Két éves lett Magyarország első kriptovalutája, a MicroCoin

-

Két évesek lettünk! Legalábbis a MicroCoin. 😊 2017. december 22-én indult el a MicroCoin, és az eltelt két évben sok dolog történt.
Több, mint 200 000 blokk került a blokkláncba, és több mint 650 000 tranzakció ment végbe. A kezdetekhez képest sok minden változott, fejlődött és növekedett.
A legfontosabb a közösség. Két év alatt több, mint 500 taggal gyarapodott a MicroCoin chatszervere, és 15 főre azok száma, akik komolyabb munkával, segítséggel, dokumentációval, vagy egyéb módon segítik a projektet.
Az indulás után hamar igény jelentkezett egy bányászpoolra. Ez volt az első olyan fejlesztés, amelyet a közösség kezdeményezésére, a közösség maga oldott meg.
A MicroCoin közössége az idő során több lett, mint egy kriptovaluta köré csoportosuló emberek. Főleg a régi tagok között virtuális barátságok kötődtek, és nemcsak a MicroCoin kapcsán, hanem az élet bármely területén számíthatunk egymásra, a másik tanácsára és szakértelmére. Sokat beszélgetünk, nevetünk, gondolkozunk és olykor bosszankodunk együtt.
Ez a MicroCoin valós haszna, és ez az, amiért igazán értelme van a létezésének: hogy sok nagyszerű és hasonlóan gondolkodó embert hozott össze egy „helyre”.
Az eltelt idő alatt természetesen a projekt maga is fejlődött, és sok érdekes dolgot próbáltunk ki.  A tavalyi év közepén közösségi felindulásból megszületett a microcoinos cukorkaadagoló, amely valójában egy cukorkaautomata prototípusa.
Bár ez egy egyszerűnek látszó projekt, és a konkrét megvalósításnak első ránézésre nem sok gyakorlati haszna van, mégis, ha belegondolunk, a különböző automaták pontosan ezen az elven működnek. Továbbá Tamás alkotott egy olyan automatát, amely valamilyen tevékenységet tud végezni egy MicroCoin-tranzakció hatására.
Ez volt az első próbálkozásunk az IoT irányba, és a jövőben tervben vannak még hasonló, vagy mélyebb megvalósítások, amelyek az idő függvényében fognak megvalósulni.
2018-ban született meg a MicroCoin .NET-alapú implementációja, amelyet nem az asztali tárcához használtunk fel, hanem a MicroCoin Rider projekthez, és a webes, szerveroldali megoldásokhoz.

A MicroCoin Rider egy könnyen kezelhető, szabványos szolgáltatást biztosít, amely segítségével a programozók (vagy akár egy Excel) képes adatokat lekérdezni és tranzakciókat indítani.
2018 novemberére a forráskód nagyobb átalakuláson ment át. Sikerült a kód nagy részét kitisztázni és átstrukturálni, ezzel lehetővé téve a következő időszak fejlesztéseit, és azt, hogy az ezután kiadott új tárca egy letisztultabb, szebb és könnyebben kezelhető megjelenést kapjon.
Ugyancsak tavaly novemberben debütált a weboldalaknak és blogoknak szánt „Megér egy MicroCoin-t” gomb. Ez egy, a Facebook tetszik gombjához hasonló eszköz, amelyet nagyon könnyen lehet honlapokba építeni.
A fő különbség a „lájkolással” szemben, hogy ennek megnyomásával egy MicroCoinnal támogathatod a blogot.
Ebben az időszakban indult útjára az SMS- és a telefonhívás-alapú (telebank) rendszer. Ezek segítségével telefonról vagy SMS-ben tudtunk számlát nyitni, utalni, egyenleget lekérdezni.
A szolgáltatás kísérleti jellegű volt, működött is, de pár hónap után a magas fenntartási költségek miatt lekapcsoltuk.
Ezután következett a facebook Messenger chat robot. A chat robotunk segítségével facebook Messengerben tudsz számlát nyitni, utalni, vagy egyenleget lekérdezni.
Az év elején indult el a MicroCoin wiki, ahol a használattal és a fejlesztéssel kapcsolatos hasznos információkat lehet találni. A wikit nagyrészt a közösség szerkeszti, és pár tag nagy odaadással dolgozik rajta, hogy minél több és hasznosabb információt tartalmazzon magyar és angol nyelven egyaránt.
2019 elején útjára indítottuk a vadonatúj Android-applikációnkat. Az alkalmazás egy teljes értékű tárca, amely magán az eszközön tárolja a privát kulcsokat a telefon biztonsági chipje segítségével, így nem kell a kulcsaidat kiadni a kezedből.
Több számlát is kezel, biometrikus azonosítást (ujjlenyomat) is támogat. Elkészült az iOS-applikáció is, azonban az iOS alkalmazásáruház által szabott feltételeket egy hozzánk hasonló közösség nem tudja teljesíteni, így maradt az Android.
2019 második negyedévében az új webes blokkfelfedező készült el. A régi verzió, bár használható volt, nem volt túl esztétikus, és nehézkes volt a kezelése. A mostani szebb, könnyebben kezelhető, és sokkal több információt ad számunkra. Még térképen is nézhetjük a hálózat aktuális állapotát (amit az aktuális csomópont lát belőle).
Ebben az időszakban készült el több discordos fejlesztésünk is. A korábban már működő Discord chatrobot-alapú tárca mellé megérkezett a RewardBot, amely MicroCoin-t ad jutalmul az aktivitásért cserébe.
Az év közepén laza, kötöttségmentes együttműködésbe kezdtünk a kriptoworld.hu-val. Ennek kereteiben közösen továbbfejlesztettük a meglévő MicroCoin jutalmazási rendszert, ami a kriptoworld.hu-n is bevezetésre került és a Kriptoworld is használja a „Megér egy MicroCoin-t” gombot is. Igyekszünk több területen is segíteni egymás munkáját, hogy a két projekt dinamikusan fejlődhessen.

Végül, az év végén mutattuk meg a világnak a clogot, azaz a MicroCoin Crypto Blogot, amely egy speciális, blokkláncban tárolt blog. A blogba bárki írhat és bárki olvashatja, akár közvetlen a blokkláncból is.
Jelenleg az alapvető prototípus működik, a jövőben viszont szeretnénk továbbfejleszteni, és lehetővé tenni a blogok, azaz a szöveges tartalmak mellett más jellegű adatok strukturált, decentralizált tárolását és lekérdezését a blokkláncból, illetve egy titkosított, ugyancsak decentralizált, emailszerű levelező rendszert létrehozni.
Ezzel a platformmal, a Megér egy MicroCoin-t gombbal és MicroCoin-alapú hűségrendszerrel már komplett decentralizált, webszerű szolgáltatásokat lehet létrehozni.
Az előbbieken kívül több kisebb próbálkozásunk is volt az elmúlt két évben. Volt, hogy MicroCoin alapú chatet próbáltunk ki, webes tárcát készítettünk, elindítottunk egy Ethereum alapú vicces tokent, amely minden utalásnál felezi magát, készítettünk másik, tőlünk független kriptovalutához blokk felfedezőt alkottunk olyan robotot, amely képest volt webes tartalmat feldolgozni és ott interakcióba lépni, csináltunk Bitcoin lottó programot, írtunk felhasználói kézikönyvet, egyik tagunk elkezdte lefordítani a Bitcoin white papert magyarra, vagy épp megpróbáltuk megjósolni a Bitcoin árfolyamát gépi tanulással (a gép szerint 2020 januárjában $1000 lesz 😀 ).
Emlékezni és felsorolni is nehéz miket csináltunk, mert nálunk mindig történik valami érdekes és egy-egy, akár őrültnek tűnő, vagy értelmetlen, de szórakoztató ötletből is hamar működő dolog születik. Így telt el az elmúlt két évünk és remélhetőleg a következő kettő is hasonlóan jó hangulatban és sok sikerélménnyel fog eltelni.
Hogy mit hoz a jövő és mit fogunk fejleszteni azt nehéz előre megmondani, mindig azt csináljuk, ami érdekes, izgalmas, vagy valamilyen módon szórakoztató. Vannak terveink, olyan miniprojektek is amelyek folyamatban vannak.
Előfordul, hogy egy-egy ilyen ötlet sikeres lesz és másoknak is hasznos tud lenni, van, hogy csak számukra érdekes és van olyan is, hogy valamilyen okból elvetjük, vagy félretesszük az ötletet.
Éppen ezért nincs hagyományos roadmapunk és nem szeretnénk, ha bármilyen nyomás lenne rajtunk ezek miatt, a lényeg, hogy közösen, együtt tevékenykedünk és közben jól érezzük magunkat.

Boldog karácsonyt és sikerekben gazdag boldog új évet kívánunk mindenkinek!

Legfrissebb bejegyzéseink

A svéd adóhivatal 90 millió dollárt hajtana be a bányászoktól

A Svéd Adóhatóság, az STA úgy nyilatkozott, hogy a gyanújuk szerint 2020 és 2023 között számos bányászcég valótlan éves beszámolókat adott le, hogy elkerüljék az...

Gary Gensler otthagyhatja a tőzsdefelügyelet vezetői posztját?

A közösségi médiában nagy port vert fel, hogy az amerikai tőzsdefelügyelet, a SEC vezetője kétértelmű bejegyzést tett közzé. A felhasználók először arra gyanakodtak, hogy Gensler...

Dogwifhat (WIF) technikai elemzés 04.19.

Prémium Dogwifhat (WIF) A Dogwifhat (WIF) árfolyama csütörtökön emelkedést könyvelhetett el, egészen odáig, hogy felülmúlta társait a mémérmék területén. A Bonk Inu (BONK) után második helyen álló WIF...

A BlackRock is a bitcoin felezéssel foglalkozik

A világ legnagyobb befektetési cége, a 10,5 billió dollárt kezelő Blackrock egy saját videóban magyarázta el a felezés hatását a bitcoinra, és azt, hogy ez...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!