Így kerülheted el a számítógépedet ért kriptotámadásokat

-

A cryptojacking a kiberbűnözés egyik formája, mely során weboldalakon vagy eszközökön keresztül kriptopénzeket bányásznak valamilyen szoftver segítségével. De mégis hogyan lehetne ezt megelőzni?

Hogyan zajlik egy cryptojack támadás?

Az olyan cryptojacking támadásokat, mint a zsarolóprogramok, a leggyorsabban terjedő kiberbűnök között tartják számon. Nehéz észlelni őket, és rendkívül kedvező a támadók számára.

Tovább bővült Magyarország legnagyobb bitcoin ATM hálózata. Keresd a CoinCash új ATM-eit a Konzolvilág üzleteiben is. A részletekért kattints!

A cryptojacking során a támadó feltöri a számítógépünk hardwarét, vagy egy weboldalon keresztül telepít egy titkos kriptobányász programot, így a mi pénzünkkel és erőforrásainkkal bányászhat kriptopénzeket.
A hackerek általában több ezer gépet fertőznek meg, melyek egyenként néhány centnyi kriptopénzt bányásznak. Ha a géped fertőzött, akkor jelentős lassulást tapasztalhatsz, vagy az érintett weboldal látogatása során lassulást vehetsz észre, ahogy az oldal a processzorod segítségével bányászik.
A hackerek különböző bányászprogramok segítségével fertőzik meg ezeket a gépeket és oldalakat.
Gyakran céloznak meg olyan tartalommegosztó oldalakat, mint a WordPress és a Drupal, mivel így egyetlen sikeres támadás is több ezer fertőzött weboldalhoz vezethet.
A fertőzött oldalak és eszközök gyakran további eszközöket fertőznek meg, így növelve a támadó bevételét.
Az eszközök által kibányászott kriptopénzek a támadó tárcájában landolnak. Általában a monerót alkalmazzák erre a célra, mivel hagyományos számítógépekkel is hatékonyan lehet bányászni, emellett a titkosításának köszönhetően szinte lenyomozhatatlan.

Hogyan védekezhetünk ez ellen?

Annak ellenére, hogy milyen elterjedtek ezek a támadások, könnyen védekezhetünk ellenük. A legjobb megoldás a megfelelő biztonsági intézkedések alkalmazása.

  1. Óvatosan kezeld a letöltéseket és az email mellékleteket, és mindig használj reklámblokkolót.
  2. Használj olyan vírusirtót, melyek számos támadás felismernek
  3. Mindig használd a legfrissebb szoftvereket
  4. Ha azt tapasztalod, hogy a telefonod gyorsan merül, vagy melegszik, akkor fertőzött lehet.
  5. Vizsgáld ki a lehetséges kiskapukat, melyek a fertőzött gépen maradhattak. A támadók gyakorta hátrahagynak egy kiskaput, hogy újratelepítsék a letörölt vírusokat.
  6. Ha olyan tartalomkezelő oldalakat használsz, mint a WordPess, a Drupal vagy a Joomla, akkor mindig használd a legfrissebb verziót, ugyanis ezek a legfrissebb védelemmel vannak ellátva.
  7. Blokkold a bányászközösségek és a fertőzött oldalak IP-címét.
  8. Légy óvatos az ingyenes témákkal és alkalmazásokkal, melyek vírusokkal érkezhetnek.
  9. Légy óvatos az adathalász támadásokkal, az oldalakon átívelő szkriptes támadásokkal és az SQL-injekciós támadásokkal, melyekkel megfertőződhet weboldalad.

Olvastad már? A befektetőket is meglepte az Ethereum teljesítménye

Forrás: bitcoinist.com
Kiemelt kép: thaneesh raane
Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon.
Legyen szép napotok! 🙂

Legfrissebb bejegyzéseink

Mit várhatunk a piactól májusban? Top kriptók, amiket figyelni kell

A május friss fejleményeket hoz a kriptopénzek piacán, több kulcsfontosságú szereplő is jelentős lépésekre készül. A befektetők élénken figyelik a trendeket, ahogy a 2024-es bikafutás...

Az Ethereum „nagy csalódás” – A szakértő kemény ítéletet mond!

Miközben a Bitcoin (BTC), a vezető kriptopénz a 60.000 dolláros küszöb alá süllyed, elemzők szerint a BTC elérhette a csúcsot ebben a ciklusban. Az Ethereum (ETH)...

Májusban hirdetik ki, hogy mekkora kártérítést kell fizetnie a becsődölt Terraform Labs alapítójának

A SEC azt javasolta, hogy Do Kwon és a Terraform Labs körülbelül 5,3 milliárd dollárt fizessen vissza jogtalan nyereség, előzetes kamat és polgári büntetés címén,...

Újabb kódhibát találtak egy defi protokollban, de most negyedmillió dolláros jutalom járt érte

Egy kiberbiztonsági szakértőt 250.000 dolláros jutalmat kapott egy olyan defi sérülékenység felderítéséért, amelynek révén a hackerek a múltban milliókat lophattak el a különböző kriptovaluta protokollokból. Manipulálható...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!