Salvador a bitcoinelfogadás évfordulóját ünnepli

-

Salvador első Bitcoin-évfordulójára annak közepette kerül sor, hogy a BTC egy év alatt több mint 60%-ot veszített az értékéből, de ez nem jelenti azt, hogy az ország Bitcoin-kísérlete megbukott volna.
2022. szeptember 7-én lesz pontosan egy éve, hogy Salvador a világon elsőként fogadta el a bitcoint (BTC) törvényes fizetőeszközként a Bitcoin-törvény hatályba léptetésével.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Nayib Bukele, Salvador elnöke tavaly a Bitcoin törvényes fizetőeszközzé nyilvánítása mellett érvelve azt ígérte, hogy a kriptopénz elfogadása a helyi lakosság azon 70%-ának javát fogja szolgálni, akik 2021-től nem férnek hozzá a banki szolgáltatásokhoz.
A salvadori kormány a bitcoint a külföldi befektetések vonzásának, új munkahelyek teremtésének és az ország gazdaságában az amerikai dollártól való függőség csökkentésének eszközeként is reklámozta.
Megkérdőjelezhető, hogy a bitcoin bevezetésének voltak-e valós előnyei, mivel a kriptovaluta nagyjából 60%-ot veszített az értékéből, mióta az ország törvényes fizetőeszközként elfogadta a kriptopénzt.

Pontosan ezen a napon egy évvel ezelőtt a BTC-vel 46.000 dollár körül kereskedtek a CoinGecko adatai szerint.
2021. szeptember 6-án a salvadori kormány végrehajtotta az első Bitcoin-vásárlást, 200 BTC-t vásárolt 10,36 millió dollárért, vagyis 51.800 dolláros átlagáron.
Ez óriási kontrasztot jelent a jelenlegi BTC-árakkal, mivel a bitcoin kedden 19.000 dollár alá zuhant. A cikk írásakor a bitcoinnal 18.806 dolláron kereskednek, ami több mint 64%-os csökkenést jelent az elmúlt egy év során.

Bitcoin egyéves árfolyamgrafikon. Forrás: A Bitcoin árfolyamának grafikonja: CoinGecko

Nayib Bukele portfóliókövetőjének adatai szerint Salvador mostanra mind a 10 bitcoinvásárlásnál – amit a kormány a BTC törvényes fizetőeszközként való elfogadása óta végrehajtott – lemaradásban van.
A salvadori kormány eddig összesen 2381 BTC-t vásárolt, ami a jelenlegi árfolyamon 62 millió dollárral kevesebbet ér, mint amennyit fizettek érte.
Salvador pénzügyminisztere, Alejandro Zelaya korábban hangsúlyozta, hogy a csökkenő árak ellenére az ország nem szenvedett veszteséget a BTC-vásárlásokon, mivel még nem adták el a coinokat.
A salvadori kormány a kedvezőtlen piaci körülményekre és geopolitikai kérdésekre hivatkozva többször is elhalasztotta Bitcoin-kötvényprojektjét.

A zuhanó kriptoárak és a folyamatos medvepiac közepette egyes iparági megfigyelők „sikertelen Bitcoin-kísérletként” kezdték emlegetni Salvador Bitcoin-elfogadását.
Mások szerint ez nem feltétlenül így van, mivel a lépés nyilvánvalóan pozitív hatással volt Salvador gazdaságára és pénzügyi piacára, beleértve a tranzakciók költségeit is.
Bram Cohen, a BitTorrent megalkotója és a Chia Network alapítója kedden a Twitteren arra hívta fel a figyelmet, hogy az előnyök összege gyakran „nem nagyon korrelál a pénzmennyiséggel”.
Felvetette, hogy egyes bankoknak csökkenteniük kellett a kamatokat az olcsóbb Bitcoin-tranzakciók megjelenése miatt Salvadorban.


Az Salvador központi bankja szerint a külföldön élő salvadoriak 2022 januárja és májusa között több mint 50 millió dollárt küldtek haza átutalások formájában.
A bitcoin és a salvadori kormány által támogatott Chivo pénztárca bevezetése is hozzájárult a Lightning Network tranzakciók 400%-os növekedéséhez 2022-ben.
„El Salvador a Bitcoinon belül rengeteg innováció próbaterepe lesz” – mondta Jose Lemus, az Ibex Mercado vezérigazgatója. Megjegyezte, hogy nincs még egy olyan joghatóság, amely egyesíti a „szabályozási keretet, a politikai akaratot, az eszközök elfogadottságát és választékát, és ami a legfontosabb, a Bitcoin iránti igényt”. Hozzátette:

„Ez teszi Salvadort a tökéletes helyszínné az új Lightning-alkalmazásokkal való biztonságos kísérletezéshez és a megbízható, bevált és összekapcsolt szolgáltatások virágzó ökoszisztémájának kiépítéséhez.”

Salvador Bitcoin-törvénye a külföldi befektetések és a turizmus vonzása szempontjából is sikeres volt.
Ahogy arról korábban a Cointelegraph is beszámolt, Salvador turizmusa 2022 első felében ugrásszerűen megnőtt, mintegy 82%-kal, mivel idén 1,1 millió turista látogatott el az országba.

Olvastad már? 780 millió dollárnyi befektetést kapott a kínai metaverzumos szektor

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!Legfrissebb bejegyzéseink

ArbitrageScanner Dubajban! Hogy lehet pénzt keresni a blokklánc elemzéssel és a kripto arbitrázzsal?

Vendégbejegyzés A kripto Side Event az ArbitrageScanner.io által - a legjobb kereskedési eszközök kriptopénz arbitrázshoz, on-chain elemzéshez. Csatlakozz hozzánk egy exkluzív side eventre Dubaiban, amelyet az...

Ethereum (ETH) technikai elemzés 04.14.

Prémium Ethereum (ETH) Az Ethereum (ETH) befektetők bajban lehetnek, mivel az árak a pszichológiai 3.000 dolláros támaszszint alá süllyedtek. A múlt héten megnövekedett bálna-aktivitás és felhalmozás volt tapasztalható,...

A TON coin riasztása: Itt a top 5 kriptovaluta, amibe azonnal be kell fektetni!

Vendégbejegyzés A kriptopénzek piaca az aktivitás és az izgalom megugrásának tanúja, mivel jelentős fellendülés látszik a láthatáron. A 2024-es bikafutás kibontakozásával a befektetők lelkesen keresik az ígéretes...

Kriptogyémántok csiszolatlanul: Az altcoinok amelyek 500%-os hozamot ígérnek

Vendégbejegyzés A kriptopénzek növekedésének ugrásszerű növekedése az utóbbi időben számos alternatív coint hozott reflektorfénybe. Mivel a figyelem most már a bevált óriásokon túlra tolódik, a kevésbé...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!