Minden egyes norvég lakos több mint egy dollárnyi bitcoinnal rendelkezik

-

A norvég kormánynak részesedése van a MicroStrategy szoftveróriásban. A MicroStrategy egy csomó bitcoint birtokol. Ez azt jelenti, hogy minden egyes norvég lakos közvetett módon ugyan, de birtokol némi kriptopénzt.
Aki Norvégiában él, annak bizony bitcoinja is van – igaz, a meggazdagodáshoz ez még nem elég.

Ez amiatt van, mert a norvég kormány nyugdíjalapja 2%-os részesedéssel rendelkezik az amerikai Microstrategy szoftveróriásban, ez pedig nemrég vásárolt meg nagyjából 425 millió dollárnyi bitcoint.
Így tehát minden egyes norvég állampolgár közvetett módon ugyan, de nagyjából 1,72 dollárnyit birtokol a kriptopénzből. Anélkül, hogy tudna róla.
A norvég kormány tulajdonában van az ún. „Olajalap” is, amely 1 billió dollár összértékű eszközeivel a világ legnagyobb szuverén vagyonalapjának számít.
Az államilag birtokolt Olajalap a világszerte rendelkezik eszközökkel, a Microstrategy pedig mindössze egy kis részét teszi ki a nagy egésznek.
Mivel azonban úgy döntött, technológiai vállalatba fektet, a kormány közvetett módon a világ legnagyobb kriptopénzébe is invesztált (vagyis lakosait is kiteszi a kriptopénzpiac szeszélyeinek).
Torkel Rogstad, az Arcane kriptokutatási cég egy norvég szoftverfejlesztője létrehozott egy kalkulátort ennek nyomon követésére.
A Decrypt kriptohírportálnak elárulta, miszerint a bitcoin közvetett birtoklása érdekes precedenst teremt.

„A kormány célja a profit maximalizálása, ennek keretén belül tette ki magát a bitcoinnak is” – mondta.

Hozzátette: „Ahogy továbbhaladunk az úton, a kormányok talán közvetlen módon is vásárolnak majd bitcoint? Nem lenne meglepő, ha ez úgy történne, mint ahogy a kormányok manapság az aranyat tárolják.”
Az ügyben az az ironikus, hogy a norvég kormány egyáltalán nem mondható Bitcoin-barátnak. 2018-ban például minden Bitcoin-bányászt lekapcsoltattak a villanyáram-hálózatról.
(Forrás: Decrypt.co)

Olvastad már? Elképesztő heti teljesítményen van túl a Cardano

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


 

Legfrissebb bejegyzéseink

Elstartolt a bitcoin ETF Hong Kongban, de ami történt, az sokakat meglepett

A januári indulást követően az amerikai ETF-ekből származó intézményi tőkebeáramlás jelentős részét képezte a bitcoin jelenlegi rekordárfolyamának elérésének, 74 ezer dollárnál. Február 15-ig a bitcoin...

ImmutableX (IMX) technikai elmezés 05.03.

Prémium ImmutableX (IMX) A kriptopénz-iparág már a második egymást követő napon mutatott pozitív árfolyammozgást az értékelés tekintetében, 3,37%-os emelkedést rögzítve az elmúlt 24 órában, ami a...

Bitcoin (BTC) árfolyam áttekítés 05.03.

Prémium Bitcoin (BTC) A Bitcoin (BTC) a kulcsfontosságú keresleti zóna alá süllyedt a 60.000 dollárnál. Ez a terület sakkban tartotta az eladókat, de végül engedett. A CrypNuevo...

1,6 millió dollárnyi digitális eszközt loptak el a hackerek a Pike Finance tárcáiból

Ismeretlen támadók nemrégiben közel 1,6 millió dollár értékű digitális eszközt loptak el a decentralizált pénzügyi protokollból, a Pike Finance-ból. A protokoll bejelentette, hogy 20%-os jutalmat...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!