A vezető európai bankok állítólag segítették ügyfeleiket 55 milliárd euró (63 milliárd dollár) ellopásában több európai kormánytól is, olyan adó-visszaigénylések segítségével, amelyekre valójában nem voltak jogosultak – áll egy vizsgálati anyagban. A bűncselekmény olyan komplex kereskedelmi rendszerek köré épült, mint egyes fedezeti alapok és nagy nemzetközi ügyvédi irodák.

 

Olvastad már: 39 százalékos sikerarány  Máltán a kriptovizsgán

Titokzatos újságírók fedik fel „Európa történelmének legnagyobb adócsalási bűntényét”

A 37 újságíró 12 országban végzett titkos vizsgálata kiderítette, hogy a nagyjából tucatnyi érintett európai ország közül a legjelentősebbek Belgium, Dánia és Németország. Franciaország, Olaszország, Hollandia, Norvégia, Spanyolország, Svédország és Svájc szintén áldozatául estek az adóügyi bűncselekménynek.

A Cumex Files vizsgálat során 180.000 bankokhoz, kereskedőkhöz és ügyvédi irodákhoz köthető titkos dokumentumot tekintettek át, amelyek több mint egy év időtartamot ölelnek fel. Az anonim forrásokkal és a hozzászólókkal készített interjúkból pedig további részleteket derültek ki. A titkos dokumentumokból fény derült arra, hogyan és milyen mértékben voltak képesek az egyes bankok és befektetők jogosulatlanul adó-visszaigényléseket eszközölni.

Ezeket a pénzügyi konstrukciókat oszt-oszt (cum-cum) néven hívjuk, az osztalékból eredendően. A hazai bank segíti a külföldi befektetőt, hogy olyan adó-visszatérítést igényelhessen, amelyre nem jogosult, a nyereség pedig megoszlik a két résztvevő között.

A séma egyik változata, a „cum-ex” módszer, amely során a kereskedők kettő, vagy egyes esetekben több alkalommal is elszámoltak egy-egy kereskedelmi tranzakcióval, amelyek valójában csak egyszer zajlottak le. A részvény kereskedelmet ilyen téren nehéz utolérni, összetett struktúrája miatt ez az adócsalás egyik elterjedt formája.

Az európai országok különböző pénzügy szabályozásai miatt a cum-cum és a cum-ex módszereket évtizedekig alkalmazták észrevétlenül az elkövetők.

Már ezek vegyes változatai is létrejöttek, a vizsgálati jelentés szerint „új, agresszívabb mutációk is megjelentek, amelyeket még nem neveztünk el. A nyomozást folytató újságírók állítása alapján ez Európa történelmének legnagyobb adóhátraléka.

A dolog egyébként egy véletlen felfedezés eredménye, hallható egy Cumex Files témájú külön videóban. Mostanra lángelmék egy csoportja olyan mini-iparággá alakítottam amely segítségével Dubaitól Londonig, New York-tól Dublinig több milliárd eurót húztak ki az európai adófizetők zsebéből.

A bankok is nyakig benne vannak

A vizsgálatok felderítették azt is, hogy hogyan segédkeztek a világ legnagyobb bankjai az adócsalási folyamatban: az UBS, a BNP Paribas, Barclays, JPMorgan, Meryll Lynch, Banco Santander, Morgan Stanley, Deutsche Bank és a svéd SEB bankok érintettek az ügyben.

Ezek az intézmények állítólag segítették az elkövetőket abban, hogy 2 milliárd dollár értékben károsítsák meg a dán államkasszát. A dán hivatalos szervek egy figyelmeztetése segítette a svéd hatóságokat abban, hogy elejét vegyék 10 darab, összesen 380 millió korona (46 millió dollár) értékű csalásnak – írja a Di svéd hírügynökség. Bár ez már azután történt, hogy a SEB helyi bank 70 millió koronát (7.8 millió dollárt) kapott a német kincstártól egymilliárd korona (111 millió dollár) összeg elrejtéséért.

Németországban, ahol a hatóságok leállították a cum-ex ügyleteket 2012-ben, a cum-cum tranzakciókból származó adóhiány 2001 és 2016 között meghaladja a 49,2 milliárd eurót (56,6 milliárd dollár) – derül ki egy 2017-es jelentésből.

Az elkövetők a vizsgálócsoportnak azt nyilatkozták, hogy „teljesen legális visszatérítést igényelni meg nem fizetett adókért”. A kormányzati szervek azonban „adózással történő visszaélést vélnek felfedezni, amennyiben az üzlet lényege csak az adóból történő nyerészkedés”.

Ezek az ügyletek egyértelműen csak azért jönnek létre, hogy szert tegyenek az adófizetők pénzére, nincs mögöttük valósi érték” – nyilatkozták a vizsgálók hozzátéve, hogy az ilyen nyerészkedési formák a 2007-es válság környékén láthattak napvilágot. „Az állam ismét megmenti a bankokat a bukástól, ismét az adófizetők pénzéből”.

Az európai törvényhozók már elindították a megfelelő vizsgálatokat az ilyen esetekkel kapcsolatban: „Az adócsalás a társadalom ellen irányuló bűncselekmény! Európa nem tudja, és nem is kell elviselnie!” – olvasható Európai Parlamenti képviselők egy online nyilatkozatában.

 

Forrás: news.bitcoin.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyd ki a többi hírt, és iratkozz fel hírlevelünkre. Ne felejtsd el nyomon követni oldalunkat a Facebookon az Instagramon és a Twitteren. Legyen szép napod!

Ha tetszenek a posztok és az oldalam szeretnéd támogatni a munkámat, akkor itt megteheted:

BTC: 37Vhz41ZecsMqmDkCntAmY8JUsu6Jp32DC

LTC: MGfcUc7YSHLbYuoEEaoFvhZBLRW1KuSnRE

ETH: 0x7A653baD688C5c09C2D8A4A1eb39C1505e48CaCd

KÖSZÖNÖM!