30 ezer alá került a Bitcoin

-

Több hetes oldalazás után a vezető kriptopénz végül a 30 000 dolláros támasz alá esett.
A bitcoint jelenleg 29766 dolláron cserélik, amely a kriptopénz legalacsonyabb értéke június 22. óta. Az elmúlt héten a bitcoin közel 10%-ot esett.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Számos piaci mutató indokolhatja a jelenlegi helyzetet. Az egyik, hogy a bitcoin iránt sokkal kisebb a kereslet ezekben a napokban, mint áprilisban és májusban, amikor a piac csak felfelé ment.
A Glassnode adatai szerint a hálózat most harmadannyi pénzt kezel, mint akkor.
Forrás: Glassnode

A Grayscale GBTC nevű bitcoin-terméke tömegesen kezdte el a részvények zárolásának a feloldását a piacon. A Grayscale várhatóan nagyjából 31 900 GBTC-részvényt fog feloldani ebben a hónapban.

A „Grayscale hatás”

A GBTC olyan részvény, amelyek a vezető kriptovaluta árfolyamának alakulását követi. És ezeknek a részvényeknek a szerkezetében van az, ami egyes szakértők szerint volatilitást okoz a bitcoinban.
A gazdag befektetőknek zártkörű GBTC-bejegyzéseket ajánlanak, majd a Grayscale-nek vagy bitcoint vagy dollárt adnak egy azonos mennyiségű GBTC-ért. Minden részvény nagyjából 0,001 bitcoinnak felel meg.
Ezeket a részvényeket aztán nagyjából bármelyik másodlagos piacon, például a Fidelity vagy az Interactive Brokers piacán el lehet adni.
A részvények tulajdonosai azonban csak hat hónap elteltével tudják ténylegesen eladni az újonnan vett GBTC-jüket.
Történelmileg ez a várakozási idő nem jelentett problémát, a GBTC szinte mindig felárral kereskedett a mögöttes eszköz felett, így a bányászok hat hónap elteltével bőséges összeget tehettek zsebre.
Ez a prémium „Gryscale prémium” néven vált ismertté, és egykor a piac egyik biztos befutó üzletének számított.
A Bitcoin iránti szélesebb körű intézményi érdeklődést is jelzi. A hagyományos befektetők és a fedezeti alapok vagy kényelmetlenül érzik magukat, ha tényleges kriptót tartanak a könyveikben, vagy egyszerűen nem engedik meg nekik.
A GBTC erre kínál megoldást, miközben hasonló árfolyamkitettséget kínál. Cathie Wood ARK Investmentje például 2021-ben nagy adagban vásárolta fel ezt a terméket.
Napjainkban azonban ez a kereskedés sokkal kevésbé érdekes, mivel a prémium elapadt, és egy hatalmas, 13,45%-os kedvezmény vette át a helyét. Ez azt jelenti, hogy most olcsóbb GBTC-t venni, mint BTC-t.

Forrás: ycharts.com

Ezt persze nem szabad elhamarkodottan kezelni. Még mindig erősen vitatható, hogy ezek a felszabaduló események szigorúan medvés vagy bikásak.
Mégis, ezek az események, különösen egy ekkora esemény, várhatóan volatilitást hoznak a piacra.
Willy Woo, egy on-chain elemző két kimenetlét osztotta meg az eseménynek. A medvés eset az, amikor a befektetők inkább az akciós GBTC terméket vásárolják meg, és „elterelik” a vásárlási nyomást a bitcoinról.

Bitcoin bányászok, szabályozási zavarok

Az elmúlt hónapok szélesebb körű bányászati átrendeződését sem lehet elvitatni. Kínában már összesen hat olyan tartomány van, amely megerősítette a Bitcoin-bányászat betiltását.
A szigorítást az ország zöld imázsának javítására irányuló törekvéseivel összhangban hajtották végre.
Eközben a szabályozó hatóságok világszerte célba vették az iparágat, kezdve a volumen szerint legnagyobb kriptopénz tőzsdével, a Binance-szel.
Az Egyesült Királyság, Olaszország, Japán és a Kajmán-szigetek máris szigorúbb korlátozásokat vezettek be a tőzsdére, ha nem is blokkolták teljesen a használatát.
Ennyi medvés hír mellett a legutóbbi 30000 dollár alá zuhanás is összeadódik. Azt azonban még nem tudni, hogy meddig folytatódik ez a medvés BTC-trend.

Olvastad már? Az InLock új, hatalmas brand váltást villantott

Forrás: decrypt.co

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!
Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A Bitcoin bálnák követése egyáltalán kifizetődő?

Annak ellenére, hogy a Bitcoin (BTC) ára magasabb szintre emelkedett, az új adatok azt sugallják, hogy a bálnák nem a legkedvezőbb ügyleteket biztosították a Bitcoinjaikért. A...

A Polygon (MATIC) végre 1 dollárt ér, de ezek az altcoinok 10 dollárra ugorhatnak

Vendégbejegyzés A Polygon (MATIC) a 2021-es figyelemre méltó növekedésről mint top Layer 2 skálázási megoldásról áttért, és késedelemmel szembesült a tranzakciós sebesség és a költségek javítását...

Az Ethereum eladással szembesülhet, ha eléri ezt az ártartományt

Az Ethereum (ETH) legutóbbi, 3000 dolláros ársávba való emelkedését követően a nyereséges kereskedők száma megnőtt, majd csökkent. Mivel most az árfolyam e tartomány alá esett, fennáll...

A Bitcoin (BTC) ára már márciusban elérheti a 63.000 dollárt

A Matrixport, egy vezető digitális eszközökkel kapcsolatos pénzügyi szolgáltatási platform egy merész új jelentésében azt prognosztizálta, hogy a Bitcoin (BTC) már 2024 márciusában elérheti a...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!