit agytröszt az NFT-k pénzmosási kockázatait vizsgálta

-

A Royal United Services Institute azt vizsgálja, hogy az NFT-k a pénzmosás „új határaivá” válnak-e.
A Royal United Services Institute (RUSI) olyan jelentést tett közzé, amelyben értékelte az NFT-piacon rejlő pénzmosási kockázatokat, és feltette a kérdést, hogy vajon a digitális művészet fellendülőben lévő őrülete a pénzmosás „új határává” vált-e.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Az NFT-k a pénzmosás „új határai”

„Kezdjük azzal, hogy az NFT-ket leggyakrabban kriptovalutákkal vásárolják az online piactereken. A kriptovalutákat rendszeresen kihasználják rosszindulatú célokra, például a bűncselekményből származó bevételek forrásának elkendőzésére, és annak ellenére, hogy a tranzakciók nyomon követhetők, a kifinomultabb bűnözői szereplők különféle technikákat alkalmaznak a bűnüldöző szervek nyomozásának megzavarására”  olvasható a RUSI jelentésében.

A RUSI azt is állítja – ahogyan azt a Decrypt már korábban kifejtette –, hogy az NFT-ket a pénzmosók a hagyományos műkincspiachoz hasonló módon használhatják ki.

„A bűnözői szereplők feltörhetik az NFT-piacterek felhasználói fiókjait, és NFT-ket utalhatnak át saját címeikre. Az NFT-k átutalása után a hacker gyorsan eladhatja az ellopott token(ek)et, és megpróbálhatja tisztára mosni a bevételt” – mondta a RUSI.

A RUSI azt is állítja, hogy e tokenek digitális aspektusa „más, újszerű kockázatoknak” is teret ad.

Az NFT a pénzmosás elleni küzdelem

A RUSI azt javasolja, hogy a kriptovalutákra a tőzsdéken alkalmazott szabályozási keret „alkalmazható” az NFT-k online aukciós házaira is.

„Meg kell határozni egy alapvonalat azon vállalatok számára, amelyek az NFT-iparágra kívánnak összpontosítani. A hagyományos műkincspiacon és a szabályoknak megfelelő kriptopénz-tőzsdéken alkalmazott rendszerhez hasonló, „ügyfél-azonosítási” (KYC) politikát és folyamatos ellenőrzést kell bevezetni” – áll a RUSI cikkében.

A brit agytröszt azt is javasolja, hogy hozzanak létre egy nyilvántartást az ellopott vagy csalárd NFT-kről, amely a hagyományos művészeti világ műkincsveszteség-nyilvántartását venné alapul.

Ráadásul nem a RUSI az egyetlen brit szervezet, amely tisztában van az ilyen típusú tokenekkel kapcsolatos pénzmosási kockázatokkal.
Az év elején a London Metropolitan Police’s Arts and Antiques Unit szóvivője azt mondta a Decryptnek, hogy „nagyon is tisztában vannak” ezekkel a kockázatokkal, és hogy a blokklánc-technológia „lehetővé teszi a végső haszonhúzók számára, hogy elrejtsék személyazonosságukat” – mondta a szóvivő.

Olvastad már? Az Adidas is belép a Metaverzumba

Forrás: decrypt.co

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

JPMorgan Bitcoin figyelmeztetést ad ki

A JPMorgan amerikai bankóriás figyelmeztette a kriptopénz-befektetőket, hogy a Bitcoin még nincs túl a nehezén A JPMorgan amerikai bankvállalat továbbra is óvatos álláspontot képvisel a kriptovalutákkal...

Mit várhatunk a piactól májusban? Top kriptók, amiket figyelni kell

A május friss fejleményeket hoz a kriptopénzek piacán, több kulcsfontosságú szereplő is jelentős lépésekre készül. A befektetők élénken figyelik a trendeket, ahogy a 2024-es bikafutás...

Az Ethereum „nagy csalódás” – A szakértő kemény ítéletet mond!

Miközben a Bitcoin (BTC), a vezető kriptopénz a 60.000 dolláros küszöb alá süllyed, elemzők szerint a BTC elérhette a csúcsot ebben a ciklusban. Az Ethereum (ETH)...

Májusban hirdetik ki, hogy mekkora kártérítést kell fizetnie a becsődölt Terraform Labs alapítójának

A SEC azt javasolta, hogy Do Kwon és a Terraform Labs körülbelül 5,3 milliárd dollárt fizessen vissza jogtalan nyereség, előzetes kamat és polgári büntetés címén,...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!