Venezuela szívesen segítene olcsó olajjal a világgazdaságon

-

A világszerte tapasztalható gazdasági zűrzavar és az európai energiaválság közepette Nicolas Maduro venezuelai elnök kijelentette, hogy országa kész segíteni.

Annak ellenére, hogy Venezuela rendelkezik a világ legnagyobb nyersolajkészletével, a Trump-kormányzat által 2019-ben bevezetett amerikai gazdasági szankciók megtiltják az amerikai vállalkozásoknak, hogy kapcsolatba lépjenek az venezuelai állami olajvállalattal.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Venezuela jelenlegi elnöke, Nicolas Maduro ellentmondásos vezető, de nemrég felajánlotta, hogy olajjal és gázzal segíti a nyugati országokat, például az Egyesült Államokat.

Szeptember 14-én Maduro felszólalt a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) által szervezett rendezvényen.

Az OPEC főtitkára Caracasba látogatott, és Maduro azt mondta, Venezuela kész segíteni az országoknak a kiszámíthatatlan gáz- és olajpiac kezelésében.

„Venezuela készen áll és hajlandó betölteni szerepét, és stabil és biztonságos módon ellátni azt az olaj- és gázpiacot, amelyre a világgazdaságnak szüksége van.”

Bár az adatok szerint az olajexport alacsony, Maduro határozottan kijelentette, hogy a venezuelai Petróleos de Venezuela, S.A. (PDVSA) talpra állt.

Ugyanakkor a nyersolaj európai ára a júniusi csúcsról visszaesett, de jelenleg is 89 dollár körül mozog, az amerikai nyersolaj pedig hordónként 79,30 dolláron cserél gazdát.

A földgáz ára Európában az egekbe szökött, és továbbra is történelmi csúcson van. Venezuela exportszintje azért ilyen alacsony, mert a Trump-kormányzat 2019 januárjában pénzügyi szankciókat vezetett be a venezuelai olaj, gáz, arany és élelmiszer ellen.

LÉGY TE A KRIPTOWORLD CSÁSZÁRA

A venezuelai kőolajipari miniszter szerint az amerikai szankciók akadályozzák, hogy a latin-amerikai olajóriás segítse „a világ bármely kormányát vagy bármely országot”.

Tavaly májusban Joe Biden amerikai elnök kivételt tett a szabály alól, és megengedte Venezuelának, hogy nyersolajat exportáljon Európába az adósságok törlesztésére.

A Biden-kormányzat nem vonta vissza a venezuelai olaj- és gázszállítók ellen bevezetett szankciókat.

Augusztusban Maduro hirtelen leállította az üzletet, most pedig úgy tűnik, a venezuelai elnök újra fel akarja éleszteni a megállapodást.

Miközben Haitham al-Ghais OPEC-főtitkár Caracasba látogatott, Maduro azt mondta, hogy az energetikai válság bizonytalanságot hoz, az Oroszország elleni szankciók pedig indokolatlanok.

Mielőtt Maduro kifejtette volna, hogy Venezuela kész betölteni szerepét és ellátni a világot olaj- és gázszükségletekkel, Tareck El Aissami venezuelai olajminiszter a sajtónak azt mondta, hogy Caracas kész és hajlandó segíteni bármely kormánynak.

Aissami szerint Venezuela a világ bármely kormányának, vagy bármely országnak, vagy bármely ország bármely vállalatának szállít, de hozzátette, hogy az amerikai szankciók útjában állnak.

Aissami emellett a Reuters hírügynökséggel is beszélt, és elmondta, a PDVSA teljes mértékben felkészült és készen áll arra, hogy együttműködjön a kaliforniai székhelyű Chevron olajipari óriáscéggel.

Haitham al-Ghais arról tájékoztatta a caracasi résztvevőket, hogy az OPEC jelenlegi kihívásai „komolyabbak, [és] kritikusabbak”, mint valaha.

Maduro és Aissami ismét készek segíteni a Nyugatnak, de az USA problémákat okozhat, miután a venezuelai elnök augusztusban felfüggesztette az olajért cserébe kötött adósság-megállapodást.

Venezuela nem az egyetlen ország, amely a szankciók feloldását kéri. A Kreml tagjai kifejtették, hogy az Oroszország elleni szankciók feloldása után az olyan gázkapcsolatok, mint az Északi Áramlat-1 gázvezeték újraélednének.

Irán is olcsó olajjal csábítja a Nyugatot, mivel a jelentések szerint Teherán azt mondta, hogy „jön a tél” Európába, és olcsó gázt ígért az Európai Uniónak.

Oroszországhoz és Venezuelához hasonlóan Irán is a gazdasági szankciók feloldását szeretné.


Olvastad már? Visszafordítható Ethereum-tranzakciókkal fognák vissza a kriptolopásokat

Forrás: news.bitcoin.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Legfrissebb bejegyzéseink

Soha nem látott XRP árnövekedést jöhet?

Cameron Fous neves kriptoblogger és kereskedő nemrég merész jóslatot tett az XRP jövőjével kapcsolatban. Fous a Twitteren osztotta meg meglátásait, és azt állította, hogy az XRP...

Bitcoin: A shortolokat nem hatotta meg a piaci zűrzavar

Az amerikai szabályozó hatóságok intézkedései által kiváltott folyamatos piaci zűrzavar jelentősen befolyásolta a Bitcoin (BTC) és más altcoinok teljesítményét, a FUD pedig a mindennapok rendjévé...

A DeFi tokenek birtokosainak óvatosnak kell lenniük

A legfrissebb adatok szerint aggodalomra ad okot, hogy a népszerű DeFi tokenek, mint az Uniswap (UNI), Curve (CRV) és SushiSwap (SUSHI) nem mutatnak jelentős árnövekedést. Vajon...

Bitcoin technikai elemzés 06.09.

Prémium Bitcoin A pénteki kereskedés során a Bitcoin 26.500 dollár körül ingadozott, miután a 26 200 dolláros szint körül támaszt szerzett. A négyórás grafikonon a Bitcoin jelenleg a...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!