Zsarolóvírusok ügyében nyomoz az FBI

-

Az FBI több másik amerikai ügynökséggel együtt felhívást intézett a lakossághoz, hogy segítsenek a zsarolóvírusok terjesztőinek a lekapcsolásában.
A nyomozóhivatal egy államközi szervezettel és a kiberbiztonsági ügynökséggel kezdett együttműködésbe egy újonnan indult kampány keretein belül.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Ennek során a zsarolóvírusok terjedésének szabnának gátat. A kezdeményezés apropóján megosztották a legújabb vírusról, a Vice Society-ről szóló figyelmeztetésüket is.
A hatóságok arra számítanak, hogy meg fog ugrani az ilyen típusú támadások száma, főleg az oktatási intézmények esetén.
Az iskoláknak legtöbbször kevesebb erőforrás áll a rendelkezésére, így nem tudnak megfelelő védelmet biztosítani az ilyen vírusok ellen, ezért sebezhetőbbnek számítanak.
A jelenlegi nézetek alapján a proaktív hozzáállás nagyon fontos az ilyen esetekben, így a hatóságok arra kérték a lakosságot, hogy osszák meg az információikat, amelyek elvezethetnek a támadókhoz.
Ilyen esetekben segítség lehet az érintett kriptotárcák címe, a zsaroló üzenetek, vagy éppen a támadóhoz köthető IP-címek ismerete.
A címek elemzésével a hatóságok le tudják nyomozni a pénzek útját a nyilvános adatbázisokon keresztül, és nem kell attól tartaniuk, hogy a nyom úgymond kihűl.
A kriptopénzek egyszerűvé teszik a határokon átnyúló utalásokat, a legtöbb bűnöző a hagyományos nemzeti valutákat részesíti előnyben, azokat használja az illegális tevékenységek során.
A felmérések alapján a blokkláncok aktivitásának mindössze 0,15%-a köthető törvénytelen tevékenységhez, ez a szám ráadásul évek óta csökkenő trendet mutat.
A hatóságok azt is javasolják, hogy a váltságdíj ne legyen kifizetve, hiszen ez sem garancia arra, hogy az áldozatok visszakapják az adataikat.
Azok a magánszemélyek, akik ilyen esetekben válnak érintetté, a hivatalos csatornákon keresztül tudják felvenni a kapcsolatot a hatóságokkal.
Hollandiában a közelmúltban göngyölítettek fel egy ilyen bűncselekményt, amely során a Maastrichti Egyetem rendszerét támadták meg zsarolóvírussal, 2019-ben.
Az egyetem kutatási eredményeit, az email-fiókjait, és a könyvtári anyagait titkosították, az intézmény pedig 200 ezer dollárnyi bitcoint fizetett a támadónak. A hatóságok viszont fel tudták deríteni az eset során használt kriptotárcák hálózatát.

Olvastad már? Az ENS címek lettek a legnépszerűbb NFT-k a piacon

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!Legfrissebb bejegyzéseink

Titokzatos 240 millió XRP átutalás: Hová tűnt?

Egy szokatlan fejlemény a kriptopénzpiacon belül, hogy 240 millió XRP token rendhagyó átutalását hajtották végre a Coincheck tőzsdéről egy ismeretlen pénztárcába. A jelentős mozgás érdeklődést és...

2024 nyarának szabadügynökei: A klubok vereségre készülnek

A futballvilág minden nyáron izgatottan várja az átigazolási időszak megnyílását, amikor az ingyenes játékosok kompenzáció fizetése nélkül csatlakozhatnak új klubokhoz. A 2024-es nyara különösen forró...

A Bitcoin (BTC) ára júniusban elérheti a 95.000 dollárt

A változó piaci trendek eltérően alakították a kriptopiacok, konkrétan a sztárkriptó, a Bitcoin árcéljait. Miközben a piaci szereplők arra vártak, hogy a szintek 55.000 dollárra csökkenjenek,...

Ethereum (ETH) árfolyam elemzés 05.23.

Prémium Ethereum (ETH) Az Ethereum (ETH) árfolyama 3700 dollár fölé emelkedett, miután elég hosszú ideig kibírta a 3000 dollár körüli konszolidációt. A fellendülés fő oka várhatóan a jóváhagyás...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!