A bitcoin 600%-os felárral fut Zimbabwéban, mivel az ország elnyomó pénzügyi politikája a kriptopénzek „biztonságos menedéke” felé tereli a befektetőket.

A bitcoin árfolyama 76 000 dollár a LocalBitcoinson

Az elmúlt napok során számos híroldal számolt be arról, hogy Zimbabwe betiltotta a más országok valutáit. Mindez hatalmas felárat generált a bitcoin számára, amelyet jelenleg több mint 75 000 dollárért értékesítenek.

A cikk írásakor a bitcoin árfolyama ~10 430 dollár. Ez azt jelenti, hogy Zimbabwéban nagyjából 580%-kal kell többet fizetnünk, ha hozzá szeretnénk jutni a vezető kriptopénzhez.

Múlt héten az ország kormánya leállította az amerikaidollár-alapú tranzakciókat, és újra bevezette a zimbabwei dollárt, melyet 2008-as hiperinflációja okán vontak ki a forgalomból.

A lépés meglepve érte a lakosokat – sokan dühösek a pénzügypolitikai lépés miatt.

„Figyeljük meg hogyan ugrik meg a bitcoin árfolyama és használata Zimbabwéban, ahol sok más országhoz hasonlóan a kormány pénzügyi politikája teljesen értelmetlen.” mondta Olaoluwa Samuel-Biyi a SureRemit pénzküldő szolgálat igazgatója a kialakult helyzetről.

Zimbabwe 2017-ben hivatalosan is betiltotta a kriptopénzeket. Akkoriban jelentős pénzügyi romlás zajlott, amely már akkor is megdobta a bitcoin helyi értékét.

Zimbabwe tavaly május óta nem rendelkezik kriptotőzsdékkel, így a kereskedések olyan P2P-felületeken zajlanak, mint a LocalBitcoins.

Rekordforgalom a P2P-felületeken

A jelenség nagyon hasonlít azokhoz a korábbi történetekhez, melyek jelentősen hozzájárultak a bitcoin mainstream terjedéséhez. Olyan országokban, mint Venezuela, a polgárok már csak a kriptopénzekben bízhatnak a fiat alternatívák hiánya miatt.

Akin Fernandez, az Azte.co vezérigazgatója tüntetésekkel fenyegette meg Zimbabwe kormányát, ha nem változtatnak a jelenlegi irányon. A bitcoin iránt tovább nőhet az érdeklődés, ha a kormány valóban szigorítana a már jelenleg is szoros jogszabályokon.

„Ha a történetben a dollárt bitcoinra helyettesítenénk, akkor nemcsak Zimbabwe jövőjébe kaphatunk betekintést, hanem a világ összes országáéba.”írta a Twitteren

A kormány elítélése minden bizonnyal jogos, hiszen pénz egy olyan szolgáltatás, melyet a piac szolgáltat nem pedig az állam.

Zimbabwe bitcoinkereskedési adatairól nincs elérhető forrás, de a Coin Dance által végzett múlt heti elemzés szerint a globális kereskedés rekordokat döntöget.

Mindez elsősorban a Bisq (korábban Bitsquare) tőzsdének köszönhető, miután a LocalBitcoins jelentős forgalomkiesést tapasztalt. Ennek oka valószínűleg az, hogy múlt hónap során eltávolították a készpénzes vásárlás lehetőségét.

A döntés nem hozott túl sok sikert – a kereskedők inkább egyéb alternatívákat kerestek.

Olvastad már? Saját kriptopénzt indítana a Goldman Sachs

A Bisq 10,7 millió dolláros forgalmat generált az elmúlt hét során, június 29-ig bezárólag. Ez jelentős emelkedés az azt megelőző heti 6,1 millió dollárhoz képest, mely szintén rekordnak számított korábban.

Forrás: bitcoinist.com


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .

Legyen szép estétek! 🙂