Az infláció növekszik, de az ether ára beragadt 2000 dollár alatt

-

Az Ether (ETH) talán a legbullishabb kilátásokkal lépett be a júliusba, mivel az EIP-1559 nevű kulcsfontosságú technikai frissítés azt ígéri, hogy deflációssá válhat a kriptopénz.
A hónap eddigi részében azonban a piaci tőkeérték alapján második legnagyobb kriptopénz jelentősen lemaradt a legnagyobb riválisától, a bitcointól.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A pozitív korreláció július 13-án, a New York-i tőzsdei nyitás után tűnt fel, amikor az ether 2000 dollár alá, kéthetes mélypontra zuhant, szinkronban a bitcoinnal, amely 32 500 dollár alá csúszott.
Forrás: TradingView

Az ETH/USD árfolyam 3,43%-os esést követően elérte napközbeni mélypontját 1.961,10 dolláron.
A kereskedők nem lettek jókedvűek az USA-ból érkező inflációs adatok miatt, így nem csak az ETH, de a BTC is lejtőre került.
Az amerikai fogyasztói árindex júniusban 0,9%-kal emelkedett, és éves szinten 5,4%-ot ért el, amely 1991 óta a legmagasabb szintet jelenti.
A kereskedők a hírre eladták a bitcoint és más kriptovalutákat, arra hivatkozva, hogy a folyamatosan emelkedő inflációs ráta arra késztetné az amerikai jegybankot, hogy visszavonja mennyiségi lazító politikáját, azaz hagyja abba a pénznyomtatást.

LÉGY TE A KRIPTOWORLD CSÁSZÁRA

Makro infláció vs. Ethereum defláció

Részletesen a Szövetségi Nyíltpiaci Bizottság júniusi ülésének jegyzőkönyvéből kiderült, hogy a tisztviselők legalább két kamatemelést támogatnak 2023 végéig, feltéve, hogy az inflációs ráta túlságosan a 2%-os céljuk fölé szalad.
A központi bank 2020 márciusa óta 0,25% alatt tartja a kamatlábakat, amely elszívta a befektetők dollárkeresletét, viszont növelte az úgynevezett biztonságos menedékként szolgáló eszközök, köztük a BTC iránti keresletet.
Az ether, amelynek egyéves korrelációs együtthatója a Crypto Watch szerint 0,64 a bitcoinnal, 2020 egészén és 2021 első negyedévében hasonló makrogazdasági fundamentumok alapján emelkedett.
A kriptopénz azonban jobb nyereséget könyvelhetett el, mint a bitcoin, köszönhetően annak, hogy szerepet játszott egy sor feltörekvő projektben, köztük a decentralizált pénzügyekben (DeFi), az NFT-szektorban, és a stablecoinokban.

Forrás: Crypto Watch

Az Ethereum hálózat azonban technikai hátulütőktől is szenvedett a túlterhelés miatt.
A telített blokklánc arra késztette a bányászokat, hogy emeljék a díjaikat. Egyes esetekben a felhasználók kénytelenek voltak több gázdíjat fizetni, mint amennyit átutaltak.
Úgy tűnik, a problémák megoldódni látszanak, mivel az Ethereum a bányászbarát, de energiaigényes proof-of-workről a gyorsabb és olcsóbb proof-of-stake konszenzusra kívánja átállítani a protokollját.
A London hard fork, amely öt fejlesztési javaslatot tartalmaz, várhatóan ezeket a hátrányokat hivatott ellensúlyozni.
Az egyik protokoll, az EIP-1559 nevű, új díjstruktúrát vezet be, hogy az ether kevésbé legyen inflációs.
Azt javasolja, hogy a beszedett díj egy részét ETH-ban égessék el, ezzel deflációs nyomást gyakorolva a kriptopénzre.
Emellett a frissítés a bányászokat validátorokra cseréli. Ennek során az Ethereum megköveteli, hogy minden egyes validátor legalább 32 ETH-t zároljon a proof-of-stake hálózat működtetéséhez.
Ezzel az ETH-kínálat egy jó része is kikerült a forgalomból, így ugyanolyan ritkává vált, mint a bitcoin.
Konstantin Anissimov, a CEX.IO ügyvezető igazgatója számára a növekvő makroinfláció az ether számára is több bikás lehetőséget biztosít, mint a bitcoin számára. Hozzáteszi, hogy arra számít, hogy az ETH/USD árfolyam az inflációellenes narratíva hatására elérheti a 3000 dollárt.

„A dolgok jelenlegi állása szerint a Federal Reserve 2020 elejétől 8 billió dollár fölé növelte mérlegének méretét – ez jelentős növekedés” – magyarázta, majd hozzátette:

„A csökkentett árazás egy lehetőség a piaci befektetők számára, hogy kedvezményesen felhalmozzák az érméket, miközben bíznak abban, hogy képesek megfelelő fedezetként szolgálni a bennük rejlő inflációval szemben”.
És úgy tűnik, az ether felhalmozása gyors ütemben zajlik.
A CryptoQuant, egy dél-koreai székhelyű blokklánc-elemző cég szerint az ETH tartalék az összes kriptotőzsdén több mint felével csökkent a Q2/2021-es árkorrekciója nyomán, a 4384 dolláros csúcsról 1700 dolláros mélypontra.

Forrás: CryptoQuant

Korrelációs kockázatok

Az ETH és a BTC közötti korreláció továbbra is szűk keresztmetszet marad, mivel az ETH további csúcsokat céloz meg.
Mindazonáltal Josh Arnold, a Seeking Alfához kapcsolódó pénzügyi elemző kiemelte, hogy az ether és a bitcoin néha negatívan korrelálnak. A 0,64-es korreláció nem tökéletes.
Arnold ehelyett az ether árfolyam-grafikonjának szerkezetére összpontosított, megjegyezve, hogy a kriptopénz egy ereszkedő háromszög mintázatot alakított ki a 2021. május közepi tetőzéskor.

Az ereszkedő háromszögek jellemzően folytatási minták, amelyek egy kis konszolidációs időszak után az árfolyamokat a korábbi trendek irányába vezetik.

Forrás: TradingView

Arnold megjegyezte, hogy az ether bikáknak meg kell tartaniuk a háromszög-támogatást, hogy fenntartsák a felfelé irányuló tendenciájukat, különben azt kockáztatják, hogy elveszítik a piacot a medvékkel szemben. Elmagyarázta:

„Egy csökkenő háromszög letörése esetén az Ethereum új 2021-es mélypontokra eshetne, és megpróbálna ismét támaszt találni, de sokkal alacsonyabb szinteken”.

De mivel az ether ellenálló volt a medvékkel szemben, Arnold arra számít, hogy a kriptopénz végül magasabbra emelkedhet.

Olvastad már? A StormGain zéró jutalék mellett vezeti be az Internet Computer (ICP) kereskedését

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!




Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

2 HOZZÁSZÓLÁS

Hozzászólások lezárva.

Legfrissebb bejegyzéseink

Újabb kódhibát találtak egy defi protokollban, de most negyedmillió dolláros jutalom járt érte

Egy kiberbiztonsági szakértőt 250.000 dolláros jutalmat kapott egy olyan defi sérülékenység felderítéséért, amelynek révén a hackerek a múltban milliókat lophattak el a különböző kriptovaluta protokollokból. Manipulálható...

Polkadot (DOT) technikai elemzés 05.02.

Prémium Polkadot (DOT) A legjobban teljesítők között a Polkadot ígéretes fellendülési lehetőséget mutat, mivel leküzdi a kínálati hullámot. A Polkadot (DOT) árfolyama a bikás fordulat lehetőségével lassan lendületet...

Lengyelországban terjeszkedik a Dél-afrikai VALR tőzsde

A VALR, Dél-Afrika legnagyobb kriptotőzsdéje hamarosan Lengyelországban is kínálni fogja kriptovaluta szolgáltatásait, és aktívan keresi a lehetőségeket más joghatóságokban is szerte a világon. A Reutersnek adott...

Vége a Bitcoin 7 hónapos „eufóriájának”?

A Bitcoin (BTC) Net Unrealized Profit & Loss (NUPL) mérőszáma azt mutatja, hogy a coin piaca továbbra is az eufória fázisában van, a befektetők körében...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!