Venezuela szívesen segítene olcsó olajjal a világgazdaságon

-

A világszerte tapasztalható gazdasági zűrzavar és az európai energiaválság közepette Nicolas Maduro venezuelai elnök kijelentette, hogy országa kész segíteni.

Annak ellenére, hogy Venezuela rendelkezik a világ legnagyobb nyersolajkészletével, a Trump-kormányzat által 2019-ben bevezetett amerikai gazdasági szankciók megtiltják az amerikai vállalkozásoknak, hogy kapcsolatba lépjenek az venezuelai állami olajvállalattal.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Venezuela jelenlegi elnöke, Nicolas Maduro ellentmondásos vezető, de nemrég felajánlotta, hogy olajjal és gázzal segíti a nyugati országokat, például az Egyesült Államokat.

Szeptember 14-én Maduro felszólalt a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) által szervezett rendezvényen.

Az OPEC főtitkára Caracasba látogatott, és Maduro azt mondta, Venezuela kész segíteni az országoknak a kiszámíthatatlan gáz- és olajpiac kezelésében.

„Venezuela készen áll és hajlandó betölteni szerepét, és stabil és biztonságos módon ellátni azt az olaj- és gázpiacot, amelyre a világgazdaságnak szüksége van.”

Bár az adatok szerint az olajexport alacsony, Maduro határozottan kijelentette, hogy a venezuelai Petróleos de Venezuela, S.A. (PDVSA) talpra állt.

Ugyanakkor a nyersolaj európai ára a júniusi csúcsról visszaesett, de jelenleg is 89 dollár körül mozog, az amerikai nyersolaj pedig hordónként 79,30 dolláron cserél gazdát.

A földgáz ára Európában az egekbe szökött, és továbbra is történelmi csúcson van. Venezuela exportszintje azért ilyen alacsony, mert a Trump-kormányzat 2019 januárjában pénzügyi szankciókat vezetett be a venezuelai olaj, gáz, arany és élelmiszer ellen.

A venezuelai kőolajipari miniszter szerint az amerikai szankciók akadályozzák, hogy a latin-amerikai olajóriás segítse „a világ bármely kormányát vagy bármely országot”.

Tavaly májusban Joe Biden amerikai elnök kivételt tett a szabály alól, és megengedte Venezuelának, hogy nyersolajat exportáljon Európába az adósságok törlesztésére.

A Biden-kormányzat nem vonta vissza a venezuelai olaj- és gázszállítók ellen bevezetett szankciókat.

Augusztusban Maduro hirtelen leállította az üzletet, most pedig úgy tűnik, a venezuelai elnök újra fel akarja éleszteni a megállapodást.

Miközben Haitham al-Ghais OPEC-főtitkár Caracasba látogatott, Maduro azt mondta, hogy az energetikai válság bizonytalanságot hoz, az Oroszország elleni szankciók pedig indokolatlanok.

Mielőtt Maduro kifejtette volna, hogy Venezuela kész betölteni szerepét és ellátni a világot olaj- és gázszükségletekkel, Tareck El Aissami venezuelai olajminiszter a sajtónak azt mondta, hogy Caracas kész és hajlandó segíteni bármely kormánynak.

Aissami szerint Venezuela a világ bármely kormányának, vagy bármely országnak, vagy bármely ország bármely vállalatának szállít, de hozzátette, hogy az amerikai szankciók útjában állnak.

Aissami emellett a Reuters hírügynökséggel is beszélt, és elmondta, a PDVSA teljes mértékben felkészült és készen áll arra, hogy együttműködjön a kaliforniai székhelyű Chevron olajipari óriáscéggel.

Haitham al-Ghais arról tájékoztatta a caracasi résztvevőket, hogy az OPEC jelenlegi kihívásai „komolyabbak, [és] kritikusabbak”, mint valaha.

Maduro és Aissami ismét készek segíteni a Nyugatnak, de az USA problémákat okozhat, miután a venezuelai elnök augusztusban felfüggesztette az olajért cserébe kötött adósság-megállapodást.

Venezuela nem az egyetlen ország, amely a szankciók feloldását kéri. A Kreml tagjai kifejtették, hogy az Oroszország elleni szankciók feloldása után az olyan gázkapcsolatok, mint az Északi Áramlat-1 gázvezeték újraélednének.

Irán is olcsó olajjal csábítja a Nyugatot, mivel a jelentések szerint Teherán azt mondta, hogy „jön a tél” Európába, és olcsó gázt ígért az Európai Uniónak.

Oroszországhoz és Venezuelához hasonlóan Irán is a gazdasági szankciók feloldását szeretné.


Olvastad már? Visszafordítható Ethereum-tranzakciókkal fognák vissza a kriptolopásokat

Forrás: news.bitcoin.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Legfrissebb bejegyzéseink

A Revolut három év várakozás után megszerzi a brit banki engedélyt

A Revolut hároméves szabályozási folyamat után megszerezte a brit banki engedélyt, ami jelentős mérföldkő a terjeszkedésben, és megszilárdítja pozícióját a hazai piacon. A londoni székhelyű fintech...

A Solana útja az 500 dollárig: A stratégiai lépés és az altcoinok készen állnak a következő lépésre

Vendégbejegyzés A Solana értékének 500 dollár felé történő robbanása nagy port kavar a kriptovilágban. A Solana csapatának stratégiai lépései mozgatják ezt az emelkedő tendenciát, és mindenhol...

Ripple (XRP) árfolyam elemzés 07.25.

Prémium Ripple (XRP) A kriptopiaci összeomlásban a top altcoinok masszív napközbeni esést regisztrálnak, ami egy FUD-rohamot jelez. A Ripple (XRP) árfolyama azonban lényegesen kisebb esést és alacsonyabb árfolyam-visszautasítást...

Ethereum (ETH) árfolyam elemzés 07.25.

Prémium Ethereum (ETH) A kriptopénzek piaca jelentős, 3,47%-os korrekciót regisztrált az elmúlt 24 órában. Továbbá, a top kriptopénz tokenek is hasonló árfolyammozgást mutattak, letörve a fontos szintjeiket. Ráadásul az...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!