Több kamatrögzített protokollra lenne szüksége a definek

-

A kutatók úgy érvelnek, a rögzített kamatozású hitelezés és kölcsönzés közelebb hozhatná a defit a hagyományos pénzügyi rendszerhez.
A szektornak nagy szüksége lenne erre, mert a hatalmas elérhető hozamok, amelyek ugyan elősegítik a sokmilliárd dollárnyi lekötést, hosszú távon fenntarthatatlanok.

Néhány projekt, például a Yield Protocol, az UMA, és a Mainframe már elkezdett kísérletezni ilyen megoldásokkal, ahol a kamat rögzítve van, de ugyanúgy kriptó-fedezettel működnek.
Jack Purdy, a Messari kutatója jobban áttekinthetővé tenné a rendszert mind a kölcsönzők, mind a hitelfelvevők számára, hiszen sokkal pontosabban lehetne előre kalkulálni a költségeket és a hozamokat.
A különböző „hozamkörök” kapcsán az a fontos, hogy a kamatok rugalmasan változnak a lekötési idők függvényében, tehát egy hosszabb lekötésű terméknek érdemes egy magasabb hozamú körbe kerülni, hogy kompenzálja a hitelezőt a tőke hosszabb lekötéséért.
A kisebb hozamok pedig rövidebb lejárat mellett működőképesek, vagy egyszerűen csak a kevésbé fényes jövőre reflektálhatnak.


A stabil és előre jelezhető pénzpiacok fontosak a jövő tervezéséhez, a hozamok megbecsléséhez, és alapvetően meghatározzák a befektetők hangulatát is.
Purdy megemlítette az inverzió jelenségét is, amikor a befektetők akár kisebb kamatra is hajlandóak hosszabb távon lekötni, ha további árfolyamcsökkenéseket várnak.

A hagyományos pénzvilágban így működik a bankok kamatcsökkentése, ezt pedig indikátorként lehet használni a közelgő recessziókhoz.
A mostani defi szektorra pedig sok minden el lehet mondani, de az előre jelezhetőség nincs ezek között. Inkább egyfajta vadnyugati kavalkádja a protokolloknak, amelyek négy számjegyű, egyértelműen fenntarthatatlan hozamokkal próbálják becsábítani a likviditás-biztosítókat a platformjaikra.
Néhány új Vault-típus a Yearn.finance platformján jól bemutatja ezt, az új GUSD Vault éves 2200% hasznot jelez.
Mikor az yETH Vault el lett indítva, három számjegyű kamatot ígért, bár ez gyorsan lecsökkent. Ennek eredményeképpen az ether likviditása is nagymértékben, közel 60%-kal csökkent a szeptember eleji megnyitás óta.
 
A hozamvadászat, kamatfarmolás az a módszer, amikor a farmerek egyik protokollból a másikba ugrálnak, mindig a legnagyobb aktuális hozamot keresve.
Emiatt gyakoriak a token pump&dump megmozdulások, a hálózati díjak megnövekednek, ez pedig hosszú távú befektetési és pénzügyi tervezési szempontból egyszerűen nem fenntartható.
A kutatási jelentés külön kiemeli a kevés rögzített kamatozású terméket kínáló protokollt, köztük a Yield Protocolt is.
Ez utóbbi egy új típusú, „fyTokens” tokent hoz létre, amelyben az fy előtag a fixed yield, azaz a „rögzített hozamú” kifejezésből jön. Az általuk elsőként kiadott fyDai segítségével a MakerDAO rendszerén lehet hitelt igényelni és kölcsönt nyújtani.
Az UMA Protokoll kiadta a yield dollar tokent, amleyet a befektetők ETH letétbe helyezésével nyomtathatnak, a névérték akár 80%-áért, azaz 1 dollárt 80 centért, ez az uUSD.

A lényege az, hogy ki kell várni a „maturity” periódust, azaz a beérést, akkor lehet névértéken visszaváltani. Kereskedni vele viszont kibocsátás után azonnal lehet, és vannak is, akik hajlandóak várni a hozamra.
A Mainframe kötvény-szerű megoldásokkal dolgozik. Az egyes hitelügyletek tokenizálva vannak, és a kötelezettségek a láncon vannak rögzítve ezekhez, egy meghatározott jövőbeni időponthoz. Így ezeknek az adásvétele tulajdonképpen rögzített kamatozású hitelezésnek tekinthető.
Purdy szerint az efféle megoldások közelebb hozzák egymáshoz a defi szektort és a hagyományos pénzügyeket.

„Ezek a rögzített kamatozású új termékek minden létező típusú pénzügyi instrumentumhoz megfelelőek, amelyek már léteznek, és biztos vagyok benne, hogy a defi lenyűgöző világában teljesen újak létrejöttét is megtapasztalhatjuk majd.”

Olvastad már? A Visa belépése a fintechpiacra trösztellenes vizsgálattal indul

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

200 EMA állítja meg az Ethereum Classic további emelkedését

Prémium Ethereum A cikk írásakor az ETC 21.804 dollár és 2.17%-ot emelkedett az elmúlt 24 órában. Kiválóan alakul az Ethereum Classic árfolyam növekedése ebben a jelenlegi kripto „rallyban”,...

FOMC: mi várható a bejelentés után?

Ha a FOMC ülés a várakozásoknak megfelelően 25 bázispontos kamatemelésről dönt, a kriptoárak még mindig két irányt választhatnak a bejelentésre adott reakcióként. Az amerikai részvényfuturesökkel kedden...

Újabb kriptós szabályozást sürgetnek a politikusok

Elizabeth Warren szenátor arra sürgeti az USA Kongresszusát, hogy mielőbb hozzon új törvényeket a kriptoipar szabályozásához, hogy megakadályozzák a pénzmosást. Warren régóta híres a kriptoközösségben arról,...

Hogyan teszi a blokklánc igazságossá és átláthatóvá az online szerencsejátékot?

A Fairspin egy online kaszinó, ahol minden műveletet közzétesznek a blokkláncon. Ez a technológia eredetileg a kaszinómunka teljes átláthatóságához és a TFS tokenen alapuló egyedi...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!