A 2022-es medvepiac brutális volt, mivel több mint 2 billió dollár érték tűnt el a kriptogazdaságból. Az elveszített rekordértékek mellett a kriptotélnek sikerült számos népszerű bitcoinármodellt, például a szivárványos árdiagramot és PlanB hírhedt stock-to-flow modelljét is összetörnie.

Sőt, 2022. május 11. óta a jól ismert power-law folyosómodell vagy logaritmikus növekedési görbediagram is megtört, és nagyjából 86 napon keresztül az alsó sáv alatt tartózkodott.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Eltérés a normálistól: A 2022-es Bitcoin medvepiac megtört a legnépszerűbb ármodellek közül néhányat

A kriptokereskedők már évek óta használnak eszközöket, grafikonokat és modelleket, hogy megjósolják a bitcoin (BTC) és más népszerű digitális eszközök jövőbeli értékét.

A Bitcoin.com News már többször írt PlanB stock-to-flow (S2F) ármodelljéről, és 2021-ben az S2F modell november végéig meglehetősen pontos volt.

Emellett több bitcoinfelhasználó más grafikonokra és ármodellekre is számít, ilyenek például az aranymetszés szorzó, a Fibonacci-sorozat, a szivárványmodell és a logaritmikus növekedési görbék. 2021 utolsó negyedévében a bitcoinkereskedők arra számítottak, hogy a BTC az év végére eléri a 100 ezer dollárt coinonként.

BTC/USD heti grafikon a bitcoinwisdom.io oldalon keresztül 2022. augusztus 5-én.

2021 szeptemberében, amikor a BTC 45K és 50K dollár közötti árfolyamokon mozgott, a Blockware Solutions vezető insights elemzője, Will Clemente egy új ármodellről tweetelt, amelyet „Illiquid Supply Floor”-nak nevezett el.

Akkor Clemente azt mondta, hogy a modell a Glassnode illikvid kínálati adatait kombinálta PlanB S2F modelljével, és azt mondta, hogy a BTC valós idejű szűkösségén alapuló bitcoinpadlóárat hozott létre.

Kereskedj $500 bónusszal és találd meg a következő Gem coint a KuCoinon!

A Clemente által megjósolt padlóérték 39 ezer dollár volt, és ahogy telt az idő, az elemző Illiquid Supply Floor modellje megtört. Még azután is, hogy a Plan B S2F-e „legrosszabb forgatókönyv” előrejelzése november végén eltért, az álneves elemző azt mondta, hogy biztos abban, hogy a bitcoin ára még mindig „100K dollár felé tart”.

E merész jóslatok egyike sem vált valóra, és a kriptomedvepiac kezdetén az ilyen típusú ármodelleket a kriptoközösségben sokan nyíltan kigúnyolták és elítélték. Az Illiquid Supply Floor nem volt szilárd, az S2F eltört, és az emberek kigúnyolták a népszerű „Rainbow” árindikátort is.

A népszerű Power-Law folyosó modell 86 egymást követő napon tért el az előrejelzéstől

Továbbá az egyik legnépszerűbb bitcoinármodell, az úgynevezett power-law folyosó modell, vagy logaritmikus növekedési görbék diagramja is 2022. május 11. óta nem teljesíti a hozzá fűzött reményeket.

A grafikon azért kedvelt, mert a BTC árfolyamának idővonalát logaritmikus szemszögből lehet szemlélni. Valójában a logaritmikus árdiagram az egyik legnépszerűbb a kripto és a hagyományos pénzügyi technikai elemzések világában.

A Bitcoin logaritmikus növekedési görbéket ábrázoló grafikonokat olyan kripto webes portálokon találjuk, mint a lookintobitcoin.com és a coinglass.com.

A jelenlegi eltérés szokatlan, mivel a BTC árfolyama a történelem során 2022 előtt csak két alkalommal esett az alsó sáv alá. Az első eltérés egy gyors esemény volt 2010 októberében, és a második leglátványosabb eltérésre 2020. március 11-én került sor.

A Bitcoin logaritmikus növekedési görbéinek grafikonja 2022. augusztus 5-én.

2020. március 11., más néven „fekete csütörtök” érdekes nap volt a Föld bolygó minden eszközére nézve, mivel a pénzügyi piacok mindenütt megremegtek. Ekkor a BTC a 4K dolláros tartomány alá tört, és a mozgás a logaritmikus növekedési görbék grafikonján az alacsony dev vonal alá süllyedt.

Ez a konkrét esemény nem tartott túl sokáig, mivel a globális piacok visszapattantak a covid-19-től való kezdeti ijedtség miatt, és szinte azonnal bikapiacra került sor.

A Bitcoin árfolyama 2021 áprilisában a 64.000 dolláros zónába szökött, és e tartomány fölé, 2021. november 10-én 69.000 dollárig emelkedett.

Kilenc hónappal később a bitcoin (BTC) árfolyama most 66%-kal a 69K dolláros történelmi csúcs alatt van, és a népszerű és gyakran megbízható logaritmikus növekedési görbék modellje 86 egymást követő napon keresztül tört meg.

Bár a BTC megélte az első medvepiaci ralit, az árfolyamnak még hosszú utat kell megtennie, hogy visszatérjen a hatványtörvény-folyosó alsó sávjába.

Ahhoz, hogy az ár most ezt megtehesse, az árnak éppen a 35 000 dolláros tartomány felett kell lennie. A bitcoin ára még soha nem tört be ilyen hosszú ideig az alsó sáv vonal alá, és ez szokatlan, ha a BTC 13 éves árciklusát nézzük.

A törés azt mutatja, hogy a piacok gyakran követnek bizonyos matematikai törvényeket, mintákat és modelleket, de az ilyen típusú technikai módszerek nem mindig csengenek igaznak.

Jelenleg a legutóbbi medvepiaci rali és más tényezők azt jelzik, hogy nagyon is lehetséges, hogy az alját már elértük ennek a konkrét kriptopiaci télnek, de mivel az ilyen grafikonok és jelzések a múltban is megtörtek, ez azt jelenti, hogy senki sem tudja igazán garantálni, hogy a kriptopiaci aljat már elértük.

Olvastad már? Kriptotőzsdék számláit zárolták a portugál bankok

Forrás: news.bitcoin.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.