Új jogdíj-megoldással állt elő a Bored Ape alapítója

-

A népszerű Bored Ape Yacht Club kollekció alapítója egy olyan jogdíj-modellt szeretne, amely lehetővé teszi, hogy a tokenek eladása ingyenes legyen, viszont arra motiválja az alkotókat, hogy az NFT ökoszisztémában maradjanak.

Egy blogposztban Wylie Aronow úgy fogalmazott, hogy az alkotói jogdíjak számítanak a legfontosabb faktornak, amely becsábítja az alkotókat és a művészeket az NFT szektorba.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Arra válaszul mondta ezt, hogy a napokban az OpenSea, az egyik legnagyobb NFT piactér bejelentette, hogy változtat a jogdíjak beszedési módszerén, és eltávolítja a platformjáról az ilyen kollekciókra vonatkozó alkotói díjakat.

„Ez nem túl jó döntés. Az NFT-k nem egyszerűen csak azért lettek ilyen népszerűek, mert a tulajdonosok ténylegesen birtokolni tudják a digitális alkotásokat, hanem azért is, mert a jogdíjak rendszere alkotásra ösztönözte a művészeket.”

Aronow ezért egy olyan megoldást javasol, amely szerint a tokenek kódjába, az okosszerződésbe bele kellene venni egy kitételt, amely lehetővé teszi a tokenek cseréjét az egyéni tárcák között, viszont blokkolja azokat az adásvételeket, amelyek olyan piactéren történnének, amely nem tartja tiszteletben a jogdíjak rendszerét.

Hogy ez egészen pontosan hogyan működne, hogyan lenne kivitelezhető, ahhoz először azt kellene ellenőrizhetővé tenni, hogy a tranzakciókat felhasználói tárca vagy okosszerződés, tehát piactérhez tartozó tárca kezdeményezi-e.

Bored Ape Yacht Club

Ha a csere egyszerű felhasználók között zajlik, akkor a tokenek átadása problémamentesen lezajlana.

Viszont ha okosszerződés lenne az egyik résztvevő, akkor ellenőrizni lehetne, hogy melyik piacérhez tartozik, és, hogy megfelel-e a követelményeknek, tehát megfizeti-e a megfelelő jogdíjat?

Ezzel a megoldással ingyenesen lehetne tárcák között mozgatni az NFT-ket, ez pedig egy olyan jellemző, amely a szektor alapvető elemei közé tartozik.

Így a tulajdonosuk az általa birtokolt tokeneket díjmentesen tudná mozgatni a tárcák között.

Aronow elismeri, hogy ez az ötlet több nehézséget is eredményezne, hiszen létre kellene hozni az engedélyezett címek listáját, és azt fenn is kell tartani, menedzselni.

Emellett egyfajta belépési korlátot is jelenthetne az új piacok számára, akik megjelennének a szektorban.

Beeple, azaz Mike Winkelmann, talán alegismertebb alkotó az NFT-k területén jó ötletnek tartja ezt, főleg annak fényében, hogy a legtöbb piactér éppen arrafelé halad, hogy teljesen leállítsa a jogdíj-fizetést.

„El lehetne viszont kezdeni kicsiben, hiszen ma alig maroknyi ismert szereplője van a piacnak. A lista összeállítása egyszerű, hiszen csak pár piactér vonja le a jogdíjakat. Ennyi az egész. A nagyobb falat az, hogy aztán ez hogyan legyen irányítva, fenntartva, kinél lenne a kontroll. De az NFT szektor számára ez nyilvánvalóan nem jelentene megoldhatatlan problémát.”


Olvastad már? „Vérfürdő”- Bajban a Solana is

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Legfrissebb bejegyzéseink

Solana – Long vagy short? A SOL kereskedők álláspontja

A Solana alapítvány legutóbbi frissítése szerint a Solana devnet sikeresen újraindult és újraindította a normál működést. A fejlesztői környezet április 19-én a hajnali órákban ment tönkre....

72 embert tartóztatnak le a JPEX-botrány kapcsán

A hongkongi rendőrség 29,37 millió dollár értékű, a JPEX-hez kapcsolódó pénzeszközöket fagyasztott be a városállam állítólagos legnagyobb csalásában. A hongkongi hatóságok több mint 70 személyt tartóztattak...

A Bitcoin negyedik feleződése immár befejeződött

Ime, mit jelenthet a most befejezett felezés a bányászok és a befektetők számára. A Bitcoin negyedik feleződése, a kriptopénzek világában négyévente bekövetkező, nagy várakozással kísért esemény...

A szakértők szerint ezek a rejtett kripto drágakővek hamarosan berobbannak

Vendégbejegyzés A kriptopiac bővelkedik lehetőségekben, mivel 2024-ben új szakaszba lép. A szakértők néhány kiválasztott kriptovalutára összpontosítottak, amelyek jelentős növekedésre vannak kilátásban. Ebben a cikkben mélyrehatóan elemezzük ezeket...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!