Az elmúlt hetek során mondhatni felrobbant az Ethereum hálózatán elérhető decentralizált pénzügyek (DeFi) rendszere. Ehhez a növekedéshez több tényező is közrejátszott, mint a magas kamatok és a Compound COMP elindulása.

Az adatok alapján a bitcointulajdonosok is szeretnének beszállni a DeFi-őrületbe, így tokenizálták bitcoinjaikat az Ethereum hálózatán, hogy beléphessenek. Mindez azonban sok vitát indított a kriptoközösségen belül.

Bitcoin vásárlás, eladás gyorsan, kényelmesen, egyszerűen, biztonságosan. Válts kriptovalutát, mint például az Ether, Litecoin, Bitcoin Cash. Kattints a részletekért!

Mi az a tokenizált bitcoin?

Korábban a DeFi-t csakis ethereummal lehetett használni.

Ennek oka nagyrészt a blokklánc működése volt: mivel a legtöbb DeFi-alkalmazás az Ethereum hálózatán fut, így a fejlesztők és felhasználók korábban csak az ethereumot tudták használni.

Ez azt eredményezte, hogy a bitcoin, amely a kriptopénzek egyfajta „tartalékvalutája”, eddig kimaradt a DeFi-piacokból.

A fejlesztők aazonban dolgozni kezdtek azon, hogy „tokenizálni” tudják a bitcoint. Ez azt jelenti, hogy valaki olyan tokeneket kap, amely bitcoinvagyonát képviseli az Ethereum vagy egyéb hálózatokon.

Több projekt is dolgozik ilyen „csomagolt” bitcoinna. Ilyen például a tBTC, az imBTC és sokan mások.

A projektek felbukkanása óta már több mint 100 millió dollárnyi bitcoin érkezett az Ethereum hálózatára. Ez több mint 100-szoros növekedés 18 hónap alatt és a DeFi növekedésével a bitcointulajdonosoknak egyre több okuk lehet, hogy tokenizálják bitcoinvagyonukat.

Ethereum-támogatók szerint ez rossz hír a bitcoin számára.

Az Ethereum rajongói szerint ez az irányzat rossz hír lehet a bitcoin és hálózata számára.

Anthony Sassano, az EthHub társalapítója egy négy részből álló bejegyzésben ecsetelte mindezt.

Azt mondta, mivel a tranzakciós költségeket nem lehet tokenizált bitcoinnal fizetni, így ez lényegében egy „másodrangú állampolgár” lesz az Ethereummal szemben. Emellett így a bitcoin csak egy újabb token/eszköz lesz az Ethereum hálózatán.

És ez miért lehet rossz a bitcoin számára? Sassano szerint, ha a felhasználók tokenizált bitcoinvásárlásba kezdenek a valódi bitcoin helyett, akkor a bitcoin idővel veszíteni fog biztonságából/értékéből.

A bitcoinrajongók szerint ez nem jó ötlet

Sok bitcoinhívő próbálta megcáfolni a bejegyzésben felvetett ötleteket, de abban egyetértettek, hogy a tokenizált bitcoin akár veszélyes is lehet.

Phil Geiger, az Unchain Capital marketingigazgatója szerint valójában pontosan „0 bitcoin” van az Ethereum „futóhomokra épült” hálózatán.

„Valóban van bitcoin, amelyet elküldtek valaki címére, kaszinó érmékért cserébe, csak az a bökkenő, hogy a kaszinó futóhomokra épült és már kezd süllyedni.”

A „Grubles” álnévre hallgató bitcointámogató is elmondta véleményét. Szerinte „érdekes látni, hogy az ethereumrajongók örvendenek annak, hogy egyetlen letétkezelő birtokolja ezeket a zárolt bitcoinokat.”

A két komment arra utalt, hogy a tokenizált bitcoint úgy lehet megkapni, hogy elküldjük a tokeneket a BitGo számára, majd átesünk az ügyfél-azonosításon és végül megkapjuk a tokeneket.

A „joe007” névre hallgató bitcoinbálna a következőt írta pár hónapja:

A kereskedő szerint a bitcoin tokenizálása az Ethereum hálózatán már csak azért is butaság mivel ezzel feladjuk a bitcoin hálózatának biztonságát.

Olvastad már? A SIA és a Quant Network sikeresen letesztelte a blokkláncok átjárhatóságát

Forrás: cryptoslate.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon.

Legyen szép napotok! 🙂