A kutatók úgy érvelnek, a rögzített kamatozású hitelezés és kölcsönzés közelebb hozhatná a defit a hagyományos pénzügyi rendszerhez.

A szektornak nagy szüksége lenne erre, mert a hatalmas elérhető hozamok, amelyek ugyan elősegítik a sokmilliárd dollárnyi lekötést, hosszú távon fenntarthatatlanok.

Tovább bővült Magyarország legnagyobb Bitcoin ATM hálózata. 3 új helyszínen; Székesfehérváron, Tatabányán és a Csepel Plázában. Részletekért kattints ide!

Néhány projekt, például a Yield Protocol, az UMA, és a Mainframe már elkezdett kísérletezni ilyen megoldásokkal, ahol a kamat rögzítve van, de ugyanúgy kriptó-fedezettel működnek.

Jack Purdy, a Messari kutatója jobban áttekinthetővé tenné a rendszert mind a kölcsönzők, mind a hitelfelvevők számára, hiszen sokkal pontosabban lehetne előre kalkulálni a költségeket és a hozamokat.

A különböző „hozamkörök” kapcsán az a fontos, hogy a kamatok rugalmasan változnak a lekötési idők függvényében, tehát egy hosszabb lekötésű terméknek érdemes egy magasabb hozamú körbe kerülni, hogy kompenzálja a hitelezőt a tőke hosszabb lekötéséért.

A kisebb hozamok pedig rövidebb lejárat mellett működőképesek, vagy egyszerűen csak a kevésbé fényes jövőre reflektálhatnak.

A stabil és előre jelezhető pénzpiacok fontosak a jövő tervezéséhez, a hozamok megbecsléséhez, és alapvetően meghatározzák a befektetők hangulatát is.

Purdy megemlítette az inverzió jelenségét is, amikor a befektetők akár kisebb kamatra is hajlandóak hosszabb távon lekötni, ha további árfolyamcsökkenéseket várnak.

Nem tudod hová rakni a pénzed, de azt sem akarod, hogy a párnád alatt inflálódjon el? Regisztrálj az INLOCK közösségi kölcsönplatformra promóciós linkünkön keresztül, és zsebeld be a megtakarításaid után járó jutalmat minden héten!

A hagyományos pénzvilágban így működik a bankok kamatcsökkentése, ezt pedig indikátorként lehet használni a közelgő recessziókhoz.

A mostani defi szektorra pedig sok minden el lehet mondani, de az előre jelezhetőség nincs ezek között. Inkább egyfajta vadnyugati kavalkádja a protokolloknak, amelyek négy számjegyű, egyértelműen fenntarthatatlan hozamokkal próbálják becsábítani a likviditás-biztosítókat a platformjaikra.

Néhány új Vault-típus a Yearn.finance platformján jól bemutatja ezt, az új GUSD Vault éves 2200% hasznot jelez.

Mikor az yETH Vault el lett indítva, három számjegyű kamatot ígért, bár ez gyorsan lecsökkent. Ennek eredményeképpen az ether likviditása is nagymértékben, közel 60%-kal csökkent a szeptember eleji megnyitás óta.

 

A hozamvadászat, kamatfarmolás az a módszer, amikor a farmerek egyik protokollból a másikba ugrálnak, mindig a legnagyobb aktuális hozamot keresve.

Emiatt gyakoriak a token pump&dump megmozdulások, a hálózati díjak megnövekednek, ez pedig hosszú távú befektetési és pénzügyi tervezési szempontból egyszerűen nem fenntartható.

A kutatási jelentés külön kiemeli a kevés rögzített kamatozású terméket kínáló protokollt, köztük a Yield Protocolt is.

Ez utóbbi egy új típusú, „fyTokens” tokent hoz létre, amelyben az fy előtag a fixed yield, azaz a „rögzített hozamú” kifejezésből jön. Az általuk elsőként kiadott fyDai segítségével a MakerDAO rendszerén lehet hitelt igényelni és kölcsönt nyújtani.

Az UMA Protokoll kiadta a yield dollar tokent, amleyet a befektetők ETH letétbe helyezésével nyomtathatnak, a névérték akár 80%-áért, azaz 1 dollárt 80 centért, ez az uUSD.

Még több közösségi élményre vágysz? Gyere és mondd el véleményed egy cenzúrázatlan, barátságos környezetben!

A lényege az, hogy ki kell várni a „maturity” periódust, azaz a beérést, akkor lehet névértéken visszaváltani. Kereskedni vele viszont kibocsátás után azonnal lehet, és vannak is, akik hajlandóak várni a hozamra.

A Mainframe kötvény-szerű megoldásokkal dolgozik. Az egyes hitelügyletek tokenizálva vannak, és a kötelezettségek a láncon vannak rögzítve ezekhez, egy meghatározott jövőbeni időponthoz. Így ezeknek az adásvétele tulajdonképpen rögzített kamatozású hitelezésnek tekinthető.

Purdy szerint az efféle megoldások közelebb hozzák egymáshoz a defi szektort és a hagyományos pénzügyeket.

„Ezek a rögzített kamatozású új termékek minden létező típusú pénzügyi instrumentumhoz megfelelőek, amelyek már léteznek, és biztos vagyok benne, hogy a defi lenyűgöző világában teljesen újak létrejöttét is megtapasztalhatjuk majd.”

Olvastad már? A Visa belépése a fintechpiacra trösztellenes vizsgálattal indul

Forrás: cointelegraph.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon. Legyen szép napotok! 🙂