1000 évre jegelve a bitcoin forráskódja

-

Filmtekercsre kódolják Bitcoin kódbázisának egy pillanatképét, és ezer évre eltemetik a norvég Spitzbergák jégmezője alá.
A lépés része a GitHub archiválóprogramjának, melynek célja, hogy a nyílt forráskódú szoftvert megőrizzék a jövő generációjának, hogy ők ennek a révén is többet tudhassanak meg a mai kultúráról.

Bitcoin vásárlás, eladás gyorsan, kényelmesen, egyszerűen, biztonságosan. Válts kriptovalutát, mint például az Ether, Litecoin, Bitcoin Cash. Kattints a részletekért!

A GitHub olyan intézményekkel lépett partnerségre, mint a Software Heritage Foundation, az Arctic World
Archive és az Oxfordi Egyetem Bodleian Könyvtára, hogy biztosítja a kód hosszú távú megőrzését, amely enélkül esetleg a feledés homályába veszne.
A mai médiatárolók tiszavirág élete miatt a megoldás többféle szervezetet és hosszú távú tárolási formát foglal magában. Az online archiválók erre a LOCKSS betűszót használják, amely a „sok másolat biztonságban tartja a dolgokat” angol rövidítése.

Tárolási rétegek a forrótól a hidegig

A program speciális rétegelése stratégiát alkalmaz, hogy maximalizálja mind a rugalmasságot, mind pedig a kitartást.
A GitHub az adatok másolatát különféle adatközpontokba küldi, ezen adatok pedig folyamatosan, valós időben elérhetők. Ez magában foglalja a legaktívabb „forró” réteget.
A „langyos” réteg olyan megoldásokat foglal magában, mint az Internet Archive Wayback Machine-ja, amely az archivált másolatokat havi/éves rendszerességgel frissíti. Ezek az archiválások többféle földrajzi helyen valósulnak meg.
A „hideg” tárolási réteg csak legalább minden 5. évben kerül frissítésre, ezeknek egyike az Arctic World Archive (AWA). 2020. február 2-án minden aktív GitHub repositoryról készítenek egy pillanatképet.
Ezeket 1066,8 m hosszú filmekre kódolják a norvég Piql vállalat segítségével, amely a nagyon hosszú távú adattárolásra specializálódott.
A filmtekercseket aztán 250 méter mélyen, az AWA elhagyatott szénbányájába helyezik, a Spitzbergák arktikus permafrosztja alá. Ez a Spitzbergák Nemzetközi Kódbunker csak nagyjából 1600 métere fekszik a híres Spitzbergák Nemzetközi Magbunkertől.

Biztonsági mentések biztonsági mentéseinek a biztonsági mentései

A Bitcoin kódbázisának és a 10 000 legfontosabb repository másolatait az oxfordi Bodleian Könyvtárban is tárolják majd.
A program végső célja, hogy az összes nyilvános repositoryt 10 000 évre archiválják a Microsoft Silica projektjével való együttműködés révén. Ez magában foglal egy femtoszekundumos lézerrel kvarcüveglemezre történő maratást.
Mivel a kriptopénzágazat a nyíltság és az átláthatóság értékein alapszik, a iparág nagyobbik része nyílt forráskódú, elsődleges repositoryjuk pedig a GitHub.
Az ilyen, hosszú időre történő archiválások célja, hogy megelőzzék a jelenlegi technológiák eltűnését, miközben biztosítják, hogy a jövő történészei tanulmányozhassák majd a ma projektjeit.

Olvastad már? Blokklánccal is harcolnak a hollandok a koronavírus-járvány ellen

Forrás: cointelegraph.com
Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon.
Legyen szép estétek! 🙂

Legfrissebb bejegyzéseink

A Bitcoin bálnák követése egyáltalán kifizetődő?

Annak ellenére, hogy a Bitcoin (BTC) ára magasabb szintre emelkedett, az új adatok azt sugallják, hogy a bálnák nem a legkedvezőbb ügyleteket biztosították a Bitcoinjaikért. A...

A Polygon (MATIC) végre 1 dollárt ér, de ezek az altcoinok 10 dollárra ugorhatnak

Vendégbejegyzés A Polygon (MATIC) a 2021-es figyelemre méltó növekedésről mint top Layer 2 skálázási megoldásról áttért, és késedelemmel szembesült a tranzakciós sebesség és a költségek javítását...

Az Ethereum eladással szembesülhet, ha eléri ezt az ártartományt

Az Ethereum (ETH) legutóbbi, 3000 dolláros ársávba való emelkedését követően a nyereséges kereskedők száma megnőtt, majd csökkent. Mivel most az árfolyam e tartomány alá esett, fennáll...

A Bitcoin (BTC) ára már márciusban elérheti a 63.000 dollárt

A Matrixport, egy vezető digitális eszközökkel kapcsolatos pénzügyi szolgáltatási platform egy merész új jelentésében azt prognosztizálta, hogy a Bitcoin (BTC) már 2024 márciusában elérheti a...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!