Az Üzbég Köztársaság elrendelte, hogy 300%-kal növeljék a villamosenergia költségét a kriptobányászok számára.

A szeptember 27-ei bejelentés szerint az ország minisztertanácsa elrendelte, hogy a kriptobányászok háromszor többet fizessenek a villamosenergiáért.

A döntés egy augusztus 22-én kiadott rendelet fejleménye, melyet Shavkat Mirziyoyev elnök „A gazdasági ágazatok és a szociális szféra energiahatékonyságának javítását célzó, az energiatakarékos technológiák és a megújuló energiaforrások fejlesztéséről” szóló rendeletnek nevezett, melynek célja, hogy a fogyasztók észszerűbben használják az energiát.

Üzbegisztán kripto- és blokkláncálláspontja

Múlt szeptemberben Mirziyoyev elrendelte egy nemzeti blokkláncfejlesztési alap létrehozását, mely a „Digital Trust” nevet kapta. A pénzügyi alap elsődleges célja, hogy a blokkláncot integrálja különböző kormányprojektekbe, köztük az egészségügybe, oktatásba és kulturális területekre.

A szervezet fog felelni az üzbég digitális gazdaságba érkező nemzetközi befektetésekért.

Ugyancsak múlt szeptemberben egy rendelet legalizálta és adómentesítette a kriptokereskedést, így a bányászok valósággal ellepték az országot. A törvény szerint a külföldi állampolgárok csak akkor kereskedhetnek kriptopénzekkel, ha egy leányvállalatot alapítanak az országban.

A szabály értelmében legalább 710 000 dollárnyi tőke kell egy kriptotőzsde alapításához.

A kriptokereskedőket nem érintik az üzbég értékpapír-szabályozások, illetve nem kell adót fizetniük a kereskedelemből származó jövedelem után.

Egyéb országok bányászszabályozásai

Júniusban az iráni kormány bejelentette, hogy addig megszüntetni a bányásztelepek áramszolgáltatását, amíg nem egyeznek meg az új energiaárakról. Irán energiaminisztériuma elmondta, hogy az ország energiafogyasztása 7%-kal emelkedett havonta június 21-e óta.

A minisztérium szerint a növekedés az országban található kriptobányák növekedésével magyarázható.

Kína is jelentős játékos a hashráta globális állásában, a tavalyi év során kínai bányakopok termelték ki az új koinok 70%-át.

Olvastad már? A kriptopénzekről beszélt Debreczeni Barnabás, a MrCoin.eu alapítója a pénteki Millásreggeliben

A kínai kormány azonban áprilisban bejelentette, hogy fontolóra vették a kriptobányászás betiltását az országban.

Forrás: cointelegraph.com


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyd ki a többi hírt, és iratkozz fel hírlevelünkre. Ne felejtsd el nyomon követni oldalunkat a Facebookon az Instagramon és a Telegramon.

Legyen szép napod! 🙂