50 millió dollárt mosott tisztára egy hongkongi testvérpár – lebuktak

-

A hongkongi vámhatóság letartóztatott egy testvérpárt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy bankokon és egy kriptotőzsdén keresztül több mint 380 millió hongkongi dollárt mostak tisztára.
A hongkongi vámhatóság közleménye szerint egy 21 éves férfit és egy 28 éves nőt tartóztattak le a szervezett és súlyos bűncselekményekről szóló rendelet (OSCO) szerinti pénzmosás gyanújával. A további vizsgálatok során kiderült, hogy a testvérpár több banknál és egy „kriptopénzváltó kereskedési platformon” nyitott számlákat.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A testvéreket azzal vádolják, hogy pénzmosás gyanújával „banki átutalások, készpénzbefizetések és kriptopénzek útján ismeretlen forrásból származó pénzzel kereskedtek”.
A South China Morning Post szerint a párról kiderült, hogy 380 különböző személyi bankszámláról közel 2500 tranzakció során több mint 100 millió hongkongi dollár (12,8 millió USD) érkezett hozzájuk.
Yu Yiu-wing, a hongkongi vámhatóság szindikátusi bűncselekményeket vizsgáló irodájának vezető nyomozója az SCMP-nek elmondta, hogy a testvérpár 38 millió HK$-t (4,8 millió USD) tartott a kriptopénzváltó számláján, beleértve a stabilcoinokban tartott összeget is.

„Az egyik kriptopénz amerikai dollárhoz volt kötve” – mondta Yu. „Ezt a platformon átváltották amerikai dollárra, és átutalták a testvérek bankszámlájára. A pénzt ezután különböző személyes és vállalati számlákra irányították át”.

Yu hozzátette, hogy a gyanú szerint a gyanúsítottak a kriptovalutát arra használták, hogy megpróbálják elkendőzni a tranzakcióikat.

„Úgy véljük, hogy a [gyanúsítottak] a platform homályos voltát használták ki, hogy segítsenek másoknak az ismeretlen [bevételt] kriptovalután keresztül fiat pénzre váltani” mondta az SCMP-nek.

A párost a további nyomozásig óvadék ellenében szabadon engedték; ha bűnösnek találják őket, akkor legfeljebb 5 millió hongkongi dollár (640.000 USD) büntetésre, és akár 14 év börtönbüntetésre számíthatnak.

Kriptopénzmosás

A kriptopénzek pénzmosásra való felhasználása egyre nagyobb aggodalomra ad okot a törvényhozóknak és a szabályozó hatóságoknak világszerte.
2021 októberében az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma bejelentette, hogy létrehoz egy kriptopénzekért felelős csoportot a pénzügyi bűncselekmények, köztük a pénzmosás elleni küzdelem érdekében, és Lisa Monaco, az amerikai főügyészhelyettes kijelentette, hogy „nem fogunk habozni, hogy üldözzük azokat a platformokat, amelyek segítenek a bűnözőknek a bűnözésből származó bevételeik tisztára mosásában vagy elrejtésében”.
2021 novemberében az Egyesült Királyság szabályozóhatósága, a Financial Conduct Authority (FCA) 500.000 font (670.000 dollár) értékű pályázatot hirdetett meg külső tanácsadói posztra, hogy segítsenek a kriptobűnözés kockázataira – többek között a pénzmosásra és a terrorizmus finanszírozására – vonatkozó képzésben.

A gyorsan fejlődő kriptotér a pénzmosók számára is új lehetőségeket vet fel; a Royal United Services Institute brit agytröszt ebben a hónapban kiemelte, hogy a nem helyettesíthető tokenek (NFT-k) a pénzmosás „új határává” váltak.
Azzal érvelt, hogy a kriptotőzsdékre alkalmazott szabályozási keretet az NFT-piacokra is alkalmazni kellene, különösen az ügyfél-azonosításra vonatkozó követelményeket (KYC).

Olvastad már? 47 ezer dolláron a bitcoin, a jelek szerint nincsenek tervben eladások

Forrás: decrypt.co

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

Ismét emelkedni kezdett a bitcoin ATM-ek száma

Végre megtört a közel egy éve tartó eső trend, és ismét növekedett az újonnan üzembe helyezett ATM-ek száma, nagyjából 1400-zal. Az idei év első négy hónapjában...

Bitcoin technikai elemzése 06.04.

Prémium Bitcoin A Bitcoin hamis kitörést mutatott egy rövid távú tartományon túlra a múlt hétvégi pozitív fejleményeket követően az amerikai adósságplafonról szóló tárgyalásokkal kapcsolatban. A múlt heti...

Miért nem fogja mostanában a Bitcoin újra tesztelni a 20.000 dolláros szintet?

A BitMEX társalapítója, Arthur Hayes egy Substack hírlevelet tett közzé, amelyben elmagyarázza, hogy a Bitcoin miért nem fog a 20.000 dollár felé hajlani a következő...

A Bitcoin egy rendkívül ritka aranykeresztet mutat

Általában az „aranykereszteket" és a „halálkereszteket" a középtávú bitcoin piaci hangulat megbízható indikátoraként interpretálják. Egy tapasztalt piaci elemző egy szuper ritkát szúrt ki, és biztos...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!