Az elnökválasztások miatt hamarosan ismét célkeresztbe kerülhet a bitcoin szabályozása, mint vitapont.

A két jelölt, Donald Trump és Joe Biden novemberben fog megmérkőzni egymással. A kriptopénzek egyelőre nem merültek fel, mint kampánytéma, de álláspontjuk azokkal kapcsolatban jelentős mértékben kihathat arra, hogy az elkövetkezendő négy év során milyen irányt vesz a piac szabályozása.

Trump: a kripto „értelmetlen”

Trump ismert arról, hogy nem igazán támogatja a kriptopénzeket. Ezt 2019 júliusában egyértelművé is tette egy Twitter-bejegyzésben.

„Nem rajongok a bitcoinért és az egyéb kriptopénzekért, melyek nem számítanak pénznek, értékük nagyon ingadozó és nincs semmi alapjuk.”

A Zenledger egy adózási eszköz kriptopénzek számára. Elmondásuk szerint Trump egy 4,8 billió dolláros költségvetési tervezetben vetette fel az ötletet, hogy adják át a kriptopénzekkel kapcsolatos bűnügyi nyomozásokat a titkosszolgálat részére.

A Zenledger szerint a cikk úgy írt a kriptopénzekről, mint amely nemzetbiztonsági kockázatot jelent. A Trump kormány nem kommentálta az ügyet.

Mindeközben Trump tweetje nem bizonyult népszerűnek a kriptkörökben, a legtöbben kiemelték, hogy a dollárt illegális tevékenységekre lehet használni és a semmiből lehet nyomtatni.

A Crypto Dog nevű népszerű Twitter-kommentátor is írt egy tweetet, amely gyorsan elterjedt:

 „Nem rajongok a fiatért és az egyéb nyomtatott valutákért, melyek nem számítanak pénznek, értékük jelentős inflációnak van kitéve, és nincs semmi alapjuk. A fedezetlen fiat valuták felelnek a legtöbb illegális tevékenységért, köztük a drogkereskedelemért is.”

Azonban egyesek szerint már az is nagy szó, hogy Trump beszélt a kriptopénzekről, de ez nem meglepő, mivel már több mint 350 milliárd dollár a kriptopiacok összértéke.

Ahogy Brian Armstrong, a Coinbase vezérigazgatója elmondta:

 „Kihívás teljesítve! Már évek óta arról álmodom, hogy az USA elnökének választ kell adnia a kriptopénzek terjedésére. Először figyelmen kívül hagynak, majd nevetnek rajtad, majd harcolnak ellened és végül győzni fogsz. Azt hiszem már a harmadik lépésnél tartunk.”

Emellett további kriptoszabályozásokat és -fejlesztéseket vár, ha az USA továbbra is világvezető szeretne maradni a technológiai képességek és tevékenységek terén:

 „Az USA világvezető lehet ebben az átállásban, és ez jelentős gazdasági növekedéssel járhat (mint ahogyan a különböző techcégek is segítettek rajta), különben egy másik ország építheti meg a következő pénzügyi központot, New Yorkon kívül.”

Hozzátette, hogy a bitcoin az internethez hasonlóan világszerte elérhető, amely „hatalmas lehetőségeket kínál azok számára, akik felismerik.”

 

Biden a bitcoinért?

Joe Biden azonban támogatja a technológiát és a pénzügyi fejlesztéseket. Biden ugyan még nem nyilatkozott konkrétan a bitcoinról és a kriptopénzekről, de korábbi tevékenységei alapján erre következtethetünk.

2016-ban Biden kampánya bitcoinadományokat is fogadott. Maximum 100 dollárnyi bitcoint lehetett utalni és az adományozóknak be kellett azonosítaniuk magukat és címüket egy nyomtatványon keresztül.

Azonban ez már több mint 4 éve volt. Azóta Biden nem mondott vagy tett semmit, amely a bitcoinhoz köthető.

A múlt hónap során Biden Twitter-oldala is támadás alá került, ezt követően elmondta, hogy nem birtokol egyetlen bitcoint sem.

Nem mondott semmi rosszat a kriptopénzekről, amely jó hír lehet a kriptorajongók számára.

Emellett, ha figyelembe vesszük, hogy a fiatalabb amerikaiak jelenleg aranyba és kriptopénzekbe fektetnek, akkor Biden kampánya kihasználhatja ezt a lehetőséget, hogy elérjen egy új szavazóbázist néhány kriptoágazati kommentárral az élen.

Összességében, Trump negatívan áll a kriptopénzekhez és ez a közeljövőben sem fog megváltozni, Biden álláspontja azonban kedvező lehet.

Biden 2011-ben azt mondta:

„a világ bármely országának állampolgárát sem szabad korlátozni valamilyen globális szabályozással, ha az internetet használja”, de fontos, hogy az internet „egy biztonságos és jól működő dolog legyen.”

Olvastad már? A Bitcoin majdnem olyan sikeres, mint a Bank of America

Forrás: cryptoslate.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon. Legyen szép napotok! 🙂