72 embert tartóztatnak le a JPEX-botrány kapcsán

-

A hongkongi rendőrség 29,37 millió dollár értékű, a JPEX-hez kapcsolódó pénzeszközöket fagyasztott be a városállam állítólagos legnagyobb csalásában.

A hongkongi hatóságok több mint 70 személyt tartóztattak le, akik kapcsolatban állnak a városállamot megrázó, 1,6 milliárd HK dollár értékű JPEX kriptopénzbotránnyal.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Az SCMP legutóbbi jelentése szerint mintegy 230 millió HK dollár – mintegy 29,37 millió dollár értékű – vagyontárgyat zároltak – közölte Raymond Siu Chak-yee rendőrfőnök.

A hongkongi hatóságok lecsapnak a JPEX-re

A jogalkotó testületnek benyújtott frissített jelentésében Siu azt is elárulta, hogy az üggyel kapcsolatban letartóztatottak száma 72-re emelkedett, és mintegy 228 millió HK dollárnyi összeget zároltak.

A törvényhozókat arról is tájékoztatták, hogy a rendőrséghez 2636 bejelentés érkezett az üggyel kapcsolatban, és az összeg megközelítőleg 1,6 milliárd HK dollárt tesz ki.

A korábban őrizetbe vett személyek között olyan közösségi média influencerek voltak, mint Chan Wing-yee, Joseph Lam Chok és Sheena Leung, akik hirdetésekkel népszerűsítették a kereskedési platformot, és saját tőzsdén kívüli üzleteket hoztak létre.

Johnny Ng Kit-chong törvényhozó kérdésére válaszolva Siu kiemelte továbbá, hogy a rendőrség az elmúlt évben 6330 befektetési csalást regisztrált, mind offline, mind online, amelyek 5,93 milliárd hongkongi dollárt meghaladó veszteséget okoztak.

Ezek közül 2342 eset a kriptopénzekhez kapcsolódott, mintegy 3,16 milliárd HK dollár értékben.

A JPEX az egyik legnagyobb hongkongi kriptopénz-tőzsde volt, amely összeomlott, miután 2023-ban Ponzi-rendszerrel kapcsolatos műveletekkel és pénzmosással kapcsolatos vádak kerültek felszínre.

A rendőrség ezt követően több, a JPEX-hez kötődő személyt letartóztatott.

Emiatt a hongkongi szabályozók fokozták és fokozottan ellenőrzik a régióban működő kriptopénz-tőzsdéket.

A hongkongi szabályozási környezet

A kriptopénzekkel kapcsolatos szervezetek február 29-ét kapták meg az Értékpapír és Futures Bizottság (SFC) által a virtuális eszköz kereskedési platform (VATP) engedélyének kérelmezésére adott határidőnek, amelyet követően a szabályozó hatóság bejelentette, hogy leállította az engedélykérelmek elfogadását.

Minden, a követelményeknek nem megfelelő platformnak helyben be kellett zárnia tevékenységét.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


Számos szereplő a határidő lejárta előtt kivonult. Ide tartozott a Binance-hez kötődő HKVAEX és a Justin Sun HTX.

Ennek ellenére Hongkong továbbra is fenntartotta kripto-barát régiónak az álláspontját, és célja, hogy Ázsia egyik kiemelkedő központjaként pozícionálja magát.

A hongkongi szabályozó áprilisban még a spot kriptopénz tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) első csoportját is jóváhagyta.

Kövesd a Kriptoworld-öt a Google News-on

Olvastad már? A szakértők szerint ezek a rejtett kripto drágakővek hamarosan berobbannak

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Eladni, vásárolni vagy tartani? Itt a legjobb stratégia az Ethereum ETF jóváhagyása után

Az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdebizottság (SEC) zöld utat adott nyolc Ethereum tőzsdén kereskedett alapnak (ETF), ami izgalmat keltett a kriptoközösségben. Az Ethereum árfolyama azonban a jóváhagyás...

Mi az a felhőbányászat? A MAR mining megtanítja, hogyan lehet napi 1000 dollárt keresni a felhőbányászat segítségével

Vendégbejegyzés Mivel egyre több játékos lép be a kriptopénzek piacára, a bányászat egyre összetettebbé válik, és egyre nagyobb számítási teljesítményt igényel. A bányászat egyre összetettebbé válik...

5 legjobb filléres kripto, amit ma érdemes megvenni

A 2024-es bikafutás felgyorsulása miatt a megfelelő kriptovaluták alacsony áron történő megtalálása a növekedésre éhes befektetők számára kulcsfontosságú lehet. Ebben a válogatásban öt hatalmas potenciállal rendelkező...

Vajon a BNB 2024-ben megdönti az eddigi csúcsát?

A Binance Coin (BNB) az elmúlt években kiemelkedő teljesítményt nyújtott a kriptopénzpiacon. A kérdés azonban minden befektető fejében ott motoszkál: Vajon a BNB idén meg...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!