Steve Hanke arra figyelmeztet, hogy a BTC miatt „teljesen összeomolhat” Salvador gazdasága

-

Steve Hanke kifogásolta, hogy Salvador a Bitcoint törvényes fizetőeszközként fogadta el, és megkérdőjelezte, hogyan működne a bitcoin a mindennapi tranzakciókban.
Steve Hanke, a Johns Hopkins Egyetem alkalmazott közgazdaságtan professzora arra figyelmeztetett, hogy a Bitcoin (BTC) törvényes fizetőeszközként való közelmúltbeli elfogadása Salvadorban a gazdaság teljes összeomlásához vezethet.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Steve Hanke 1981 és 1982 között Ronald Reagan elnök kormánya alatt vezető közgazdászként dolgozott. Hanke korábban a BTC-t spekulatív eszköznek minősítette, „amelynek alapvető értéke nulla”, áprilisban pedig a 78 éves férfi azt tweetelte: „a kriptovaluták a pénz jövője. A Bitcoin nem az”.
Az egyetemi professzor június 15-én a Kitco News pénzügyi hírportálnak adott interjújában megjegyezte, hogy az olyan régiókból, mint Oroszország és Kína, származó BTC-hodlerek most Salvadort vehetik célba, hogy készpénzre váltsák a vagyonukat – lényegében kiszipolyozva az országot az amerikai dollárjaiból:

„Ez teljesen összeomlaszthatja a gazdaságot, mert Salvador összes dollárját felszívhatják, és nem lesz pénz az országban. Nincs hazai valutájuk.”

Az interjú során a közgazdász „hülyének” nevezte azokat a Salvadorban megválasztott képviselőket, akik megszavazták Nayib Bukele elnök Bitcoin-törvényét, és megkérdőjelezte, hogy a BTC hogyan működhetne törvényes fizetőeszközként a mindennapi tranzakciókban egy olyan országban, ahol a polgárok többsége a készpénzre támaszkodik.

„Nem fogod kifizetni a taxifuvarodat bitcoinnal. Ez nevetséges […] Salvadorban az emberek 70 százalékának még bankszámlája sincs” – mondta.

Június 11-én a JPMorgan is hasonlóan vélekedett, de már visszafogottabb hangnemben: a cég egy ügyféljegyzetben azt írta, hogy nehéz „kézzelfogható gazdasági előnyöket látni a Bitcoin második törvényes fizetőeszközként való elfogadásával kapcsolatban, és ez veszélyeztetheti az IMF-fel folytatott tárgyalásokat”. 
A Közép-amerikai Gazdasági Integrációs Bank (CABEI) azonban nem osztja ezt a nézetet, és tegnap kijelentette, hogy a BTC bevezetése Salvadorban innovatív, és „számos teret és lehetőséget teremt.”
A multinacionális bank azt is elárulta, hogy technikai tanácsadó csoportot fog létrehozni, hogy segítse Salvadort a Bitcoin törvényes fizetőeszközként való használatára való áttérésben.
Hanke professzor úgy véli, hogy Salvadorban „egyértelműen sötét erők állnak [a törvény] mögött”, akik a Bitcoin segítségével akarnak amerikai dollárhoz jutni.

A közgazdász a Bitcoinban történő, határokon átnyúló pénzátutalásokat is „értelmetlennek” nevezte, mivel szerinte az eszközt azonnal dollárra kell konvertálni ahhoz, hogy használni lehessen.

„Ha a nagymama lent van Salvadorban és várja az átutalásait, és te így akarsz bitcoint küldeni, az rendben van, de mit csinál vele? El kell mennie az ATM-hez dollárért, mert csak így tud vele vásárolni bármit is” – mondta Hanke.

A Salvadorban működő vállalkozásoknak azonban kötelező lesz elfogadniuk a Bitcoint.
A Foreign Policy című lapban David Gerard, az éles nyelvű Bitcoin-kritikus, az Attack of the 50 Foot Blockchain című könyv szerzője azt feszegette, hogy mivel Salvador nem tud amerikai dollárt nyomtatni, a BTC elfogadása része lehet annak a lépésnek, hogy amerikai dollárlikviditást szerezzen polgáraitól a külföldi adósságok visszafizetésére.

Olvastad már? Kriptopénzeket is kínáló CFD-brókerek összehasonlítása – XTB, Admirals, Plus500, AvaTrade

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

Az Ethereum „nagy csalódás” – A szakértő kemény ítéletet mond!

Miközben a Bitcoin (BTC), a vezető kriptopénz a 60.000 dolláros küszöb alá süllyed, elemzők szerint a BTC elérhette a csúcsot ebben a ciklusban. Az Ethereum (ETH)...

Májusban hirdetik ki, hogy mekkora kártérítést kell fizetnie a becsődölt Terraform Labs alapítójának

A SEC azt javasolta, hogy Do Kwon és a Terraform Labs körülbelül 5,3 milliárd dollárt fizessen vissza jogtalan nyereség, előzetes kamat és polgári büntetés címén,...

Újabb kódhibát találtak egy defi protokollban, de most negyedmillió dolláros jutalom járt érte

Egy kiberbiztonsági szakértőt 250.000 dolláros jutalmat kapott egy olyan defi sérülékenység felderítéséért, amelynek révén a hackerek a múltban milliókat lophattak el a különböző kriptovaluta protokollokból. Manipulálható...

Polkadot (DOT) technikai elemzés 05.02.

Prémium Polkadot (DOT) A legjobban teljesítők között a Polkadot ígéretes fellendülési lehetőséget mutat, mivel leküzdi a kínálati hullámot. A Polkadot (DOT) árfolyama a bikás fordulat lehetőségével lassan lendületet...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!