Nigéria jegybankja betiltaná a kriptopénzek használatát

-

A Nigériai Központi Bank (CBN) emlékeztette a pénzügyi intézeteket arra, hogy tilos kriptovalutákkal üzletelni.
Bello Hassan jegybankigazgató levele arra figyelmeztet, hogy súlyos szabályozási szankciókkal számolhatnak a rendelet betartását elmulasztó entitások.

Hassan szerint a pénzügyi intézeteknek azonosítaniuk kell, és azonnal le kell zárniuk a kriptóban vezetett számlákat.

„Ennek megfelelően utasítja az összes DMB-t (Debt Management Bank), NBFI-t (Nem banki pénzügyi intézet) és OFI-t, (pénzügyi közvetítő) hogy azonosítsa azokat a személyeket és/vagy szervezeteket, akik kriptotőzsdét használnak vagy működtetnek rendszereiken belül, és biztosítsa az itt vezetett számlák azonnali megszüntetését.”

A jegybank véleménye szerint ez egy szükséges lépés a kriptovalutákkal kapcsolatos kockázatok elleni védelemhez.

Nigéria Afrika legnagyobb kriptovaluta-piaca

A kriptovalutákkal való kereskedés Nigériában nem törvénytelen. A CBN azonban kétségekkel szemléli a digitálisvaluta-szektort.
2018-ban kiadtak egy nyilatkozatot, miszerint a kriptovalutákat nem ismerik el törvényes fizetőeszközként.
Ráadásul arra figyelmeztettek, hogy ha a dolgok rosszra fordulnak, nincs visszaút. Ennek ellenére Nigéria továbbra is a legnagyobb afrikai kriptovaluta-piac.
Mi több, Afrikának számos nyomós oka van a digitális valuták elterjesztésére, és széles körű használatára.

Ilyen például a banki szolgáltatásokhoz való nehézkes hozzáférés, a technológiában otthonosan mozgó, széles fiatal demográfiai réteg, valamint a helyi pénznemek instabilitása.
Ekene Ojieh, a Buffalo Chase elemzőcég PR-vezetője ezek közül több pontot is érintett:

„Egy olyan fiatal ország, mint Nigéria, könnyen átveheti a bitcoin használatát, mert lakosságának nagy hányada a technológiához jól értő korosztályba esik. Bár nem ez az egyetlen oka annak, hogy sok nigériai fiatal befogadja a bitcoint. A nigériai fiatalok inkább bitcoinban vagy stabilcoinokban tartják vagyonukat, mivel a naira is – ahogy minden más fiat pénznem – hajlamos az inflációra.”

Ezek alapján úgy tűnik, a CBN eleve vesztes csatát készül vívni.

Az indiai központi bank is lépett a bitcoin ellen

Nem a CBN az egyetlen központi bank, amely erőfeszítéseket tesz a kriptopénzek visszaszorítására. Nigériához hasonlóan az indiai hatóságok is kemény harcot folytatnak a kriptopénzipar megfékezése érdekében.
Az Indiai Legfelsőbb Bíróság tavaly márciusi határozatában tiltotta meg a kereskedelmi bankok számára a kriptopénzek kezelését.
A törvényhozók azonban nemrég terjesztették elő a kriptovaluták és hivatalos digitális pénznemek szabályozásáról szóló törvényjavaslatot.

Ez a javaslat keretet biztosít a jegybanki digitális valutákhoz (CBDC-k), ugyanakkor törvényen kívül helyezi a privát digitális valutákat.
Nischal Shetty, a WazirX kriptotőzsde alapítója is új fokozatra kapcsolta #IndiaWantsCrypto kampányát.
Válaszra szólít fel azáltal, hogy felveszi a kapcsolatot a parlamenti képviselőkkel, hogy ellenezzék a törvényjavaslatot.

Olvastad már? Új rekord ethereum ár, a defi gázdíjai az egekben

Forrás: cryptoslate.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

Miért emelkedik ma a Shiba Inu (SHIB) árfolyama?

A Shiba Inu a hét folyamán jelentős fejlődéssel visszaszerezte a 0,00002501 dolláros szintet. Az elmúlt 24 órában a Shiba Inu piaci értéke elérte a 0,00002501...

Felejtsük el a munkánkat: Ez az öt altcoin 2025-re egy jachtot fog érni Neked

Vendégbejegyzés A folyamatosan változó monetáris világban öt alternatív altcoin kivételes ígéretet mutat arra, hogy 2025-re jelentős pénzügyi nyereségre tehet szert. A 2024-es bikafutás teljes lendületében ezek a...

A Ripple vezérigazgatója továbbra is támogatja az Ethereumot

Mivel a SEC vizsgálja, hogy bizonyos ETH tranzakciók értékpapírnak minősülnek-e, a Ripple vezérigazgatója, Brad Garlinghouse egy Michael Arringtonnak adott interjúban támogatta az Ethereumot, hogy nem...

A Bitcoin bálnák egy nap alatt 2,8 milliárd dollár értékű BTC-t zsákmányoltak be

A Bitcoin 60.000 dollár alá történő visszahúzódása „buy the dip" lehetőségnek bizonyult a bálnák számára. A Bitcoin közelmúltbeli piaci korrekciója, amely a világ legnagyobb kriptopénzét az...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!