Távolodnak a dollártól a Közép-ázsiai országok

-

A napokban tartják az Asian Clearing Union éves közgyűlését Teheránban, ahol az amerikai dollártól való függetlenedés volt az egyik fő témakör.

A találkozón nem csak az ACU képviselői vannak jelen, hanem több másik ország tisztviselői is.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A hivatalos információk alapján Bangladesh, Bhután, India, Irán, a Maldív-szigetek, Myanmar, Nepál, Pakisztán és Sri Lanka mellett Oroszország, Fehéroroszország, és Afganisztán is képviseltette magát. Az eseményt az iráni központi bank szervezte.

Az ACU jelenleg kilenc taggal működik ezek a Bangladesh Bank, Royal Monetary Authority of Bhutan, Reserve Bank of India, Central Bank of Iran, Maldives Monetary Authority, Central Bank of Myanmar, Nepal Rastra Bank, State Bank of Pakistan, és a Central Bank of Sri Lanka nevű intézmények.

Az orosz, a fehérorosz és az afgán központi bank képviselői megfigyelőként vettek részt a konferencián.

Az iráni miniszterelnök-helyettes, Mohammad Mokhber elmondta, a dollár szerepe változik a világgazdaságban, és egyre nagyobb számú ország távolodik el tőle az üzletmenete során.

Elmondása alapján ez viszont már nem egy önkéntes folyamat, hanem a kikényszerített válaszlépés az országok részéről, köszönhetően annak, hogy az USA kormánya fegyverként kezdte el használni a dollárt.

Mokhber szerint az elmúlt évtizedek tapasztalatai alapján egyértelmű a trend, amely szerint számos ország igyekszik távolodni a dollártól, hogy a lehetséges jövőbeni szankciókat elkerülhesse.

A dollár gyengülő szerepe jelentősen legyengíti az Államok globális politikai súlyát is, kihívásokat okozva számukra.

Az elnökhelyettes azt is elmondta, hogy Irán minden téren elkötelezett, hogy fejlesszék az ACU tagállamok közötti banki és kereskedelmi kapcsolatokat.

Irán jó ideje igyekszik a lehető legnagyobb mértékben lecsökkenteni a dollártól való függését, és ennek jegyében az Oroszországgal való kereskedelmi ügyletei során sem használják már az USD-t.

Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.

Az ország elnöke, Ebrahim Raisi felszólította a központi bankjukat, hogy az is hagyjon fel a dollár használatával, és a jelentések szerint hivatalosan is elmondta, hogy keresik a módját, hogy Irán felvételt nyerhessen a BRICS-országok soraiba, a nyugati hegemónia hatásainak a tompítása végett.

A BRICS-országok, Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika már korábban megkezdte a dollártól való távolodást.

A gazdasági szövetség vezetői a hírek szerint már saját, közös valuta kibocsátását is fontolóra vették, és ez a témakör a következő államfői csúcstalálkozón is központi szerepet kap majd.

A BRICS mellett az ASEAN, a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének a tíz tagja is egyetértését fejezte ki, hogy az egymás közötti kereskedelem során nem a dollárt kellene használniuk, hanem a saját nemzeti valutájukat.


Olvastad már? A Glassnode négy Bitcoin támogatási szintet jelöl meg

Forrás: news.bitcoin.com

Kiemelt kép: Images Money

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Legfrissebb bejegyzéseink

Ez olyan, mintha 10 dollárért SOL-t vásárolnál: A szakértők ezeket az altcoinokat nevezik meg Solana jövőbeli versenytársaiként

A blokkláncplatformok versenyének birodalmában az altcoinok egy válogatott csoportja robusztus teljesítményével kelt hullámot, és a jól ismert Solana hálózat lehetséges riválisaiként pozícionálja őket. Mi teszi ezeket...

Vége a mémszezonnak? Mi vár a mémérmékre?

A mémérmék alig egy-két héttel ezelőtt voltak a csúcson, és jelentősen felülmúlták a többi altcoint az úgynevezett „mémszezon" alatt. Ez a trend azonban megfordult, és...

Mikor ér véget a Bitcoin bull run?

A Bitcoin 65.000 dollárra emelkedése reményt adott az instabil kriptopiacoknak. A Bitcoin visszatérését követően egyes altcoinok 10%-20%-kal megugrottak, így a befektetők kíváncsiak, hogy ez vajon...

A nagy piaci szereplők ezen a héten vásárolnak kriptovalutákat

Miközben a 2024-es bikafutás egyre nagyobb lendületet vesz, egyes kulcsszereplők figyelemre méltó lépéseket tesznek a kriptopénzpiacon. Ezek a piacvezetők befektetési döntései gyakran jelzik a trendeket, értékes...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!