A bitcoin már 11 éve velünk van, így joggal hihetnénk, hogy néhány, magát hosszú ideje tartó mítosz már mindenki fejében teljesen tisztázott.

Sajnos azonban ennek ellenkezője az igaz. Tekintsük hát át az interneten keringő legnépszerűbb féligazságokat és tévképzeteket.

Bitcoin vásárlás, eladás gyorsan, kényelmesen, egyszerűen, biztonságosan. Válts kriptovalutát, mint például az Ether, Litecoin, Bitcoin Cash. Kattints a részletekért!

1. Vagy teljes bitcoint tudok venni, vagy egyet sem

Ez természetesen nem igaz. Ahogy a forintnak is ott (volt) a fillér, a bitcoinnak is van váltópénze.

Egy bitcoint akár százmillió részre is feloszthatunk, tehát mindenféle probléma nélkül vásárolhatunk és tárolhatunk 0,00000001 BTC-t. Ez az érték úgy is ismert, mint satoshi (a bitcoin megalkotója nyomán).

2. A Bitcoin halott

Ha már ennél a pontnál tartasz, minden bizonnyal a fenti állítást te sem hiszed el. A kriptopénz hálózata még soha nem érezte magát ennél jobban.

Az értéke az elmúlt 2 hét alatt 25%-ot növekedett, a fizetési hálózat (vagyis a blokklánc) pedig napi szinten több mint 200 000 tranzakciót dolgoz fel.

A pontos számot ide kattintva tudod megtekinteni. A Bitcoin Obituaries weboldalon találsz mindenféle olyan hírt és kijelentést, amelyek a Bitcoin temetéséről szólnak. Szerencsére persze ezek közül még egyik forgatókönyv sem jött be.

3. A Bitcoin anonim

Nem, nem az. Vagyis nem teljesen. A Bitcoint úgy kell elképzelni, mint egy számlakönyvet, amelyen minden tranzakció megtalálható annak létrejötte óta mostanáig.

Ezek a tranzakciók a küldő fél felől a fogadó fél felé mutatnak. Sok olyan cég van, amely tanulmányozza a Bitcoin blokkláncát, sokaknak pedig az sem túl nehéz, hogy meghatározzák az adott tranzakcióhoz tartozó személyt vagy személyeket.

Másrészt viszont az sem igaz, hogy a Bitcoin teljesen átlátható. A valóság valahol a kettő között van. Ha viszont anonim kriptopénzeket kerestek, arra ott a Monero vagy a Zcash.

A Ethereum platformján jelenleg fut egy zk-SNARKS nevű projekt, amelynek befejezése után az Ethereum is anonim lesz.

4. A Bitcoint csak bűnözők és terroristák használják

Főleg a bitcoin létrejötte után az interneten és az újságokban olyan hírek terjedtek, amelyek arról szóltak, hogyan tette könnyebbé a bitcoin a bűnözők finanszírozását.

A fenti tény ennek ellenére nem teljesen igaz. Először is, a bitcoin nem egészen anonim, a bűnözők és terroristák pedig inkább használnak készpénzt, bankjegyeket.

Nyilván akadnak köztük bitcoinnal és más kriptopénzekkel (Monero) operálók is, ezen kivételek azonban inkább csak a szabályt erősítik.

5. A Bitcoin főnöke a börtönben van

Ez a mítosz a Bitcoin gondolatának teljes meg nem értéséből fakad, és jó lenne végre tiszta vizet önteni a pohárba. Először azonban vizsgáljuk meg ezen pletykák eredetét.

2014-ben a Mt. Gox tőzsdét kirabolták/elveszítette likviditását.

Mivel az emberek nem voltak képesek kettéválasztani a Bitcoint és a Bitcoinnal kapcsolatos szolgáltatásokat – valamint a téves információk terjedése miatt – sokak szerint a Mt. Gox-vezérigazgató Mark Karpeles egyben a Bitcoin „főnöke” is. Ez azonban természetesen hülyeség.

A Bitcoinnak nem létezik főnöke. Még a Bitcoin létrehozójára – Satoshi Nakamotóra – sem hivatkozhatunk így, mivel a Bitcoin teljesen decentralizált.

Semmilyen központi hatalom nem létezik arra, hogy a hálózat önkényes irányítása lehetővé váljon.

Olvastad már? A bitcoin csak önállóan tudná kihasználni fundamentumait

Forrás: kryptomagazin.sk

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon.

Legyen szép estétek! 🙂