5 éves lett a szabvány, amelynek alapjain több ezer kriptopénz nyugszik

-

2015. november 19-én két fejlesztő egy olyan új tokenstandardot hozott létre, amely mára egy 24 milliárd dolláros ágazattá nőtte ki magát.

Szinte napra pontosan 5 éve, 2015. november 19-én Vitalik Buterin és Fabian Vogelsteller közösen megalkotta az ERC-20-at – az Ethereum-alapú tokenek egy új szabványát.

Egy olyan technológiát, amely a történelem legnagyobb blokklánc-finanszírozási robbanásához vezetett.

Az évek során ez a tokenszabvány kikövezte az útját a hálózat legnagyobb eredményei előtt. Ezek a 2017-es ICO-láz, valamint a most is zajló, decentralizált pénzügyi ágazat felrobbanása között történtek

Az ERC-20 szabványt arra tervezték, hogy a számtalan, felhasználók alkotta tokeneket az Ethereum hálózatán egyetlen közös nevezőre hozzák.

Miközben a fejlesztők már az ERC-20 megalkotása előtt is létre tudtak hozni tokeneket, a különféle projektek közötti interakciók megvalósítása mégis nagyon nehezen zajlott. Éppen ezért szükség volt az egységes szabályokra.

2015 óta néhány ERC-20 token rendkívül népszerű lett, sokaknak közülük még a top kriptopénzek között is sikerült helyet találniuk.

Az EOS, Tron vagy a VeChain kezdetben szintén az ERC-20 szabványon nyugodtak, amíg nem költöztek át saját blokkláncaikra.

Az ERC-20 tokenek jelentősége igazán 2017-ben mutatkozott meg. Ekkor a bitcoin újabb lépcsőfokot tett meg annak érdekében, hogy globális jelenség váljon belőle, hiszen sikeresen felhívta magára a nyilvánosság és a mainstream média figyelmét is.

Ahogy a kriptoőrület világszerte kezdett elhatalmasodni, az új belépők számára – nem meglepő módon – az „ingyen pénz” vált a legfontosabb tényezővé az ágazatban, ez a nézőpont pedig minden más kriptopénz számára is jelentős, átmeneti hasznot jelentett.

Amióta az Ethereum szinte bárki számára lehetővé tette, hogy saját kriptopénzt hozzon létre mindenféle technikai tudás nélkül, idő kérdése volt csak, hogy különféle opportunisták megpróbáljanak hasznot húzni a dologból.

A kriptohájp hullámának tetején több száz, ha nem ezer projekt indult el érmekibocsátások, vagyis ICO-k révén. Mindez több százmillió dollárt vonzott azoktól a keményvonalas befektetőktől, akik azt remélték, „őrült X-eket” generálnak majd a számukra megtérülés formájában.

2020-ból visszatekintve azonban láthatjuk, hogy ez a lufi hamar kipukkadt. Azon túl, hogy néhány ICO-ról később kiderült, hogy csalás – elég csak az Ifanra, a Pincoinra, a Oncoinra, a Bitconnectre vagy a Plexcoinra gondolni, hogy a legnépszerűbbeket említsük – még a jól működő, legitim projekteknek is számos akadállyal kellett szembenézniük, miután a megszállottság szintje csökkenni kezdett.

Az „ICO-vadnyugat” burjánzása rövid ideig tartott, 2018 során pedig szépen lassan mindegyik visszahúzódott – nem sokkal árfolyamcsúcsaik után.

Mára már csak néhány ICO-projekt maradt sikeres

Az ERC-20 tokenek újabb „boom”-jának 2020 közepén lehettünk tanúi. Mindössze néhány hónap alatt a decentralizált pénzügyi platformok – és azok tokenjei – viharként söpörtek végig a kriptoszférában, ezzel pedig az Ethereum új jelenségévé váltak.

Mára a defi egy 13 milliárd dolláros piacot jelent egy összetett, kölcsönösen összekapcsolt ökoszisztémában.

Az ICO-robbanáshoz képest az átverések sokkal kevésbé vannak jelen ebben az ágazatban, a fő problémákat – akárcsak a számítástechnika egyéb területein is – a hackerek jelentik.

Legutóbb például a Value DeFi-t 6 millió, az Origint 7 millió dollárral károsították meg, illetve további 2 millió dollár tűnt el az Akropolis defiplatform tárcáiból is. Mindez pedig csak a múlt hét adatait jelenti.

Az ERC-20 tokenek az Ethereumot rendre új magasságokba – majd mélységekbe – taszították, minderre pedig az elmúlt 5 év alatt többször is képesek voltak.

Olvastad már? Ray Dalio elismerte, hogy lehet csak tévedett a bitcoinnal kapcsolatban

Forrás: decrypt.co

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


 

Legfrissebb bejegyzéseink

A Ripple visszautasítja a SEC kemény követelményeit

Az XRP útja nem volt más, mint egy hullámvasút, köszönhetően a folyamatos Ripple vs. SEC drámának. Az XRP 0,55 dollár körüli árfolyamon, a jogi zűrzavar közepette...

A Binance a hatóságokkal együttműködve teszi biztonságosabbá a kriptopiacot

Több mint 186 millió regisztrált felhasználót szolgál ki jelenleg a Binance, a világ legnagyobb kriptotőzsdéje és a számuk folyamatosan nő. Március első hetében 100 milliárd...

Jelentős altcoin nyereség a láthatáron: Melyik érme emelkedik először?

Vendégbejegyzés A kriptopiac emelkedő szakaszban van, több kevésbé ismert érme is jelentős növekedési potenciált mutat. A befektetők élénken figyelik a trendeket, hogy megállapítsák, melyek emelkedhetnek először. Ez a...

Vajon az Ethereum visszatérésre készül a 3.700 dolláros visszautasítás után?

Az Ethereum (ETH) a cikkírás idején 3.200 dolláros árfolyamon mozgott. A 3.000 dolláros pszichológiai szintet április 13. óta többször is áttörték az alacsonyabb időkereteken, és...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!