A stablecoinok a hitelpiacokat is felkavarhatják

-

A Fitch hitelminősítő intézet szerint a stablecoinok kockázatot jelenthetnek a piacok számára, ez pedig szigorúbb szabályozáshoz vezethet.
Az intézet arra figyelmeztet, hogy a nem valódi eszközök által fedezett stablecoinok növekedése destabilizálhatja a rövid távú hitelek piacát.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Azok a stablecoinok, amelyek valódi eszközökkel vannak fedezve, kisebb kockázatot hordoznak a pénzpiacok számára. Példaként az USDC tokent hozzák fel, amely amerikai dollárral van fedezve, letétkezelőkön keresztül.
Ettől függetlenül „a hatóságok továbbra is aggódhatnak, az eszközök globális mivolta végett”.
A Tether is szóba kerül a jelentésben, ez alapján a cég a fedezet 26,2%-át készpénzben, letétben, váltókban és állampapírokban tartja az idei márciusi adataik alapján.
A Fitch külön kiemeli, hogy a cég részvénytartalékai, amelyek a fedezet nagyjából 50%-át teszik ki, jelenleg 20,3 milliárd dollárt érnek. Ez viszont lehet, hogy nagyobb, mint az USA pénzpiaci alapjainak a többsége.

„Egy váratlan, tömeges visszaváltás az USDT esetében könnyen destabilizálhatja a rövid távú hitelek piacát, főleg, ha ezt egy erős részvényeladási hullám esetén teszik meg. Ezt pedig tovább erősítheti, ha több más, hasonló fedezettel működő stablecoinnal is ilyesmi történik.”

Erre a legjobb példa a Facebook által indított Diem, amely hatalmas figyelmet kapott a szabályhozók részéről. Az eredeti elképzelések alapján a Diem a fedezete 80%-át államkötvényekben tartotta volna, 20%-ot pedig készpénzben.
De ez a húsz százalék bármikor bekerülhetett volna a pénzpiacra, hogy szintén rövid lejáratú állampapírokat vegyenek rajta.
A Fitch szerint a Diem, és a hasonló projektek könnyen és gyorsan nőhetnek olyan nagyra, hogy lépéseket váltanak ki a törvényhozók irányából, szigorítva a stablecoinok szabályzását.

„Ennek az eszközosztálynak a kockázata erősen kötődik a fedezetek likvidációjához, ezért fokozottan ellenőrizni akarják a jogalkotók.”

Az USA esetén már adtak ki figyelmeztetést a hivatalok, hogy a Tetherhez hasonló fedezetet használó stablecoin projektek nem maradnak stabilak, ha a rövid távú hitelek piaca jelentősebb mértékben megremeg.

A Fitch pedig úgy fogalmaz, „ez pontosan az ellenkezője annak, ahogyan a stablecoinok a nagyközönség számára promótálva vannak”.
Múlt hónapban a Boston Federal Reserve elnöke, Eric Rosengren fejezte ki aggodalmait a stablecoinok exponenciális növekedése miatt.

„Sokkal jobban oda kell figyelnünk, hogy a rövid távú hitelek piacát mi forgathatja fel, és az biztos, hogy a stablecoinok ilyen faktornak számítanak.”

Olvastad már? A Valkyrie kriptoeszköz-kezelő 10 millió dollárt gyűjtött össze

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

Májusban hirdetik ki, hogy mekkora kártérítést kell fizetnie a becsődölt Terraform Labs alapítójának

A SEC azt javasolta, hogy Do Kwon és a Terraform Labs körülbelül 5,3 milliárd dollárt fizessen vissza jogtalan nyereség, előzetes kamat és polgári büntetés címén,...

Újabb kódhibát találtak egy defi protokollban, de most negyedmillió dolláros jutalom járt érte

Egy kiberbiztonsági szakértőt 250.000 dolláros jutalmat kapott egy olyan defi sérülékenység felderítéséért, amelynek révén a hackerek a múltban milliókat lophattak el a különböző kriptovaluta protokollokból. Manipulálható...

Polkadot (DOT) technikai elemzés 05.02.

Prémium Polkadot (DOT) A legjobban teljesítők között a Polkadot ígéretes fellendülési lehetőséget mutat, mivel leküzdi a kínálati hullámot. A Polkadot (DOT) árfolyama a bikás fordulat lehetőségével lassan lendületet...

Lengyelországban terjeszkedik a Dél-afrikai VALR tőzsde

A VALR, Dél-Afrika legnagyobb kriptotőzsdéje hamarosan Lengyelországban is kínálni fogja kriptovaluta szolgáltatásait, és aktívan keresi a lehetőségeket más joghatóságokban is szerte a világon. A Reutersnek adott...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!