2010 óta 438 Bitcoin-gyászjelentést számoltak össze, és a legtöbb „haláleset” még mindig a 2017-es évre esik.

Miközben a bitcoin (BTC) idén új történelmi csúcsokat döntött 68.000 dollár fölött, a globális kriptopénz-naysayerek egyre gyakrabban becsmérelték a BTC-t extrém volatilitása és potenciális kockázatai miatt.

Próbáld ki a CoinCharliet, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A 99Bitcoins Bitcoin-oktatási portál Bitcoin Obituaries adatai szerint a kriptopénzt 2021-ben már 45 alkalommal nyilvánították „halottnak”, ami legalább háromszor több, mint 2020-ban.

Annak ellenére, hogy a Bitcoin-kritikusok száma 2021-ben egyre nő, a gyászjelentések száma idén még mindig jóval kevesebb, mint amit 2017-ben regisztráltak, abban az évben, amikor a BTC először érte el a 20.000 dollár közeli szintet. Abban az évben 124 alkalommal „halt meg” a Bitcoin.

A 2010-ben indult 99Bitcoins Bitcoin Obituaries listája angol nyelvű nyilatkozatokat tartalmaz, köztük olyan tartalmakat, amelyek arról szólnak, hogy a Bitcoin „értéktelen vagy értéktelen lesz”.

A gyászjelentés minősítéséhez a tartalomnak olyan személytől kell származnia, akinek „figyelemre méltó követői vagy jelentős forgalmú oldala van”.

Eddig 438 nekrológot számoltak össze, az egyik legutóbbit Robert McCauley, az Oxfordi Egyetem történeti karának munkatársa írta.

A Financial Times december 22-i vendégposztjában McCauley azzal érvelt, hogy a Bitcoin „rosszabb, mint egy Madoff-féle Ponzi-rendszer”, és azt mondta, hogy a BTC-tulajdonosoknak „nem lesz kit üldözniük, hogy visszaszerezzék” azokat az összegeket, amelyeket „a bányászoknak fizettek a Bitcoinjukért”.

Eswar Prasad, a nemzetközi kereskedelempolitika vezető professzora a Cornell Egyetemen korábban azt jósolta, hogy „maga a Bitcoin nem biztos, hogy olyan sokáig fog tartani” a „decentralizált pénzügyek ígéretei” miatt.

Miközben a Bitcoin kritikusai továbbra is a kriptopénz borús jövőjére fogadkoznak, egyes elemzők, például a Bloomberg árupiaci stratégája, Mike McGlone úgy véli, hogy a bitcoin jövőre elérheti a 100.000 dollárt.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a kriptoközösség komolyan számított arra, hogy a BTC 2021 végére eléri a 100.000 dollárt. Bár ezek a jóslatok nem jöttek be, egyes vezetők, például a Kraken vezérigazgatója, Jesse Powell hosszú távon még mindig bullish a bitcoin árfolyamát illetően, de rövid távon ők is egy esetleges kriptotélre számítanak.

A cikk írásakor a bitcoin 47.597 dolláron cserél gazdát, ami a CoinGecko adatai szerint mintegy 70%-os emelkedést jelent az elmúlt 365 napban.

Olvastad már? 40% alá esett a bitcoin dominanciája

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!