Texas: államilag kibocsátott, aranyfedezetű digitális valuta létrehozására

-

A texasi képviselőház és szenátus olyan törvényjavaslatot terjesztett elő, amely engedélyezné egy állam által kibocsátott, aranyfedezetű digitális valuta létrehozását.

A lépést a Federal Reserve pénzmonopóliumával szembeni kihívásnak és egy lehetséges központi banki digitális valuta alternatívájának tekintik.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Bryan Hughes szenátor és Mark Dorazio képviselő, mindketten republikánusok, benyújtották a 2334-es szenátusi törvényjavaslatot, illetve a 4903-as képviselőházi törvényjavaslatot.

Előírnák az állami számvevőnek, hogy hozzon létre egy teljesen aranyfedezetű digitális valutát, amely készpénzben vagy aranyban beváltható.

A jogszabályok továbbá előírják, hogy a számvevő hozzon létre egy olyan mechanizmust, amely lehetővé teszi ennek az aranyfedezetű digitális valutának a mindennapi tranzakciókban való használatát.

Texas állam a digitális valuta birtokosai nevében vagyonkezelőként kezelné az aranyat, hogy biztosítsa a valuta aranyban való beváltását.

A javasolt jogszabály értelmében a magánszemélyek digitális valutát vásárolhatnának az államtól, amely a pénzeszközöket biztonságos páncéltermekben, például a Texas Bullion Depositoryban tárolt arany megvásárlására használná.

A digitális valuta birtokosai ezután dollárra vagy aranyra válthatnák be a pénzüket.

A jogszabály azt is előírja, hogy a digitális valutának elektronikus úton könnyen transzferálhatónak vagy bármely más személyre átruházhatónak kell lennie.

Ha elfogadják, ez a jogszabály lehetőséget teremthet az emberek számára, hogy tranzakciókat bonyolíthassanak le megbízható pénzzel, ami alááshatja a Federal Reserve ellenőrzését az amerikai monetáris rendszer felett.

Központi banki digitális valuták (CBDC)

A kormányok világszerte egyre inkább vizsgálják a digitális valuták használatát, sőt egyesek már központi banki digitális valutákat (CBDC) is tesztelnek.

Aggályok merültek fel azonban azzal kapcsolatban, hogy ezek a valuták a kormányok fokozott felügyeletének és az állampolgárok pénzügyi tevékenységei feletti ellenőrzésnek eszközeiként használhatók.

Az egyik javasolt alternatíva az aranyfedezetű digitális valuta, amely lehetőséget biztosítana a magánszemélyek és a vállalkozások számára, hogy megbízható pénzzel bonyolítsanak tranzakciókat, és potenciálisan aláásná a Federal Reserve pénzmonopóliumát.

Texasban törvényt hoztak egy olyan, az állam által kibocsátott digitális valuta bevezetéséről, amely teljes mértékben aranyfedezetű és készpénzre vagy aranyra váltható.

Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.

A CBDC-k felé való elmozdulás gyakran kapcsolódik az úgynevezett „készpénz elleni háborúhoz”, amelynek célja a fizikai fizetőeszköz megszüntetése és a fogyasztói kiadások nagyobb mértékű kormányzati nyomon követésének és ellenőrzésének lehetővé tétele.

Nigéria már próbálja rávenni az embereket, hogy fogadják el a CBDC-t, míg Kína, India és az USA mind kísérleti programokat indított saját digitális valutáik tesztelésére.

A kritikusok azzal érvelnek, hogy a készpénz eltörlése lehetetlenné tenné, hogy a legkisebb tranzakciókat is elrejtsék a kormány ellenőrzése elől, ami a magánélet elvesztéséhez és a kormány fokozott ellenőrzéséhez vezethet.

Thorsten Polleit közgazdász arra figyelmeztetett, hogy a digitális euró bevezetése felgyorsíthatja a felügyeleti államrendszer felé vezető utat.

zeta

Olvastad már? A Polygon új bravúrt ér el a blockchain játékiparban

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A Winklevoss ikrek társtulajdonosok lettek egy fociklubban

A Winklevoss ikrek a Real Bedford FC csapatában szereztek részesedést, az ismert bitcoin-rajongó, Peter McCormack fociklubjában. A terveik szerint a klubot a legjobbak közé akarják...

Egy amerikai szenátor is beszédet tartott a Bitcoin Policy Summit rendezvényen

Marsha Blackburn egyértelművé tette, hogy számára mennyire jól beleillik a bitcoin a magánszféra és a fogyasztóvédelem kategóriájába, és, hogy a jövőben a mainál sokkal nagyobb...

A 99Bitcoins lehet a következő berobbanó BRC20 token?

A Bitcoin ezen a héten kifejezetten erős arcát mutatta, nemrég ugyanis visszaszerezte a 70.000 dolláros árfolyamot, miután 5 százalékot emelkedett. Eközben az újonnan előértékesített BRC20...

A Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) és más kriptodevizák a közel-keleti feszültség növekedésével elvéreznek

A kriptopénzek piaca hatalmas mértékű reakciót jegyzett a közel-keleti feszültségek eszkalálódására. A Bitcoin (BTC), a néhány perc alatt értékének közel 8%-át veszítette el, miközben más...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!