Zsarolóvírusok ügyében nyomoz az FBI

-

Az FBI több másik amerikai ügynökséggel együtt felhívást intézett a lakossághoz, hogy segítsenek a zsarolóvírusok terjesztőinek a lekapcsolásában.
A nyomozóhivatal egy államközi szervezettel és a kiberbiztonsági ügynökséggel kezdett együttműködésbe egy újonnan indult kampány keretein belül.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Ennek során a zsarolóvírusok terjedésének szabnának gátat. A kezdeményezés apropóján megosztották a legújabb vírusról, a Vice Society-ről szóló figyelmeztetésüket is.
A hatóságok arra számítanak, hogy meg fog ugrani az ilyen típusú támadások száma, főleg az oktatási intézmények esetén.
Az iskoláknak legtöbbször kevesebb erőforrás áll a rendelkezésére, így nem tudnak megfelelő védelmet biztosítani az ilyen vírusok ellen, ezért sebezhetőbbnek számítanak.
A jelenlegi nézetek alapján a proaktív hozzáállás nagyon fontos az ilyen esetekben, így a hatóságok arra kérték a lakosságot, hogy osszák meg az információikat, amelyek elvezethetnek a támadókhoz.
Ilyen esetekben segítség lehet az érintett kriptotárcák címe, a zsaroló üzenetek, vagy éppen a támadóhoz köthető IP-címek ismerete.
A címek elemzésével a hatóságok le tudják nyomozni a pénzek útját a nyilvános adatbázisokon keresztül, és nem kell attól tartaniuk, hogy a nyom úgymond kihűl.
A kriptopénzek egyszerűvé teszik a határokon átnyúló utalásokat, a legtöbb bűnöző a hagyományos nemzeti valutákat részesíti előnyben, azokat használja az illegális tevékenységek során.
A felmérések alapján a blokkláncok aktivitásának mindössze 0,15%-a köthető törvénytelen tevékenységhez, ez a szám ráadásul évek óta csökkenő trendet mutat.
A hatóságok azt is javasolják, hogy a váltságdíj ne legyen kifizetve, hiszen ez sem garancia arra, hogy az áldozatok visszakapják az adataikat.
Azok a magánszemélyek, akik ilyen esetekben válnak érintetté, a hivatalos csatornákon keresztül tudják felvenni a kapcsolatot a hatóságokkal.
Hollandiában a közelmúltban göngyölítettek fel egy ilyen bűncselekményt, amely során a Maastrichti Egyetem rendszerét támadták meg zsarolóvírussal, 2019-ben.
Az egyetem kutatási eredményeit, az email-fiókjait, és a könyvtári anyagait titkosították, az intézmény pedig 200 ezer dollárnyi bitcoint fizetett a támadónak. A hatóságok viszont fel tudták deríteni az eset során használt kriptotárcák hálózatát.

Olvastad már? Az ENS címek lettek a legnépszerűbb NFT-k a piacon

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!Legfrissebb bejegyzéseink

A Binance elindítja a világ első kriptopénz háromoldalú megállapodását

Az együttműködés teljesen megváltoztatja a Web2 banking kriptopénz-szolgáltatásokkal való együttműködésének módját A Binance (BNB) új fejlesztése lehetővé teszi az intézményi befektetők számára, hogy a kereskedési biztosítékot...

A MicroStrategy legfrissebb Bitcoin vásárlása

A MicroStrategy legutóbbi Bitcoin (BTC) vásárlásának utóhatásai miatt a medvék azon tűnődnek, vajon megváltoztak-e az idők. A Bitcoin árfolyama ugyanis nem zuhant úgy, ahogy azt...

Optimism (OP) technikai elemzés 12.01.

Prémium Optimism (OP) Az Optimism (OP) az L2 szektor állapota miatt kihívásokkal nézett szembe. Egy nemrégiben készült jelentés mélyebben elmerült ezekben a következményekben, és abban, hogy a DEX...

Elon Musk: „B*szódjanak meg a hirdetők!”

A milliárdos vállalkozó a The New York Times éves konferenciáján fejtette ki a nézeteit a hirdetők hozzáállásáról, élő tévéadásban. A Fehér Ház antiszemita és rasszista...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!