A kriptotőzsdék több határidős és opciós ügyletet kínálnak a befektetők számára, azonban alapvető fontosságú, hogy azok tisztában legyenek az ügyletek finanszírozásával és egyéb lehetséges díjakkal.

A Bitcoin-alapú határidős ügyletekkel történő kereskedés első pillantásra egyszerűnek tűnhet, azonban ez számos olyan díjjal jár, amelyeket a magas tőkeáttételes kereskedésekből nagy hozamra számító befektetők figyelmen kívül hagynak.

Bitcoin vásárlás, eladás gyorsan, kényelmesen, egyszerűen, biztonságosan. Válts kriptovalutát, mint például az Ether, Litecoin, Bitcoin Cash. Kattints a részletekért!

A kereskedési díjakon túl a befektetőknek tisztában kell lenniük a változó finanszírozási aránnyal is, amelyet sok tőzsde felmászol. Sőt, a „maker/taker” díjak sem elhanyagolhatók.

Vessünk tehát egy pillantást három olyan dologra, amelyet minden kriptokereskedőnek tudnia kell a bitcoin határidős ügyletekről.

Fontos ismerni a finanszírozási arányt

A bitcoin határidős szerződésekkel történő kereskedés során felmerülhet egynéhány váratlan költség.

A legalapvetőbb ilyen költségek közé tartozik az, amellyel a lejárat nélküli (perpetual) határidős ügyletek esetén találkozhatunk. Ezeket az eszközöket csereügyleteknek is nevezik, és az ilyenfajta díjakat minden tőzsdén felszámítják.

Rövid távú tőkeáttételes kereskedések esetében a finanszírozási arány nem feltétlenül releváns, mivel azt 8 óránként számolják fel, illetve ritkán haladja meg a 0,20%-ot.

Hosszabb távú befektetők számára ez havi közel 20%-ot jelent, ezzel a várt nyereség jelentős csökkenésére kell számítani. Ez a díj azonban változó, ugyanis a tőkeáttétel iránti kereslet a long vevőitől a short eladóiig terjed.

Bitmex BTC lejárat nélküli finanszírozási arány. Forrás: Bitmex

A fenti ábrán a pozitív adatok azt jelzik, a vevők milyen díjat fizetnek az eladók számára, ezzel szemben pedig a negatív finanszírozási arány van feltüntetve.

A tőkeáttételes ügyletek még több díjjal járnak

A kockázatoktól nem megijedő kereskedők általában figyelmen kívül hagyják a kereskedési díjakat, ugyanis a 0,075% elég alacsonynak tűnik.

Ennek ellenére fontos megjegyezni, hogy ezeket a költségeket a tőkeáttételesen kereskedett összeg függvényében előzetesen számítják fel.

A 0,01 bitcoint letétbe helyező befektető ugyanolyan taker díjakat fizet egy 3 000 dolláros kereskedésért, mint egy másik kereskedő, aki 1 bitcoint helyez letétbe.

Így a következő eredményt kapjuk: 0,075*3 000 = 2,25 USD – ezzel csökkentve az árkülönbözetet és a potenciális profitot.

A kereskedelem során azonban más díjak is felmerülhetnek. Költségekkel járhatnak a maker rendelések, amelyeket a tőzsde rendeléseket tartalmazó könyvében szükséges feltüntetni, attól függetlenül, hogy meghaladják-e a piaci szintet, vagy annál alacsonyabbak. Ami a taker díjakat illeti, ezen költségek a rendelések azonnali végrehajtásánál merülnek fel.

A tőzsdék továbbá 2,25 dollárt vonnak le a kereskedő árkülönbözetéből a lehetséges likvidációs díjak fedezésére.

Feltételezve, hogy a bitcoin 10.000 dolláros szinten van, 0,01 bitcoin (100 dollár) kezdeti befizetése 4,7%-os nyereséget igényel még a 3 000 dolláros kereskedelem után is, figyelembe véve a taker díjait.

Ilyen és ehhez hasonló költségek elkerülhetők a maker díjak használata által, amely azt jelenti, a rendelések nem hajthatók végre piaci áron.

Binance határidős ügyletek rendelései. Forrás: Binance

A feltüntetett rendeléseket tartalmazó könyv alapján 9 400 USDT értékben történő rendelés maker díjat eredményez. Másrészt a 9 460 USDT áron történő eladás 0,075%-ot jelentene a taker díjait illetően.

A legtöbb határidős tőzsde negatív maker díjakat kínál, ez pedig elég jó üzletnek tűnik, a kereskedőket ugyanis ezt követően megfizetik a kereskedelemért.

Ez a stratégia rendkívül tudatos és türelmes befektetők számára működik, bár az ingyen pénz illúziója szinte minden bizonnyal károsnak bizonyul a legtöbbek számára.

Amint valaki megrendelést tesz, az egész világ tudni fog róla. Ha egy bizonyos szinten elegendő vásárló van jelen, akkor egy piaci maker valószínűleg abból profitál, ha néhány centtel előre adja meg megrendeléseit.

Bár egyetlen rendelés nem feltétlenül indít el ilyen tevékenységeket, a botok figyelemmel kísérik ezen tevékenységek felhalmozódását.

Bár a piacon végrehajtott ügyletek során ezáltal elkerülhetők a különféle díjak, mégis kevesen vállalkoznak arra, hogy 10, esetleg 100 dollárnál magasabb piaci áron tegyenek ajánlatokat.

Hogyan profitáljunk a maker díjakból

Azon kereskedők számára, akiknek az időkerete egy hétnél hosszabb, a díjfizetések elkerülése fontos szempontnak számít.

A negatív díjak mintegy ösztönzésként szolgálnak arra a célra, hogy a kereskedők ragaszkodjanak a céljaikhoz, megállítsák a veszteségeket, és nyereség-megrendeléseket fogadjanak el előre ahelyett, hogy piaci rendeléseket használnának.

Ennek a stratégiának csak pozitív következményei vannak – például elkerülhető az árak egész napos nyomon követése, illetve segítséget nyújt a kereskedőknek a játéktervük betartásában.

A cross árkülönbözet a megfelelőbb opció

Bár az alapértelmezett beállítás a cross árkülönbözet, kétféle módon lehet azt kezelni. Ez a beállítás az összes kereskedelemhez biztosítékként letétbe helyezett teljes összeget használja fel, az egyenlegeket arra irányítva, ahol a legnagyobb szükség van rá.

Szinte minden kereskedő számára ez a legjobb stratégia, függetlenül attól, hogy tapasztalt vagy sem.

Az elkülönített (isolated) árkülönbözetet használva manuálisan lehetséges beállítani az egyes szerződésekre megengedett maximális tőkeáttételt.

Ez a beállítás az automatikus stop lossokat korábban váltja ki, hisz a végrehajtást az automatizált kereskedési motorhoz irányítja.

Olvastad már? A Grayscale nem csupán bitcoint vásárol

Forrás: cointelegraph.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon.

Legyen szép napotok! 🙂