Üzbegisztán elnöke rendeletben szabályozza a kriptovalutákat

-

Üzbegisztán kormánya a Shavkat Mirziyoyev elnök által aláírt rendelet értelmében kibővítette a kriptopénzekre vonatkozó szabályozást.
A dokumentum definíciókat ad az olyan kifejezésekre, mint a kriptoeszközök, a tőzsde és a bányászat, és meghatározza az iparág fő szabályozószervét.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A Mirziyoyev elnök alá tartozó ügynökség felügyeli a kriptopiacot Üzbegisztánban

Üzbegisztán államfője, Shavkat Mirziyoyev új rendeletet írt alá, amely kibővíti a közép-ázsiai ország kriptotérségének szabályozási keretét.
Kiemelt célja a digitális technológiák további fejlesztése, kedvező feltételek megteremtése a vállalkozói tevékenységhez, valamint az e területre vonatkozó jogszabályok javítása.
Az elnök alá tartozó Nemzeti Projektmenedzsment Ügynökséget átalakították a Perspektív Projektek Nemzeti Ügynökségévé – számolt be a Forklog a dokumentumot idézve. A NAPP lesz az ország legfőbb kriptofelügyelője.
A szabályozószerv feladata a kriptogazdaságban az állami politika végrehajtása és a befektetők jogainak védelme. Feladata lesz továbbá a blokklánc-technológiák bevezetése a közszférában, valamint a pénzmosás, a terrorizmus finanszírozása és a fegyverek kriptovalutákon keresztüli terjesztése elleni küzdelem.
A rendelet a kriptoeszközöket olyan tulajdonjogokként határozza meg, amelyek egy elosztott főkönyvben lévő digitális feljegyzések gyűjteményét jelentik, amelyeknek értékük és tulajdonosuk van.
2023. január 1-jétől kezdve Üzbegisztán állampolgárai és vállalatai kriptovalutákat vásárolhatnak, adhatnak el és cserélhetnek kriptopénzeket kriptopénzszolgáltatókon keresztül.
Az elnöki rendelet számos olyan szervezetet sorol fel, amelyek ebbe a kategóriába tartoznak, beleértve a digitáliseszköz-váltókat, bányászati poolokat és kriptobetéteket.
Ezeknek helyi vállalkozásként kell majd bejegyeztetniük magukat, és engedélyt vagy bányászati tanúsítványt kell beszerezniük a kormányhivataltól.
Üzbegisztán 2018-ban legalizálta a kriptokereskedelmet, de 2019 végén a kormány megtiltotta a helyi lakosoknak, hogy kriptovalutákat vásároljanak.
Csak eladni tudtak. 2021 novemberében az állampolgároknak engedélyezték, hogy kriptoeszközökkel kereskedjenek a nemzeti valuta ellenében az engedélyezett hazai kriptotőzsdéken, míg a nem helyi lakosok számára engedélyezték, hogy digitális coinjaikat külföldi fiatra cseréljenek.

Professzionális Copy Trading a Bitget-től! Próbáld ki!

Rendelet tiltja a jogosulatlan bányászatot, a „névtelen” kriptók mine-olását

Csak regisztrált cégek bányászhatnak majd kriptopénzt Üzbegisztánban. A bányászati farmok a fogyasztási csúcsidőszakokban magasabb villamosenergia-tarifát fognak fizetni.
Az engedély nélküli bányászat tilos lesz. A tilalom a rendelet által „névtelen kriptovalutáknak” nevezett pénzek bányászására és az azokkal történő tranzakciókra is vonatkozik.
Az üzbegisztániak az eddigiekhez hasonlóan nem használhatnak és nem fogadhatnak el kriptovalutákat az országon belüli áruk és szolgáltatások fizetőeszközeként.

Pozitívum azonban, hogy egy 2022. április 27-én kelt dokumentum szerint a magánszemélyek és a vállalatok kriptovalutákkal kapcsolatos tranzakciói nem lesznek adókötelesek.
Adókedvezményeket is kapnak majd a résztvevők egy új szabályozási homokozóban, amelyet a NAPP hoz létre a kriptoprojektek kísérleti céljára.
A kísérletekben résztvevő szervezetek mentesülnek az állami költségvetéssel szembeni egyéb kötelezettségek alól is, beleértve az importált hardverek és szoftverek vámjain kívüli vámfizetéseket.

Olvastad már? 40%-ot esett az ApeCoin

Forrás: news.bitcoin.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

Kifogyóban a kriptopiac a Bitcoinból? Mit kell tudni

A központi tőzsdékről február folyamán közel 50.000 Bitcoint (BTC) vontak ki, ami a világ legnagyobb kriptopénzének „megvásárolható" kínálatában meredek visszaesést okozott. A CryptoQuant adatainak felhasználásával elemezve,...

Új Solana-t keres? Tekintsd át ezt a kripto választékot

Vendégbejegyzés A kriptopénzek piacán jelenleg jelentős fellendülés tapasztalható, amelyet a Solana (SOL) vezet, amely erős bikás mintát mutatott, meghaladta a 130 dolláros határt, és erőteljes piaci...

Az Ethereum ETF 2024-ben? A kíváló kripto ügyvéd pesszimista

Az Egyesült Államok felügyeleti hatósága, a SEC túl sok „politikai ellencsapást" kapott, miután a Bitcoin spot ETF-eket engedélyezték az Egyesült Államokban, mondja a tapasztalt jogi...

A Floki a következőkben különbözik a többi mémérmétől

A Floki (FLOKI) tokenek összértéke, amelyeket a platform négy hónapja futó staking programjában zároltak, 300 millió dollár fölé szökött, miután az elmúlt 24 órában parabolikusan...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!