1000 évre jegelve a bitcoin forráskódja

-

Filmtekercsre kódolják Bitcoin kódbázisának egy pillanatképét, és ezer évre eltemetik a norvég Spitzbergák jégmezője alá.
A lépés része a GitHub archiválóprogramjának, melynek célja, hogy a nyílt forráskódú szoftvert megőrizzék a jövő generációjának, hogy ők ennek a révén is többet tudhassanak meg a mai kultúráról.

Bitcoin vásárlás, eladás gyorsan, kényelmesen, egyszerűen, biztonságosan. Válts kriptovalutát, mint például az Ether, Litecoin, Bitcoin Cash. Kattints a részletekért!

A GitHub olyan intézményekkel lépett partnerségre, mint a Software Heritage Foundation, az Arctic World
Archive és az Oxfordi Egyetem Bodleian Könyvtára, hogy biztosítja a kód hosszú távú megőrzését, amely enélkül esetleg a feledés homályába veszne.
A mai médiatárolók tiszavirág élete miatt a megoldás többféle szervezetet és hosszú távú tárolási formát foglal magában. Az online archiválók erre a LOCKSS betűszót használják, amely a „sok másolat biztonságban tartja a dolgokat” angol rövidítése.

Tárolási rétegek a forrótól a hidegig

A program speciális rétegelése stratégiát alkalmaz, hogy maximalizálja mind a rugalmasságot, mind pedig a kitartást.
A GitHub az adatok másolatát különféle adatközpontokba küldi, ezen adatok pedig folyamatosan, valós időben elérhetők. Ez magában foglalja a legaktívabb „forró” réteget.
A „langyos” réteg olyan megoldásokat foglal magában, mint az Internet Archive Wayback Machine-ja, amely az archivált másolatokat havi/éves rendszerességgel frissíti. Ezek az archiválások többféle földrajzi helyen valósulnak meg.
A „hideg” tárolási réteg csak legalább minden 5. évben kerül frissítésre, ezeknek egyike az Arctic World Archive (AWA). 2020. február 2-án minden aktív GitHub repositoryról készítenek egy pillanatképet.
Ezeket 1066,8 m hosszú filmekre kódolják a norvég Piql vállalat segítségével, amely a nagyon hosszú távú adattárolásra specializálódott.
A filmtekercseket aztán 250 méter mélyen, az AWA elhagyatott szénbányájába helyezik, a Spitzbergák arktikus permafrosztja alá. Ez a Spitzbergák Nemzetközi Kódbunker csak nagyjából 1600 métere fekszik a híres Spitzbergák Nemzetközi Magbunkertől.

Biztonsági mentések biztonsági mentéseinek a biztonsági mentései

A Bitcoin kódbázisának és a 10 000 legfontosabb repository másolatait az oxfordi Bodleian Könyvtárban is tárolják majd.
A program végső célja, hogy az összes nyilvános repositoryt 10 000 évre archiválják a Microsoft Silica projektjével való együttműködés révén. Ez magában foglal egy femtoszekundumos lézerrel kvarcüveglemezre történő maratást.
Mivel a kriptopénzágazat a nyíltság és az átláthatóság értékein alapszik, a iparág nagyobbik része nyílt forráskódú, elsődleges repositoryjuk pedig a GitHub.
Az ilyen, hosszú időre történő archiválások célja, hogy megelőzzék a jelenlegi technológiák eltűnését, miközben biztosítják, hogy a jövő történészei tanulmányozhassák majd a ma projektjeit.

Olvastad már? Blokklánccal is harcolnak a hollandok a koronavírus-járvány ellen

Forrás: cointelegraph.com
Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon.
Legyen szép estétek! 🙂

Legfrissebb bejegyzéseink

A kriptovaluták és az online kaszinó oldalak közötti kapcsolat

Vendégbejegyzés Ha összességében tekintjük át a 2020-as évtized internetes trendjeit, akkor szinte egyértelmű, hogy a címbe foglalt két téma egy képzeletbeli listán előkelő helyen szerepelne. Az...

ICP vs. DOGE árfolyam elemzés 03.28.

Prémium ICP vs. DOGE Az Internet Computer (ICP) a múlt héten felülmúlta a Dogecoin (DOGE) teljesítményét, mivel értéke több mint 50%-kal emelkedett a hét nap alatt a...

Ha ezeket a tokeneket most biztosítod, akkor az gyümölcsözővé teheted az altszezont

Vendégbejegyzés A kriptopiacon nagy a várakozás a következő altcoin szezon közeledtével, amely az előrejelzések szerint körülbelül 45 nap múlva kezdődik. Ez a ciklus, amelyet a Bitcoin (BTC)...

Egyre kevesebb a bitcoin a piacon, régi címek is mozgolódni kezdtek

Egy új jelentés szerint a bitcoin iránti igény nagymértékben meg fogja haladni a kínálatot, minden eddiginél komolyabb felugrást eredményezve. A CryptoQuant úgy fogalmazott, hogy az...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!