A BTC mostani emelkedése egyes szakértők szerint elsősorban a tőkeáttétes kereskedők spekulációinak köszönhető, mivel nagy mennyiségű határidős szerződést kötöttek.

A CryptoQuant piaci elemzőcég a napokban publikált egy felmérést, amelyben a Binance tőzsde tőkeáttételes üzletkötéseit vették szemügyre.

A nyitott pozíciókat összevetik a tőzsde teljes bitcoinkészletével, és ez adja ki az áttételi arányt. Ez az arány pedig most éppen új magasságokba tör.

November 3-án lett meg a rekord, ekkor ez az arány a 0,18-as értéket vette fel, ilyen magas még nem volt. Ez szinte pontosan a bitcoin által kirajzolt, 13.400 dolláros dupla alj feltűnése előtt történt.

Az új adatok alapján pedig az ilyen tőkeáttételes ügyletek emelhetik 2020-ban új magasságokba az árat. Ez pedig azt jelenti, hogy rövid távon nézve megnövekedett volatilitással számolhatunk.

A Binance ugyanaznap mérte az eddigi legnagyobb kiutalást is, összesen 58861 bitcoint vettek ki a tőzsdéről 24 óra alatt.

Nem ők az egyetlenek, akik ekkora ugrást tapasztaltak. A Skew által begyűjtött adatok alapján látható, hogy a határidős kötések száma általánosságban is megnőtt, az összértékük pedig meghaladta az 5 milliárd dolláros szintet.

Ezek a számok annak ellenére emelkednek, hogy a BitMEX, az eddigi piacvezető határidős derivatívaplatform hatalmas visszaesést könyvelhetett el az USA vádemelésének következményeként.

Forrás: skew.com

A Messari kommentárja szerint ez a felugrás az ügyletkötések számában alapvetően bikás hangulatra utal, és ezt jelzi a long pozíciók túlsúlya is. Ráadásul a rendelkezésre álló adatok alapján úgy tűnik, friss tőke is elkezdett beáramlani a piacra.

„Az emelkedő trend során növekszik a határidős ügyletek száma is, ráadásul az árfolyam önmagában is felfelé tart. Ez akár azt is jelentheti, hogy friss pénz lépett be a piacra.”

Ezzel együtt a tőzsdéken tárolt BTC mennyisége idén május óta folyamatosan csökken. Ez akkor szokott bekövetkezni, mikor a vásárlók hosszabb távon kezdenek gondolkodni, és inkább hidegtárcákba utalják ki a coinjaikat.

Érdekel a tőzsde? Szeretnél beletanulni a Bitcoin és kriptovaluta kereskedésbe? Akkor látogass el a Cryptofalka oldalára!

A Bitfinex long pozíciói is emelkedést mutatnak október eleje óta, számuk 25.000-ről 29.000-re emelkedett.

A shortok száma is megugrott, 3250-ről 6770-re, de egyértelműen a bikák uralják most a piacot. Az idei éves rekordot is sikerült meghaladni, a bitcoin már 15.000 dollár fölött jár.

Olvastad már? Hoskinson elárulta, miért tartanak olyan sokáig a Cardano frissítései

Forrás: cointelegraph.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon. Legyen szép napotok! 🙂