3 ok, amiért a bitcoin 21.000 dollárra esése brutális lenne

-

További turbulenciára utaló jeleket véltek egyesek felfedezni a grafikonokon. A BTC határidős prémium hiánya, a 470 millió dolláros likvidálás és a túlzott stabilcoin hitelezés mind-mind új éves mélypontok felé lökhetik a bitcoint.
Pénteken, augusztus 19-én a teljes kriptopiaci kapitalizáció 9,1%-kal esett, de ami még fontosabb, hogy a mindent eldöntő 1 billió dolláros pszichológiai támaszt is megcsapolták.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A piac legutóbbi kockázatvállalása ez alá a szint alá mindössze három héttel ezelőtt volt, ami azt jelenti, hogy a befektetők eléggé biztosak voltak abban, hogy a június 18-i 780 milliárd dolláros teljes piaci tőkeérték mélypontja már csak egy távoli emlék.
A szabályozási bizonytalanság augusztus 17-én fokozódott, miután az Egyesült Államok képviselőházának energiaügyi és kereskedelmi bizottsága bejelentette, hogy „mélyen aggódik” amiatt, hogy a proof-of-work bányászat növelheti a fosszilis tüzelőanyagok iránti keresletet.
Ennek eredményeképpen az amerikai törvényhozók arra kérték a kriptobányászati vállalatokat, hogy adjanak tájékoztatást az energiafogyasztásról és az átlagos költségekről.
Általában az eladások nagyobb hatással vannak a piaci kapitalizáció szerinti top 5 eszközön kívüli kriptovalutákra, de a mai korrekció 7% és 14% közötti veszteségeket eredményezett az összes kriptovaluta esetében.
A bitcoin (BTC) 9,7%-os veszteséget szenvedett el, amikor 21.260 dollárt tesztelt, az ether (ETH) pedig 10,6%-os esést tapasztalt az 1675 dolláros napközbeni mélyponton.
Egyes elemzők szerint a maihoz hasonló kemény napi korrekciók inkább normálisnak, mint kivételnek számítanak, figyelembe véve az eszköz 67%-os éves volatilitását.
A mai napközbeni esés a teljes piaci kapitalizációban meghaladta a 9%-ot az elmúlt 365 nap 19 napja alatt, de néhány súlyosbító tényező miatt ez a mostani korrekció kiemelkedik a többi közül.

Kereskedj $500 bónusszal és találd meg a következő Gem coint a KuCoinon!

Eltűnt a határidős BTC prémiuma

A fix hónapos határidős ügyletek általában enyhe prémiummal futnak a rendszeres spot piacokhoz képest, mivel az eladók több pénzt kérnek azért, hogy hosszabb ideig visszatartsák az elszámolást. A technikailag „contango” néven ismert helyzet nem kizárólag a kriptoeszközökre jellemző.
Egészséges piacokon a határidős ügyleteknek éves szinten 4%-8%-os prémiummal kell kereskedniük, ami elegendő a kockázatok és a tőkeköltségek kompenzálására.

Bitcoin: 3 hónapos határidős ügyletek évesített prémiuma. Forrás: Laevitas

Az OKX és a Deribit Bitcoin futures prémiuma szerint a BTC 9,7%-os negatív kilengése arra késztette a befektetőket, hogy a származtatott eszközökkel minden optimizmusukat megszüntessék.
Amikor a mutató a negatív tartományba fordul és „backwardationbe” kerül, az jellemzően azt jelenti, hogy sokkal nagyobb a kereslet a tőkeáttételes shortok részéről, akik a további csökkenésre fogadnak.

A tőkeáttételes vevők likvidálása meghaladta a 470 millió dollárt

A határidős ügyletek viszonylag olcsó és egyszerű eszköznek számítanak, amely lehetővé teszi a tőkeáttétel alkalmazását. Használatuk veszélye a likvidációban rejlik, ami azt jelenti, hogy a befektető letétje nem lesz elegendő a pozícióinak fedezésére.
Ilyenkor a tőzsde automatikus tőkeáttétel-csökkentő mechanizmusa lép működésbe, és eladja a fedezetként használt kriptót, hogy csökkentse a kitettséget.

Összesített 24 órás kriptolikvidálások, USD-ben kifejezve. Forrás: Coinglass.

Egy kereskedő a tőkeáttétel használatával 10x-esére növelheti a nyereségét, de ha az eszköz 9%-ot esik a belépési ponthoz képest, a pozíciót megszüntetik.
A származtatott tőzsde eladja a biztosítékot, ami egy negatív hurkot hoz létre, ezt nevezzük kaszkád likvidációnak. A fenti ábrán látható, hogy az augusztus 19-i eladási hullámban június 12-e óta a legtöbb vevőt kényszerítették eladásra.

A margin kereskedők túlzottan bullishak voltak, de likvidálódtak

A margin kereskedés lehetővé teszi a befektetők számára, hogy kriptopénzeket vegyenek kölcsön a kereskedési pozíciójuk tőkeáttételének és a hozamuk potenciális növelése érdekében.
Egy kereskedő például tether (USDT) kölcsönvétellel vásárolhat Bitcoint, így növelve kriptokitettségét. Másrészt a bitcoin kölcsönvétele csak shortolásra használható.
A határidős ügyletekkel ellentétben a margin long és short ügyletek közötti egyensúly nem feltétlenül kiegyenlített. Ha a margin kölcsönzés aránya magas, az azt jelzi, hogy a piac bullish – az ellenkezője, az alacsony arány azt jelzi, hogy a piac bearish.

OKX USDT/BTC margin lending arány. Forrás: OKX

A kriptokereskedők köztudottan bullishak, ami érthető, figyelembe véve az elfogadási potenciált és az olyan gyorsan növekvő felhasználási eseteket, mint a decentralizált pénzügyek (defi), valamint azt a felfogást, hogy bizonyos kriptovaluták védelmet nyújtanak az USD inflációval szemben.
A stabilcoinokat előnyben részesítő, legalább 17-szer magasabb árréshitelezési ráta nem normális, és a tőkeáttételes vásárlók túlzott bizalmát jelzi.
Ez a három származtatott mérőszám azt mutatja, hogy a kereskedők biztosan nem számítottak arra, hogy a teljes kriptopiac ilyen élesen korrigál, mint ma. Arra sem száíthattak, hogy a teljes piaci kapitalizáció újra teszteli az 1 billió dolláros támaszt.
Ez az újbóli bizalomvesztés arra késztetheti a bikákat, hogy tovább csökkentsék tőkeáttételes pozícióikat, és esetleg új mélypontokat tapasztaljanak meg az elkövetkező hetekben.

Olvastad már? Bitcoin, Ethereum technikai elemzés: 1900 dollár alatt az ETH

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!
Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

ArbitrageScanner Dubajban! Hogy lehet pénzt keresni a blokklánc elemzéssel és a kripto arbitrázzsal?

Vendégbejegyzés A kripto Side Event az ArbitrageScanner.io által - a legjobb kereskedési eszközök kriptopénz arbitrázshoz, on-chain elemzéshez. Csatlakozz hozzánk egy exkluzív side eventre Dubaiban, amelyet az...

Ethereum (ETH) technikai elemzés 04.14.

Prémium Ethereum (ETH) Az Ethereum (ETH) befektetők bajban lehetnek, mivel az árak a pszichológiai 3.000 dolláros támaszszint alá süllyedtek. A múlt héten megnövekedett bálna-aktivitás és felhalmozás volt tapasztalható,...

A TON coin riasztása: Itt a top 5 kriptovaluta, amibe azonnal be kell fektetni!

Vendégbejegyzés A kriptopénzek piaca az aktivitás és az izgalom megugrásának tanúja, mivel jelentős fellendülés látszik a láthatáron. A 2024-es bikafutás kibontakozásával a befektetők lelkesen keresik az ígéretes...

Kriptogyémántok csiszolatlanul: Az altcoinok amelyek 500%-os hozamot ígérnek

Vendégbejegyzés A kriptopénzek növekedésének ugrásszerű növekedése az utóbbi időben számos alternatív coint hozott reflektorfénybe. Mivel a figyelem most már a bevált óriásokon túlra tolódik, a kevésbé...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!