Több hetes oldalazás után a vezető kriptopénz végül a 30 000 dolláros támasz alá esett.

A bitcoint jelenleg 29766 dolláron cserélik, amely a kriptopénz legalacsonyabb értéke június 22. óta. Az elmúlt héten a bitcoin közel 10%-ot esett.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Számos piaci mutató indokolhatja a jelenlegi helyzetet. Az egyik, hogy a bitcoin iránt sokkal kisebb a kereslet ezekben a napokban, mint áprilisban és májusban, amikor a piac csak felfelé ment.

A Glassnode adatai szerint a hálózat most harmadannyi pénzt kezel, mint akkor.

Forrás: Glassnode

A Grayscale GBTC nevű bitcoin-terméke tömegesen kezdte el a részvények zárolásának a feloldását a piacon. A Grayscale várhatóan nagyjából 31 900 GBTC-részvényt fog feloldani ebben a hónapban.

A “Grayscale hatás”

A GBTC olyan részvény, amelyek a vezető kriptovaluta árfolyamának alakulását követi. És ezeknek a részvényeknek a szerkezetében van az, ami egyes szakértők szerint volatilitást okoz a bitcoinban.

A gazdag befektetőknek zártkörű GBTC-bejegyzéseket ajánlanak, majd a Grayscale-nek vagy bitcoint vagy dollárt adnak egy azonos mennyiségű GBTC-ért. Minden részvény nagyjából 0,001 bitcoinnak felel meg.

Ezeket a részvényeket aztán nagyjából bármelyik másodlagos piacon, például a Fidelity vagy az Interactive Brokers piacán el lehet adni.

A részvények tulajdonosai azonban csak hat hónap elteltével tudják ténylegesen eladni az újonnan vett GBTC-jüket.

Történelmileg ez a várakozási idő nem jelentett problémát, a GBTC szinte mindig felárral kereskedett a mögöttes eszköz felett, így a bányászok hat hónap elteltével bőséges összeget tehettek zsebre.

Ez a prémium „Gryscale prémium” néven vált ismertté, és egykor a piac egyik biztos befutó üzletének számított.

A Bitcoin iránti szélesebb körű intézményi érdeklődést is jelzi. A hagyományos befektetők és a fedezeti alapok vagy kényelmetlenül érzik magukat, ha tényleges kriptót tartanak a könyveikben, vagy egyszerűen nem engedik meg nekik.

A GBTC erre kínál megoldást, miközben hasonló árfolyamkitettséget kínál. Cathie Wood ARK Investmentje például 2021-ben nagy adagban vásárolta fel ezt a terméket.

Napjainkban azonban ez a kereskedés sokkal kevésbé érdekes, mivel a prémium elapadt, és egy hatalmas, 13,45%-os kedvezmény vette át a helyét. Ez azt jelenti, hogy most olcsóbb GBTC-t venni, mint BTC-t.

Forrás: ycharts.com

Ezt persze nem szabad elhamarkodottan kezelni. Még mindig erősen vitatható, hogy ezek a felszabaduló események szigorúan medvés vagy bikásak.

Mégis, ezek az események, különösen egy ekkora esemény, várhatóan volatilitást hoznak a piacra.

Willy Woo, egy on-chain elemző két kimenetlét osztotta meg az eseménynek. A medvés eset az, amikor a befektetők inkább az akciós GBTC terméket vásárolják meg, és “elterelik” a vásárlási nyomást a bitcoinról.

Csatlakozz Discord-közösségünkhöz és mondd el a véleményed ott is!

Bitcoin bányászok, szabályozási zavarok

Az elmúlt hónapok szélesebb körű bányászati átrendeződését sem lehet elvitatni. Kínában már összesen hat olyan tartomány van, amely megerősítette a Bitcoin-bányászat betiltását.

A szigorítást az ország zöld imázsának javítására irányuló törekvéseivel összhangban hajtották végre.

Eközben a szabályozó hatóságok világszerte célba vették az iparágat, kezdve a volumen szerint legnagyobb kriptopénz tőzsdével, a Binance-szel.

Az Egyesült Királyság, Olaszország, Japán és a Kajmán-szigetek máris szigorúbb korlátozásokat vezettek be a tőzsdére, ha nem is blokkolták teljesen a használatát.

Ennyi medvés hír mellett a legutóbbi 30000 dollár alá zuhanás is összeadódik. Azt azonban még nem tudni, hogy meddig folytatódik ez a medvés BTC-trend.

Olvastad már? Az InLock új, hatalmas brand váltást villantott

Forrás: decrypt.co

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.