38.000 néző figyelt egy élő YouTube-adást, amely a klasszikus „duplázd meg a pénzed” csalást adja elő a VeChain (VET) felhasználói számára.

A VeChain egyre népszerűbb a kriptovilágban, ugyanis ezt vette célba a legújabb hamis élő adás. A közvetítésben több mint félmilliárd VET token szétosztását ígérték és több mint 38.000 néző figyelte az adást.

Duplázd meg a pénzed

Ez már egy ősi csalás, a Runescape online játék indulása óta ismert. Adsz egy tokent és én visszaadok kettőt. Duplázd meg a pénzed. Egyszerű. Kivéve persze, hogy sosem kapsz vissza két tokent.

A YouTube-on ezt úgy lehet kivitelezni, hogy elindítanak egy hamis csatornát és visszajátszanak egy korábbi konferenciát, amihez hozzáillesztenek egy QR-kódot, amely egy tárcacímet tartalmaz.

Korábban több támadás is az olyan cégek népszerűségét próbálta kihasználni bitcoinok elcsalására, mint a Coinbase és a SpaceX.

Több mint 38.000 néző követrw ezt a csalást, így úgy tűnik, hogy a VeChain meglehetősen népszerű. A SpaceX sokkal ismertebb cég, ehhez képest mégis csupán 80.000 nézőt sikerült összeszedni vele egy csalás során.

Természetesen ezek a számok nem teljesen megbízhatók.

Akár meg is ötszörözheted a pénzed

A legtöbb kezdő kriptobefektető még mindig a héten lezajlott tömeges Twitter-támadáson tűnődik, amely lényegében ugyanezt a csalást játszotta el, csupán a csalóknak kellett több erőfeszítést vinniük legújabb próbálkozásokba.

És sikerrel is jártak. A tipikus „duplázd meg a pénzed” csalás helyett a nézőknek ötszörös megtérülést ígértek a VET-utalásokért cserébe, emellett további bónuszokat ígértek azoknak, akik legalább 100.000 VET-et (nagyjából 1800 dollárt) küldtek.

Emellett egy weboldalt is indítottak, hogy hitelesebbé tegyék az adományozást, melyet gyakran frissítenek a tárcából be- és kiérkező tranzakciók adataival.

Túl hamar?

Ha megnézzük a csalók tárcáját, akkor látszik, hogy eddig csupán három ember utalt rá. Több mint 320.000 VET érkezett a számlára, de meglepő módon nem utaltak vissza semmit.

Csupán 5.800 dollárt sikerült elcsalniuk, de még ez is több mint a semmi.

Kik lehetnek ezek, akiknek a kapzsisága túlszárnyalja józan eszüket? És miért engedi a YouTube, hogy ilyen sokáig fussanak ezek a csalások, miközben néhány élő adást gyakorta lelőnek „kártékony tartalom miatt”?

Olvastad már? Peter Schiff: „A Twitter támadás előjel lehet a bitcoin számára?”

Forrás: cointelegraph.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon.

Legyen szép napotok! 🙂