A bitcoin bányászatára fordított számítási kapacitás rekordmagasságba ért, valószínűleg az elmúlt három hónapban üzembe állított 600 ezer új ASIC-bányászgépnek köszönhetően.

A BTC.com bányakop adatai szerint a két hetes átlaghashráta újabb mérföldkövet ért el, 85 exahash/másodperc értéken. Ezt a szintet múlt hét pénteken este lépte át. Ezzel együtt a bányászat nehézsége is nőtt, közel 12 billióra.

Az adatok szerint június 14. óta mindkét értéknél 60%-os emelkedésről beszélünk.

A bitcoin bányászati nehézsége, amely meghatározza, mennyi energia kell egy blokk létrehozásához, minden 2016. blokk után, nagyjából kéthetente frissül. Ezzel biztosítják, hogy a blokkok megközelítően 10 percenként jöjjenek létre, akkor is, ha a hashpower fluktuál.

A nyáron sok új ASIC-modell került piacra, átlagosan 55 TH/s bányászteljesítménnyel. A június óta tapasztalt 35 EH/s új bányászteljesítmény ezeknek a csúcsmodelleknek köszönhető.

Az értékeket a megfelelő egyenletbe behelyettesítve eredményül azt kapjuk, hogy több, mint félmillió új gépet üzemeltek be a bitcoin hálózatán.

Milliárd dolláros üzlet

A legnagyobb gyártók, mint amilyen a Bitmain, Canaan, InnoSilicon és a MicroBT által szállított erőteljes bányászgépek 1500-2500 dollár között vásárolhatók meg. Tehát mivel félmilliót értékesítettek belőlük, a nagy gyártók az elmúlt hónapokban 1 milliárd dolláros bevételre tettek szert.

A bányászati nehézségben és a hashrátában tapasztalható kiugrás egybeesik az év korai szakaszában tapasztalt emelkedő árral. Ez pedig ahhoz vezetett, hogy a bányászgépek iránti igény jelentősen meghaladta a kínálatot.

Ehhez hozzá jött még az esős nyár a kínai területeken, amely eredményeként olcsó, bőséges áramhoz jutottak a vízerőművek környékén élők.

Ezenkívül Oroszország keleti, szibériai régiójában is megnőtt az érdeklődés, ahol a Brastsk vízerőművet újabban bányászfarmok energiaellátására használják. Ezek a farmok mostanra a teljes Bitcoin-hálózat összkapacitásának mintegy 10%-át adják.

A kínai bányászok úgy becsülték, az átlagos hashráta még a nyáron átlépi a 70 EH/s szintet, ez pedig augusztusban meg is történt.

A nagy gyártók mostanra eladták az összes gépüket. A kiszállítás elhúzódhat az év végéig is, hiszen a legtöbb vevő hónapokkal előre leadja a megrendelését náluk.

A TokenSight startup, amely kifejezetten a kriptokereskedésre és a bányászat aktivitására fókuszál, a múlt héten jelentetett meg egy elemzést, amely szerint a következő hónapokban újabb gépek beüzemelése várható:

A bitcoin drasztikus áremelkedését követően a bányászati ipar hatalmas kibocsátást tapasztalt az idei második negyedévben. A bányászgépek többsége már az előrendelésekkel elfogyott, ezek azonban még az év vége előtt ki lesznek szállítva.”

A cég becslése szerint a bányászati nehézség folytatja a növekedést, és még idén eléri a 15 billiós értéket. Ezzel együtt pedig a történelme során először, a bitcoin átlagos hashrátája is átlépi a 100 EH/s szintet.

Olvastad már? A legnagyobb bitcoin–ATM-hálózat 1,5 millió dollárt kapott a Ripple Xpringtől

Forrás: coindesk.com


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .

Legyen szép estétek! 🙂